Erkeklerde obezite cerrahisi daha riskli!

Erkeklerde obezite cerrahisi daha riskli!

Yapılan çalışmalar, obezite cerrahisine başvurmada kadınların açık ara önce olduğunu gösteriyor. Hastaların % 82’si kadın, % 18’i ise erkek. Aynı şekilde, kadınlarda % 4.7 olan komplikasyon oranı erkeklerde % 6.7’ye yükseliyor. Araştırmaya göre, erkekler daha yüksek BMI değeri, yani daha ağır obezite derecelerinde ameliyata karar veriyorlar, bu da cerrahi risklerini yükseltiyor.

Araştırmada, doğurganlık çağındaki kadınlarda obezite cerrahisinin doğum komplikasyonlarına herhangi bir etkisi olup olmadığı da araştırıldı. Analizlere göre, bariatrik cerrahi geçiren kadınlarda normal doğumda komplikasyon riskleri obez olmayan hastalarla aynı bulunurken, sezaryenle ilişkili riskler normal kilolulara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Obezite cerrahisi geçiren kadınlarda doğum sırasında komplikasyon gelişme riski obez kadınlara göre ise % 20 daha azdı.

Elbette kadınlarla erkekler arasındaki bu risk oranı farklılığının sadece daha fazla BMI değerine mi, yoksa başka faktörlere de mi bağlı olduğunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Healthgrades tarafından yürütülen çalışmadan çıkan ana mesaj, hekimlerin hastaları ameliyatın zamanlaması ve obezite seviyesinin risklere etkisi açısından detaylı olarak bilgilendirmesi gerektiğidir.

Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) verilerine göre 2009-2012 arasında Amerikalıların % 35.3’ü obezdir. Obezite kadın ve erkekleri eşit oranda etkilemektedir. 2015 Bariatrik Cerrahi raporunda, istatistiksel olarak daha başarılı hastanelerle, daha kötü performansa sahip hastaneler ayrı gruplara ayrılmış; 5 yıldız alan hastanelerde komplikasyon oranlarının % 72.1 daha az olduğu saptanmıştır. Buradaki yıldız hastanenin otelcilik hizmeti ile ilişkili değildir ve turizmdekiyle karıştırılmamalıdır. Dolayısıyla bariatrik cerrahi düşünen hastalar, obezite ameliyatlarının her hastane ve uzman tarafından standart olarak gerçekleştirildiğini sanmamalıdır. Hekimler ve hastaneler arasında 3.6 kata varan komplikasyon riski artışı söz konusudur.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Erkeklerde obezite cerrahisi
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube