Diyetisyene başlarken hangi tahliller yapılmalı?

Diyetisyene başlarken hangi tahliller yapılmalı?

Kilo vermek veya almak için diyetisyene gelmeden önce mutlaka dahiliye doktoruna muayene olunmalıdır. Dahiliye muayenesinde kişiye gerekli kan tahlileri yapılır. Beslenme programı hazırlanırken en önemli kriterlerden biri kişinin kan değerleridir. Örneğin kişinin kan tahlili sonuncunda insülin direnci çıkar ise kişinin beslenme programı hem zayıflamaya hemde diabete uygun olmalıdır. Dahiliye muayensinde tahliller kişinin yaşı,hastalıkları, kilosu, ailenin hastalık öyküsü gibi birçok kriter göz önüne alınarak yapılır. Tahlil sonuçlarına göre gerekli durumda dahiliye doktoru tarafından ilaç veya takviye vitaminler verilebilir.

Dahiye doktorunun istediği tahliller arasında olan, genel olarak beslenme ile ilgili testlerin bir kısmı aşağıdaki gibidir:

Açlık-Tokluk Glikoz: Genel olarak öğün öncesi ve öğün sonrası diye nitelendirilen açlık ve tokluk kan şekerine bakarak, bireyde şeker hastalığı (diyabet) olup olmadığı hakkında bilgi verir.

İnsülin-Kortizol: Bu hormon testleri bireyde kilo verememe veya kilo vermede bir baskılanma söz konusu olup olmadığı hakkında bilgi verir.

İnsülin direnci: Kişinin şeker hastalığına yatkınlığını gösterir. Sürekli tatlı ve yemek krizlerinin nedeni insulin değerinizin yüksek olmasından kaynaklı olabilir.

HDL-LDL-Trigliserid-Total Kolesterol: Kandaki yağları gösterir ve bireyin beslenme programı düzenlenirken yağ miktarı bu bulguya göre kısıtlanır.

TSH-Serbest T3-Serbest T4: Bu hormon testleri “Tiroid Fonksiyon Testi” olarak bilinir ve bireyin metabolizması hakkında bilgi verir. Troid hormonlarındaki dengesizlik kilo alma,aşırı zayıfama halsizlik, kabızlık, aşırı terleme, saç dökülmesi gibi birçok sıkıntıya neden olabilir.

ALT-AST: Karaciğer fonksiyon testidir, bireyin karaciğer yağlanması olup olmadığı hakkında bilgi verir. Duruma göre karaciğer koruyucu veya rahatsızlığına uygun beslenme programı düzenlenir.

Bilirubin-Kreatinin: Böbrek fonksiyon testidir. Hastanın rahatsızlığı göz önüne alınarak gerekli beslenme tedavisi uygulanır.

Ürik Asit: Böbrek fonksiyonlarıyla ilgili olup, yükesek çıkması gut hastalığı ile alakalı olabilir.

Fe-B12-Hemoglobin-Hemogram: Bu bulgular demir eksikliği, kansızlık, B12 vitamini ve kan değerleri ile ilgili sonuçları değerlendirir.

D vit: Özellikle kış aylarında ofis ortamında çalışan kişilerde düşük çıkabilir. Düşüklüğü kilo alma, halsizlik, depresyon ve diabete yatkılık oluşturabilir.

Diyetisyen Kontrolünde Beslenme Programı Tüm bu bulgular göz önünde bulundurularak diyetisyen tarafından bireyin ulaşabileceği hedefler belirlenmeli; yaşam tarzına ve sağlık durumuna uygun, yeterli ve dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nurcan Bıçakcı Kahveci

Etiketler
Neden kilo veremiyorum
Dyt. Nurcan Bıçakcı Kahveci
Dyt. Nurcan Bıçakcı Kahveci
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube