Doğanın mucize şekeri

Doğanın mucize şekeri

BAL

Bal, doğanın arılarla birlikte meydana getirdiği  doğal  besin maddesidir. Yüksek oranda içerdiği glikoz ve früktozdan dolayı basit bir karbonhidrat kaynağıdır. Yapısında, glikoz ve fruktoz şekerinin yanısıra birçok aminoasit, vitamin ve mineraller bulunur.

*Özellikle B vitamini yönünden çok zengindir(B1,B2,B3,B5). B vitaminleri hücre hasarlarını azaltılmasında görev alır. Organizmada hemoglobini çoğaltarak hücreye bol oksijen sağlanmasında önemli rol oynar.

*Balın içindeki doğal şekerlerin, ağızdaki mikroflora tarafından laktik asite dönüştürülemediği ve böylelikle şekerli bir besin olmasına karşın diş çürüklerine sebep olmadığı ve hatta antibakteriyel etkisi ile ağızdaki mikroorganizmaları bile öldürdüğü çalışmalarda tespit edilmiştir.

*Balın içindeki birtakım maddelerin ,barsaktaki probiyotik florayı artırdığı için bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olduğu vurgulanmıştır.

*Yapısındaki askorbik asit, a-tokoferoller ve b-karotenler sayesinde antioksidan özellik göstererek birçok kanser hücresinin üretimini baskılamaktadır.

*Klinik çalışmalarda,balın içerisindeki krisin maddesiyle prostat kanserli hücrelerin ölümüne sebep olduğu gösterilmiştir.

*Ağızdan alınan balın vücutta inflamatuar cevabı azaltan prostaglandin seviyesini düşürerek antibakteriyel etki gösterdiği kanıtlanmıştır.

*Mide hastalıklarında özellikle yaranın etrafında jel oluşturarak dokunun kendini korumasına destek olmaktadır.

*Antiviral etkisi sayesinde karaciğerdeki inflamasyonu azaltıcı ve karaciğer yağlanmasını önleyici etkisi görülmüştür.

*Koyu renkli balların mineral ve vitamin içeriklerinin daha iyi olduğu ve balın tadının kalitesiyle ilgili olmadığı uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Ayrıca, bal uzmanları balın kristalleşmesinin içindeki doğal şekerden kaynaklandığını böyle bir durumda benmari usulü ile çözdürülüp tüketilebileceğini belirtmişlerdir.

KİMLER NASIL KULLANMALI?

İçeriğindeki  doğal şeker (glikoz ve fruktoz) mutfaklardaki beyaz şekerin en büyük alternatifir.

Yoğun enerji içeriğinden dolayı tüketimine dikkat etmek gerekir. İştah kaybı yaşayan çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde  özellikle kullanılması önerilmektedir. Sporcularda veya egzersiz yapan bireylerde fiziksel performansı artırmak için kullanılabilir. Evde hazırlanan sporcu içeceklerinin içine ilave edilebilir. Diyabet hastalarında ise  kullanılmaması gerekir.

1yaş öncesi bebeklerde kullanmayın!

Bal içerisinde C. Botulinum adı verilen bir mikroorganizma bulunabilmektedir. Yetişkinler için tehlikeli olmayan fakat 1 yaşına girmemiş bebeklerde bağışıklık sistemi gelişmediğinden bu bakteri alerji, astım hatta solunum ve sinir felçlerine bile sebep olabilmektedir. Ölüme kadar ilerleyen bir tabloyla karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden balın 1 yaş öncesinde bebeklerine yedirilmemesi gerekir.

NOT: Sağlıklı yetişkin bireylerin, sabahları 1-2 tatlı kaşığı balı kahvaltıda bulundurmalarını öneririz.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay

Dyt. Gizem TAŞKIN, 2005-2009 yılları arasında İzmir Güzelbahçe 60.Yıl Anadolu Lisesi’nde lisans öncesi öğrenimini tamamlamıştır. 2009 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 2014 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Halen Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Dyt. Gizem TAŞKIN, henüz öğrenciyken pek çok farklı kurumda staj yapmış ve mesleğine dair deneyim kazanmıştır. 2013 yılında Zekai Tahir Kadın Doğum Hastanesi’nde, 2013-2014 yılları arasında Ankara Başkent Hastanesi’nde (Klinik Diyetisyenlik), Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesi’nde ve TAİ / TUSAŞ -Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nde staj eğitimlerini tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından 15 ay boyunca Eskişehir Diyetera Spor, Beslenme ...

Etiketler
Karbonhidrat
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube