Endoskopik sinüs cerrahisi

Endoskopik sinüs cerrahisi

ESC de bazı özel durumlarda ameliyatın zorluk derecesi artmakta ve başarısızlık veya komplikasyon ihtimalini arttırmaktadır. Bu özel durumlar;

- Ameliyat sırasında dokularda aşırı kanama olması

- İleri derecede iltihap olması

- Özellikle damarsal içeriği fazla olan tümörlerin ameliyatları

- Hipertansiyon

- Pıhtılaşma bozuklukları (Kanama diatezleri) / Aspirin kullanımı

- Cerrahi travma

- Anatominin önceki ameliyat / travma nedeni ile değişmiş olması

- Önceki ameliyatlara bağlı sert iyileşme dokusu oluşmuş olması

- Yaygın polipler

- Paranazal sinüs içi / dışı tümörler

- Anatomik değişiklikler (varyasyonlar)

- Arka etmoid, sfenoid, frontal sinüslere yönelik ameliyatlar olarak sayılabilir. 

ESC sırasında ya da sonrasında karşılaşılan bazı minör ve majör komplikasyonlar mevcuttur. Bunlar içinde önemli olanları;

Aktif kanama

İntraorbital (göz içi) kanama

Karotis (şah damarı) yırtılması

Orbita (göz çukuru) travması

Endoftalmi (gözün geriye yer değiştirmesi)

Gözde hareket bozukluğu

Nazolakrimal kanal (göz yaşı kanalı) travması

Beyin omurilik sıvısı kaçağı

Kafa içi komplikasyonlar

Apse

Menenjit

Beyin içine hava kaçması (Pnömosefali)

Hipofiz bezi hasarı

Olarak sıralanabilir.

Ameliyat Sonrası Öneriler:

Endoskopik sinüs ameliyatları bazı özel durumlar dışında genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında erken dönemde ameliyat süresine de bağlı olmak üzere 3-4 saat bir şey yiyip içmemeniz gerekmektedir. Takiben barsak hareketlerinizin başlaması ile birlikte ağız yolu ile su ve yumuşak gıdalarla başlamak üzere yemek alabilirsiniz.

Ameliyat sonrası 3-4 saat süre ile yatağınızda, baş kısmınız 30 derece civarında yüksek olacak şekilde yatarak dinlenmeniz gerekmektedir. Takiben kan basıncınız ölçüldükten sonra hemşire ya da hasta bakıcı refakatinde yavaş bir şekilde ayağa kalkıp kısa bir süre yürüyebilirsiniz. Anestezinin etkileri tam olarak geçip kan basıncınız ve kalp ritminiz normale dönene kadar aşırı aktiviteden kaçınmanız gerekir.

Burunda tampon olmayan durumlarda ilk kez ayağa kalkma sırasında öne eğilmekle burnunuzdan koyu kan gelebilir. Yanak sinüsleri boşalma kanallarının sinüs tavanlarına yakın yerleşimi nedeni ile sinüslerde biriken kan ve salgılar eğilme sırasında burna boşalabilmektedir. Doktorunuz izin vermediği sürece sümkürmemeniz gerekmektedir. Tuzlu su içeren spreylerle burun temizliğiniz yapılırken doktorunuz tarafından belirlenen süre boyunca burnunuzu kuvvetli sümkürmeden, genze doğru çekerek temizlemeniz uygun olacaktır

Ameliyat sonrasında ciddi bir ağrı şikayeti olmamakta, basit ağrı kesiciler genellikle yeterli olmaktadır. Ameliyat sonrasında şiddetli ağrı oluşması beklenmeyen bir durumdur ve doktorunuza haber verilmesi gerekir.

Hastaların ameliyat günü hastanede kalmaları önerilmekle beraber ameliyatın içeriğine göre aynı gün taburculuk da mümkün olabilmektedir.

Ameliyat sonrası ilk 72 saat kanama yönünden risklidir. Bu süreçte ağırlık kaldırmak, ıkınmak gibi kan basıncınızı artıracak aktivitelerden kaçınmanız, aşırı sıcak ortamlarda bulunmamanız, sıcak yiyecek-içecek tüketmemeniz gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında antibiyotik tedavisine 10-14 gün devam edilmektedir. Gerek görülen durumlarda bu süre uzatılmakta ya da ilave ilaçlar eklenebilmektedir. Bu nedenle antibiyotiğinizi doktorunuz aksini söyleyene kadar önerilen doz ve aralıklarla kullanmaya devam etmelisiniz.

Burnu mekanik olarak temizleyip mukozayı nemlendiren, steril tuzlu su içeren spreyler kabuklanmalar geçene kadar kullanılmalıdır. Alerjik ve polipli hastalarda ikinci haftadan itibaren kortizon içeren spreylere de başlanmaktadır.

Ameliyat sonrası 3-4 kez pansuman yapılmaktadır. Birinci haftanın sonunda yapılan ve yarım saat kadar süren ilk pansuman sırasında burun ve sinüs drenaj kanallarında oluşan kabuklar temizlenmekte, sinüs içine yapışmayı önleyici materyaller konulmuşsa bunlar alınmakta, enfeksiyon kontrolü yapılmaktadır. İlk pansumanın gerektiği gibi yapılması ameliyatın başarısı yönünden oldukça önemlidir. Ameliyatın boyutuna göre iyileşmeniz tamamlanana kadar 7-10 günlük aralarla kontrollere gelmeniz gerekecektir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu

1968 yılında Ankara’da doğdum. İlk ,orta ve liseyi Ankara’da bitirdikten sonra 1984  yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdim. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra 1990-1995 yılları Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi İhtisasını tamamladım. Uzmanlık tezim Alerjik Rinitli Hastalarda Aşı Tedavisinin Uzun Dönem sonuçlarıdır. 1995-1997 yılları arasında Klinik Şefliği görevini de üstlendiğim Erzurum SSK hastanesinde mecburi hizmetini tamamladım.   1997-2022 yılları arasında Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde 2013-2016 yılları arasında Doruk Özel Bursa Hastanesinde çalıştım, halen PEDMER Tıp Merkezinde muayenehane ortamında hastalarıma hizmet vermekteyim.   Uzmanlık dönemi boyunca estetik ve fonksiyonel burun cerrahisi, alerji deri testleri ve aşı tedavisi ve fonksiyonel endoskopik sinüs ce ...

Etiketler
Endoskopik sinüs cerrahisi (esc)
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube