Dehb nedir? kalıtsal mı? çevresel mi?

Dehb nedir? kalıtsal mı? çevresel mi?

◾️Hiperaktivite terimi çoğu kişi için tanıdıktır. Özellikle ebeveyn ve öğretmenler için. 

Sürekli hareket halinde olan, elini ayağını sallayan, nedeni olmaksızın diğerlerini itekleyen, sırasını beklemeden konuşmaya başlayan ve yerinde duramayan çocuklara çoğunlukla hiperaktif denir.Bu çocuklar, bilinen deyimi ile yetişkinleri çıldırtır.

◾️Tanı ölçütleri odağını hiperaktiviteden, uygun zamanda elindeki işe dikkatini yoğunlaştırma ve amaç yönelimli olmayan hareketliliğe kaydırmıştır. Son kullanılan terimi Dikkat eksikliği/Hiperaktivite bozukluğu'dur(DEHB).

◾️Bu dikkatsiz çocuklar yemek ya da ders zamanı gibi sakince oturması gereken durumlarda hareketliliklerini denetlemekte güçlük çekerler.Sessiz olmaları söylendiğinde bunu başaramadıkları gözlenir.

◾️İnatçı,düzensiz ve dağınıktırlar.Hiperaktif çocukların çoğu, büyük olasılıkla saldırgan davranışları ve diğer kişileri rahatsız etmeleri yüzünden akranlarıyla arkadaşlık kurmakta zorlanırlar. Bu çocuklar sosyal ve arkadaş canlısı olmalarına karşın sosyal ipuçlarını kavramakta da zorlanırlar. Yani arkadaşlarının niyetlerini ve isteklerini anlayamaz ya da yanlış yorumlarlar. Dolayısıyla bilinçsiz sosyal hatalar yaparlar.

◾️Genellikle bu bozukluğa erkek çocuklarında kız çocuklara göre daha fazla rastlandığı gibi bilgiler verilse de tersini gösteren araştırmalarda mevcut.DEHB geliştiren çoğu çocuk, doymak bilmez merakları ve enerjik oyunlarıyla, kazara zehirlenmeler ve ev kazaları gibi trajik öykülere sahiptir.

◾️ Kalıtsal mı yoksa çevresel sebepler mi?

DEHB ye yatkınlık büyük olasılıkla kalıtsaldır. Fakat kalıtsal olanan ne olduğu henüz bilinmiyor. Yapılan son çalışmalarda DEHB tanısı almış çocukların frontal loblarının küçüklüğü dikkat çekmektedir. Dolayısıyla genetik aktarım mümkün olabilir.

◾️Bazı kanıtlar hiperaktivite ve dikkat sorunlarının belirtilerinin kurşun ve nikotinle ilişkin olduğunu gösterse de , DEHB olan çocuklarda yüksek kurşun düzeyi görülmemektedir. Nikotin, özellikle annenin gebelik sırasında sigara içmesi çevresel bir toksin olarak DEHB gelişimin de rol oynadığını söylemek mümkün. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI

Psk. Zehra Mutlu Savatlı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarıyla tamamlayarak  Psikolog Unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Pınar Kaya Döşlü Akademisi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Anne adayı
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube