Çağın korkulan hastalığı diyabetes mellitus (şeker hastalığı)

Çağın korkulan hastalığı diyabetes mellitus (şeker hastalığı)

Diyabet olarak adlandırdığımız Şeker hastalığı , maalesef bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir. Halk sağlığı diyoruz çünkü sadece diyabet olan bireyi değil,  her yönüyle  toplumu da  etkilemektedir.

      2017 yılında tüm dünyada 451 milyon kişide (18-99 yaş arası) diyabet varken , 2045 yılında  bu sayının 693 milyon kişi olacağı hesap ediliyor ki bu arada hastaların yaklaşık yarısı da diabet olduklarının farkında değiller…Kısaca şöyle diyebiliriz. Her 100 kişiden yaklaşık 9’unda  diabet vardır ve  her 100 kişiden 7’si de Bozulmuş Glikoz Toleransı dediğimiz  Diabet adayıdır!!!

                           DİYABET NE ZAMAN AKLIMIZA GELMELİ?    

*Aşırı susama

* Aşırı idrara çıkma

*Kilo kaybı ya da kilo alımı

*İştah artışı

*Halsizlik, yorgunluk

*Ayaklarda uyuşma, karıncalanma

*Bulanık görme…

      gibi semptomlar var ise bu durumda kan şekeri ölçülmelidir.

 

                  DİYABETİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?    

 Tip 1 DM  

Tip 2 DM

Gestasyonel DM (gebelik DM )

Prediyabet  (henüz diabet olmamış, ancak kan şekeri yükselmeye başlayan kişiler)

                     DİABETTEN NEDEN KORKUYORUZ ?

    Diabet komplikasyonlarla seyreden bir hastalıktır. Yani kan şekerinin yükselmesi diğer organlara zarar verdiği için korkuyoruz. Maalesef baştan ayağa kadar her yerimizi etkiler. Hangi tür hasarlar yapar diabet  bir bakalım:

 DİYABETİN GÖZE ETKİSİ:

    Diyabet göz küresinin arkasındaki retina tabakasındaki damarlara zarar verir. Bulanık görmeden , katarakt ve körlüğe kadar giden birçok problem oluşturur.

    Gözde diabetin yaptığı hasara yol açan faktörlerin başında  yüksek kan şekeri seviyesi, yüksek tansiyon ve böbrek hasarının da başlamış olması gelir. 

    Göz kontrolü diyabet teşhisi konar konmaz (özellikle tip 2 Diyabette  ) hemen yapılmalı ve yılda bir de tekrarlanmalıdır. Zamanında yapılan müdahaleler körlük riskini %60 kadar azaltır.

     DİYABETİN BÖBREKLERE ETKİSİ:

     Tüm Diyabet  hastalarının yaklaşık %30 ‘unda böbrek yetersizliği meydana gelir ki diyalize giren hastaların en önemli nedeni kontrolsüz diyabettir.  

      Bu durumu anlamak için idrar ve kan tahlilleri yapılıp böbrek fonksiyonları değerlendirilir. 24 saatlik idrar toplanıp idrarda mikroalbümin dediğimiz bir proteine bakarız. Çıkan sonuçlara göre böbrek hasarı olup olmadığı anlaşılır.

      DİYABETİN SİNİRLERE ETKİSİ:

     Yüksek şekere maruz kalan sinirler hasar görür ve işlevlerini yapamaz hale gelirler. Özellikle bacaklar ve ayaklarda hissizlik, yanmalar, uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetler belirir.

     Ayaklarda  meydana gelen yaralar derin ülserlere bunlar da ayağın kesilmesine kadar giden komplikasyonlara yol açar.

      Yine sinir hasarları diyabetli kişilerde  terlemede azalma veya artma, İstirahatte kalp hızında artış,  cinsel işlev bozukluğu, idrar retansiyonu (mesanede idrar birikmesi), Hipotansiyon(düşük tansiyon), Kardiyak aritmi (kalp ritm bozuklukları),  hipoglisemiyi (şeker düşüklüğünü ) algılayamama, bazen  ishal,  bazen kabızlık, mide boşalmasında bozulma gibi semptomlara yol açar. 

      Diyabette kan şekeri yükselince sinir harabiyeti olup mideyi de etkiler ve midenin boşalması yavaşlar. Bu durumda  midede şişkinlik, bulantı, kusma, geğirti gibi semptomlar başlar.   

     Ayrıca yine diyabette en sık ölüm nedeni Kalp krizleridir. Buna neden olan da yine yüksek şekerin yaptığı damar hasarlarıdır. Koroner arter dediğimiz kalbi besleyen damarlarda tıkanıklıklar ve damar yapılarında düzensizlikler oluşturur.

          Öyleyse Diyabet sadece kan şekeri yüksekliği değil , aynı zamanda oluşturduğu kötü hasarlar açısından  da önem arzediyor…..

           Tedavisi  kadar  hastanın uyumu da çok ÖNEMLİ!!!

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serap Bos Çetiner

Uzm. Dr. Serap BOS ÇETİNER 1993 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesini bitirdikten sonra aynı yıl İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimine başladı.Tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamladı ve ardından İhtisasını, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nde tamamlayarak 2005 yılında Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı oldu. Sonrasında Memorial Şişli Hastanesi'nde 2005 - 2018 yılları arasında 13 yıl görev almış olan Uzm. Dr. Serap BOS ÇETİNER, bir çok bildiri ve yayın sahibi olup mesleki çalışmalarına ise, İstanbul / Nişantaşı’ndaki özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.   Katıldığı Mesleki Eğitimler, Kurslar ve Konferanslar • Obezite ve Metabolik Sendrom -Tıbbi Etik sempozyumu • Osteoporoz Tanı ve Tedavi kursu • Gastroenterolojide Klinik Yaklaşım • Geleneksel İç hastalıkları Günleri • Tip 2 Diabet Tedavisi ve İn ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Komplikasyonlar
Uzm. Dr. Serap Bos Çetiner
Uzm. Dr. Serap Bos Çetiner
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube