Fıtık ve fıtık tedavisi

Fıtık ve fıtık tedavisi

Karın duvarı fıtıkları, karın içi doku ve organlarının karın duvarındaki zayıf bir noktadan karın boşluğu dışına çıkmalarıdır. Karın duvarını oluşturan destek dokuların belirli bir bölgesinde doğumsal veya sonradan oluşan zayıflama ve gevşeme sonucunda oluşmaktadır.

Zamanında tedavi edilmediği takdirde barsak tıkanması veya fıtık boğulması şeklinde çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir. İnsizyonel herni (ameliyat sonrası fıtık), umblikal herni (göbek fıtığı) ve inguinal herni (kasık fıtığı) en sık görülen fıtık çeşitleridir.

Fıtıkların tedavisi cerrahidir. Tedavinin esası fıtık boynundan dışarıya çıkmış olan organ ve dokuların tekrar karın boşluğuna itilmeleri, fıtık boynunun kapatılması ve onarımın üzerinin mesh adı verilen sentetik bir yama ile desteklenerek sağlamlaştırılmasıdır.

Fıtık cerrahisinde tekrarlama riskini yok denecek seviyeye düşürenmesh (sentetik yama) teknolojisi her türlü fıtığın cerrahi tedavisinde rutin şekilde ve problemsiz olarak kullanılmaktadır. Belden yapılan spinal anestezi altında yapılan kasık fıtığı ameliyatı sonrasında hastalar aynı gün taburcu olabilmektedirler.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Önal

Op. Dr. Ahmet ÖNAL, 1966 yılında Adana'da doğmuştur. Tıp eğitimini 1984-1991 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2001 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

2001-2005 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ÖNAL, mesleki çalışmalarına 2005 yılından beri İzmir Özel Gazi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Fıtık boğulması nedir
Op. Dr. Ahmet Önal
Op. Dr. Ahmet Önal
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube