Çocuklarda ödev sorumluluğu nasıl gelişir?

Çocuklarda ödev sorumluluğu nasıl gelişir?

Okulların açılmasıyla birlikte birçok ailede ödev yapmak ebeveynler ile çocuk arasında kriz haline dönüşmektedir. Peki çocuklar neden ödev yapmazlar, ödev yapma sorumluluğu nasıl gelişir?

Sorumluluk almak erken çocukluk döneminden başlayarak çocuğun yaşına, gelişimine uygun olarak görevlerini yerine getirmesi, davranışlarının sonucuna sahip çıkmasıdır.  Ödev yapmak da çocuğun sorumluluk duygusuyla birebir alakalıdır. Peki, çocuğun sorumluluk duygusu nasıl geliştirilir?

Çocuğun sorumluluk bilincinin gelişmesinde aile ve öğretmen tutumları büyük rol oynamaktadır. Öncelikle çocuğun ev ödevini neden yapması gerektiği ailesi ve öğretmeni tarafından çocuğa açıklanmalıdır. Bu bilince sahip olmadan sadece ceza, ödül, otoriteye karşı korku gibi dış referanslarla ödevini yapan çocuk için bir süre sonra sorumluluk almaktan vazgeçecektir. Çocuk, ödevini kontrol edileceği için değil, kendisinin bu süreçte ne öğrendiği ve keşfettiğiyle alakadar olmalıdır. Bu süreçte öğretmen ve ailede ödevin yapılmasıyla değil, çocuğun ne öğrendiğiyle ilgilenmelidir. Ödev ailenin sorumluluğu altında olmamalı ve asla müdahale etmemelidir, bu süreçte sadece destekleyici rol oynamalıdır. Aile, ödevin nasıl yapılacağı ve bilgiye ulaşması konusunda yol gösterici olmalıdır. Çocuğun ödev yaptığı mekan, günlük plan, programı ve diğer faktörler belli kurallar çercevesinde çocuğun özgür seçimlerine bırakılmalı ve aile bu konuda destek olmalıdır.

 Ödevin çocuğun seviyesine uygun olması çok önemlidir. Seviyesinin çok altında olan ödevden çocuk sıkılacak ve yapmak istemeyecektir, çok üstünde olan ise endişelendirecek , başarısızlık hissi verecek ve özgüvenini zedeleyecektir. Ödevlerin çocuğun seviyesinin çok az üstünde olması yani hedefin ulaşılabilir olması onun motivasyonunu artıracak ve tüm enerjisini o görev için harcamasını sağlayacaktır. Peki, çocuğun kendi isteği ile çalışıp hareket etmesi için gerekli olan içsel  motivasyonu nasıl gelişir?

Araştırmalara göre;

-Çocuğun yaptığı işin, başarısının biraz üzerinde olması ve başarısının garanti olmaması.

-Çocukların, öğrenme üzerinde kontrol ve bağımsızlıklarını bir miktar hissetmeleri.

 

-Merak duydukları, yeniliğin ve estetiğin olduğu etkinlikler içsel olarak motive eden etkinliklerin ortak özelliği olduğu görülmüştür.

 İçsel olarak motive olmuş öğrencilerin diğerlerine göre daha çok başarıya ulaştıkları görülmüştür. Diğer yandan ödül, ceza, yıldızlı notlar ve övgü çocuklardaki içsel motivasyonu öldürerek öğrenme sevgilerini zamanla yok edebiliyor.

Çocuğun içsel motivasyonun gelişmesi için ailesi ve öğretmeni tarafından desteklenmesi, zaman yönetimi ve öz-düzenleme becerilerinin geliştirilmesi, destekleyici ebeveyn tutumları ve çocuğun seviyesini öğrenip beklentilerin ona göre olması çocuğun ödev sorumluluğunu almasına yardımcı olacaktır.

 

                                                                        Psikolog

                                                                     Beyza Gülmez

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Beyza Gülmez

Lisans eğitimini Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngilizce Psikoloji bölümünde başarı ile tamamlamıştır. Lisans sürecinde öğrenci değişim programı kapsamında yarım dönem Finlandiya'da psikoloji bölümümde eğitim görmüştür. Lisans eğitimi sürecinde 2 kez Bolu Abant İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde, İlkin Eğitim Anaokulları'nda, Esenler Çocuk Sokağı Esma Biltacı Anaokulu'nda ve Esentepe Huzur Evi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde stajlarını tamamlamıştır. 2017 yılında Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji programında yüksek lisans eğitimine başlamış olup şuan tez aşamasındadır. 2016 yılından beri özel anaokulunda okul psikoloğu olarak çalışmakta aynı zamanda danışmanlık hizmeti vermektedir. Seanslarını Bilişsel Davranışcı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi ve Şema Terapi alanlarında yürütmektedir. Aldığı ...

Etiketler
Ödev yapmak
Psk. Beyza Gülmez
Psk. Beyza Gülmez
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube