Gebelikte doğru beslenme

Gebelikte doğru beslenme

Gebelik dönemi kadınların hayatlarındaki en önemli dönemlerden biridir. Vücutta fizyolojik olarak birçok değişiklik olur.

40 hafta süren bu serüven; şişkinlik, kanama, kramplar ve ruh halinde değişmeyle başlar. Tomurcuk büyüklüğünde hücrenin bölünmesi ve değişmesiyle devam eder. Bu dönemde bebeğin hem fiziksel hem de mental açıdan sağlıkla gelişebilmesi için anne adayının dengeli ve yeterli bir biçimde beslenmesi gerekmektedir. Gebelik süreci keyifli ve heyecan verici bir süreç olmakla beraber anne adayı açısından bazı sorunlarla seyredebilir. Bulantı, kusma, iştahta azalma, ödem, kabızlık gibi sorunlara sıklıkla rastlanır. Bu sorunlar kişiye özel bir beslenme programı ile çözülebilir.

İLK 3 AYDA BESLENME

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber gebelikte artar. Ancak bu sınırsız yemek anlamında değildir ya da ‘iki canlısın iki katı ye’ demekte değildir. İlk 3 aylık dönemde günlük 100 kalorilik basit bir artış bu artışı karşılamaya yeter. Günlük beslenme alışkanlığınıza ek olarak beslenmenize ekleyeceğiniz 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt veya 1-2 meyve size ve bebeğinize yeterli olacaktır.

Özellikle besin değeri yüksek gıdaları tüketmek, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmek gerekir. Bu dönemde artan mide bulantılarını engellemek için kokusuz yiyecekler tercih edilmelidir. Fazla baharatlı, asitli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

İKİNCİ 3 AYLIK DÖNEM DE BESLENME

Gebeliğin en rahat dönemidir. Bu dönemde artık bulantı ve kusmalar büyük oranda azalmıştır. İştahta artış olabilir. Öğün sayısını arttırmak ve sıklaştırmak iştah kontrolünü sağlayarak sizi rahatlatacaktır.

Bebeğin ihtiyacını karşılamak amacıyla günlük enerji ihtiyacınıza 300 kalori eklemeniz yeterli olacaktır. Kabızlığın arttığı bu dönemde günlük posa tüketimini arttırmak gerekir. Tam tahıllı ekmek, sebze ve meyve tüketimini arttırmalıdır. İkinci 3 aylık dönemde bebeğin kemikleri geliştiği için kalsiyum açısından zengin beslenilmelidir.  Proteinden, liften, kalsiyumdan ve kompleks karbonhidratlardan  zengin besin değeri yüksek gıdalardan oluşan beslenmeniz bu dönemde bebeğin gelişimi üzerine büyük etkilere sahiptir.

SON 3 AYLIK DÖNEMDE BESLENME

Gebeliğin son 3 ayında beslenmenize az yağlı, az şekerli besin değeri yüksek 450 kalori eklemeniz size ve bebeğinize yeterli olacaktır. Büyüme ve gelişmenin arttığı bu dönemde kilo artışı hızlanacaktır. Vücutta özellikle eller ve ayaklarda ödem görülebilir. Eğer ödem görülüyorsa tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Bebeğin bu dönemde kemik gelişimi, kan hücresi yapımı arttığı için kalsiyum, magnezyum ve demirden zengin beslenilmesi gerekir.

GEBELİKTE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Ağır metal içeren balık türleri (ton balığı, suşi…)

Az pişmiş et, çiğ yumurta

Taze/pastörize olmamış peynir

Alkol, kafein (siyah çay, kahve, beyaz çay, yeşil çay vb ) 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Cansu Teke

Etiketler
Gebelikte beslenme
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Kırşehir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube