Dünya kalp günü / yaşamınız kalbinizde kilitlidir.

Dünya kalp günü / yaşamınız kalbinizde kilitlidir.

Kalbimiz günde ortalama 100 bin kez atıyor, Midemiz günde 2,5 litreye yakın salgı oluşturuyor. Dolaşım ve sindirim sistemimizin çalışması bizim isteğimiz dışında otomatik olarak devam ediyor. Bizden herhangi bir izin ve özel bir beklenti içine girmeden görevini yerine getiriyor.

Peki ya yemek yemek? Yeme işlemi otomatik olarak gerçekleşmez! Buna BİZ karar veririz. Acıktığımıza, ne zaman, ne kadar yemek yiyeceğimize hep bilinçli bir şekilde karar verir ve uygulamaya koyarız. Aslında bu güzel durum, biz yeme kararı alırken kendimizi iyi denetlersek iyi sonuçlarla, sağlıklı bir beslenme sağlamış oluruz.

29 Eylül tüm dünyada kalp sağlığına dikkat çekmek adına “DÜNYA KALP GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Peki siz kalp sağlığınızı korumak adına sağlıklı beslenmeye dikkat ediyormusunuz?

            Kalp damar hastalıkları dünya genelinde 1 numaralı ölüm nedenidir ve daha şimdiden 17.3 milyon zamansız ölümden sorumludur, ki bu sayının 2030’da 23 milyona yükselmesi bekleniyor. Bununla beraber, kalp damar hastalıklarının çoğu tütün ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörlerine dikkat edilmesi halinde önlenebilir.

Sigara kullanımı kalp krizine yakalanma riskinizi 2 kat arttırmaktadır. Sigara dumanına maruz kalmakta risk oluşturmaktadır.

Yüksek kolesterol kan damar yapısını bozmakta ve kan basıncını artırmaktadır.

Şişmanlık tehlikelidir. Boyunuza göre kilo endeksiniz 30’un üzerindeyse ve bel çevrenizde yağlanma fazlaysa kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz de artmaktadır. İdeal kiloda olmanız kolesterol düzeyini ve kalp sağlığınızı koruma da önemlidir.

Hareketsiz kalmayın. Düzenli ve sürekli egzersiz yapmak kalp damarlarınız için sınırsız bir koruma sağlayacaktır. Eğer tembellikte ısrarcıysanız felç ve kalp krizi riskinizin de yükseleceğini göze almalısınız.

Kan basıncınızı ve kan değerlerinizin ölçümlerini düzenli olarak kontrol ettirmenizde fayda vardır.

Sadece düşüncelerinizi değil beden sağlığınızı da etkileyen STRES’i azaltın.

Cinsiyet, genetik faktörler, yaşlanma gibi önlenemeyen faktörler dışında sizin elinizde olan sağlıklı beslenme seçimleri de kalp sağlığınızı koruma da önemlidir.

Araştırmalar kalp sağlığınıza ilaç gibi etkili besinler olarak “balık, bitter çikolata, badem, sarımsak, meyve ve sebzeleri göstermektedir. Bu besinlerin düzenli tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.

Beslenmenizde yapabileceğiniz diğer kalp dostu seçimler ise;

Günlük alınan kalori miktarı azaltılmalı.

Katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar ( zeytinyağı, fındık yağı,, ayçiçeği yağı, soya ve mısırözü yağları) düzenli ve belirli düzeylerde tüketilmelidir.

Balık tüketimi artırılmalıdır. Kırmızı et tüketiminde yağsız kısımlar tercih edilmelidir.. Tavuk ve hindi gibi beyaz et tüketimine ağırlık verilmelidir.

Besin etiketleriniz inceleyin. Yağ içeriği yüksek poğaça, cips, kek, pasta gibi gıdalar tüketilmemelidir.

Besinler pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemler tercih edilmelidir.

Damarlarımızın yapısınız bozan tuzun tüketimi azaltılmalıdır.

Günlük öğün sayısı artırılmalıdır.

Alkol alımı azaltılmalı, sigara tüketilmemelidir

Basit şeker içeren tatlılar ve rafine edilmiş gıdalar yerine posa içeriği yüksek, saflaştırılmış tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyve tüketilmelidir.


Sağlıklı ve formda günleriniz olsun.

Diyetisyen & Yaşam Koçu

YEŞİM ÖZDEN

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yeşim Özden

Etiketler
Kalp sağlığı için nasıl beslenmeli
Dyt. Yeşim Özden
Dyt. Yeşim Özden
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube