Burun estetiği ile ilgili merak edilenler

Burun estetiği ile ilgili merak edilenler

1. Burun estetiği ameliyatı sonrası ağrı olur mu?

İnanılanın aksine estetik burun ameliyatından sonra, kişiyi rahatsız eden miktarda ağrı olmaz. Ameliyat sonrası ilk gün serum içerisinde ( damar yolu ile) bir ağrı kesici yaptırıyorum. Aynı zamanda tüm hastalarıma ameliyat sonrasındaki hafif ağrıyı dahi gidermesi açısından ağrı kesici veriyorum. Ağrı kesicinin diğer bir faydası da, ödemin gerilemesine sağladığı katkıdır. Nadiren burun tıkanıklığına bağlı baş ağrısı olmaktadır. Fakat ağrı kesicilerle hemen hemen hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Buruna gelen minik travmalarda ve soğuk havalarda minimal düzeyde ağrı olabilmektedir. Fakat bunların hepsi geçicidir. Kısacası, ameliyat sonrası hastalarımla konuştuğumda geriye dönük ağrıyla ilgili şikayet belirtmemektedirler.

2. Burun estetiği ameliyatının riskleri var mıdır?

Vücuda yapılan her türlü müdahale ve ilaç uygulamalarında minimal de olsa bir risk vardır. Nasıl ki bir yolculuk esnasında dahi kaza yapma riski varsa, estetik burun ameliyatından sonra da düşük oranda risk vardır. En sık karşılaşılan sorunlar kanama, infeksiyon ve tabi ki revizyon (düzeltme) ameliyatı ihtiyacıdır. Bu mevcut risklerle ilgili ameliyat öncesi hastalarımı detaylı olarak bilgilendiriyorum, enfeksiyon açısından ameliyat sonrası mutlaka antibiyotik tedavisi başlıyorum. Kanama için ise ameliyat öncesi ve sonrası hastalarıma almaması gereken gıdalar ve ilaçlar konusunda bilgi veriyorum. Şu ana kadar hiçbir hastamda kanama ve infeksiyon gelişmedi.

3. Burun estetiği ameliyatı ile birlikte hangi ameliyatlar yapılabilir?

Burun estetiği ameliyatı ile birlikte nefes alıp vermemizi engelleyen, burun kıkırdağının eğrilikleri (deviasyon), burun etlerinin büyümesi (konka hipertrofisi), burunda istenmeyen etlerin oluşması (polip), sinüzit gibi sorunlar aynı seansta düzeltilebilir. Hatta burun ile ilgili sorunların aynı seansta ameliyat edilmesi önerilir, çünkü buruna yapılan ilk müdahaleler sonraki müdahalelerden daha kolaydır. Farklı zamanlarda burun ile ilgili ameliyatları yapmak hem maliyet olarak fazladır hem de birlikte yapılan ameliyata göre daha zordur. Bunun yanında yüz ile ilgili dolgu işlemleri, göz kapağı operasyonları, çene operasyonları, yüz germe işlemleri yapılabilir. Burun estetiği ameliyatı ile birlikte en sık yapılan müdahale, çenenin küçük ve geride olduğu durumlarda çeneye yapılan müdahalelerdir. En sık kullanılan yöntem ise çene ucuna konulan silikon protezlerdir. Bunun yanında çok etkili olmasa da yağ enjeksiyonu da yapılabilir. Çene kemiğinin cerrahi operasyonla öne alınma işlemi nadiren başvurulan bir yöntemdir.  Hangi yöntemin gerekli olduğuna detaylı bir analizden sonra karar verilir.

4. Sağlık sigortam burun estetiği ameliyatımı karşılar mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu ve özel sağlık sigortaları estetik ameliyatla ilgili işlemlerin hiçbirini ödememektedir. Sadece burnun nefes alma fonksiyonunu bozan problemlerini ödemektedir. Bazı özel sağlık sigortaları, nefes alma problemiyle birlikte estetik kaygısı olan hastaların, nefes alma problemiyle ilgili sorunlarının düzeltilmesini öderken, estetik kısmını ödememektedirler. Diğer bazı özel sağlık sigortaları ise, estetik ameliyat ile birlikte yapılan hiçbir işlemi karşılamamaktadır. Ameliyat planı yapılmadan önce özel sağlık sigortalarından görüş ve izin alınmaktadır.

5. Açık teknik mi kapalı teknik mi?

Her iki teknik de estetik burun ameliyatlarında kullanılmaktadır. Açık tekniğin kapalı tekniğe göre avantajı oldukça fazladır. Estetik burun ameliyatı yapılırken burnu oluşturan kıkırdak ve kemiklere direk görüş altında müdahale edilmektedir. Müdahaleler daha kolay olmakta ve tahmine dayalı bir işlem yapılmamaktadır. Müdahaleler daha hassasiyetle yapılabilir. Tek dezavantajı burun ucunun alt kısmında oluşan küçük kesi izidir, bu kesi usulüne uygun ve titizlikle yapıldığında ve estetik prensiplere uygun sütur (dikiş) ile kapatıldığında büyük oranda sorun oluşturmamaktadır. Kapalı teknikte ise burnu oluşturan kıkırdak ve kemiklere burun içinden yapılan kesiler aracılığıyla müdahaleler yapılır, yapılan müdahaleler tam görüş altında yapılmadığı için ne tür sorunlarla karşılaşılacağı bazen tahmin edilememektedir. Benim kanımca, burunda minimal sorunların olduğu durumlarda kapalı teknik kullanılabilir.

6. Estetik burun ameliyatından sonra ne gibi kısıtlamalar yapılır, neler önerilir ?

Sigara; sigara içmek doku kanlanmasını bozduğu için iyileşmeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Ameliyat sonrası özellikle 6 hafta kadar sigara kullanılmasını yasaklıyorum. Belki de bu, sigarayı bırakmanız için  bir sebep olabilir.

Gözlük; estetik burun ameliyatında burun kemiklerine kesiler yapıldığı için ameliyattan sonra burun kemiklerinin üzerine binen her türlü hafif de olsa ağırlık, kemiklerin yanlış ve istenmeyen pozisyonlarda kaynamasına yol açabilir.  Çok hafif gözlükler buruna baskı yapmayacak şekilde kullanılabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası 6 hafta kadar gözlük kullanılmamasını tavsiye ediyorum.

Güneşlenme; estetik burun ameliyatından sonra 6 hafta kadar güneşlenmeyi yasaklıyorum. Aşırı güneşli havalarda dışarı çıkılması gerektiğinde hastalarımın şapka ve/veya yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürerek dışarıya çıkmalarını tavsiye ediyorum. Hava çok güneşli değil ise dışarıda dolaşmanızın hiçbir sakıncası yoktur. Eğer tatil planınız 6 haftadan daha erken ise ameliyatınızı tatilden sonra yaptırmanızı tavsiye ederim. Fakat ameliyattan sonra burnunuza darbe gelmediği sürece ve güneşlenmemek kaydıyla denize ve havuza burun alçılarınız ve tamponlarınız alındıktan sonra girebilirsiniz. Halk arasındaki inanışın tersine estetik burun ameliyatı her mevsim yapılabilir.

Spor; ameliyat sonrası hafif sporlar ( yürüyüş, yüzme gibi) yapılabilir fakat, ağır sporlar ve burnunuza travma ihtimali olan sporları 6 hafta kadar yasaklıyorum.

Yatış pozisyonu; başınızın genellikle biraz yüksek olmasının oluşan ödemi azaltma açısından olumlu etkileri vardır.

Buz uygulaması; genellikle ilk 24 saat buz uygulaması önermekteyim. Sonrasında yapılan uygulamanın fazla bir etkisi olmamaktadır. Buz uygulaması yapılırken burun sırtındaki alçıya baskı yapmaması, kemiklerin uygun pozisyonda kaynaması açısından oldukça önemlidir.

Burun bakımı; estetik burun ameliyatı sonrası burun ucundaki dikiş yerlerine antibiyotikli pomadlar sürülmesinde fayda vardır. Kuruma ve kabuklanma olduğunda pamuklu kulak çubukları oksijenli su ile ıslatılıp pıhtılar temizlenebilir. Aynı şekilde burun içindeki kuruma ve kabuklanmalar da bu yöntemle temizlenebilir. Ayrıca, burun tamponları çıkarıldıktan sonra burun içini nemlendirici kremler ve spreyler kullanılabilir.

Beslenme; Ameliyat sonrası ilk 2 gün yumuşak ve sulu gıdalar önermekteyim. Çiğneme için güç sarf ettirecek katı gıdalardan uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Kanamayı arttırıcı gıdalar (bitki çayları, brokoli, salatalık, ıspanak, patates, mantar, zeytin, domates, kiraz, avokado, elma, mandalina, kayısı, böğürtlen, üzüm, çam fıstığı, Antep fıstığı, badem, kimyon, dereotu, biberiye, kekik, zerdeçal, hardal v.s ) ve ilaçlar ( aspirin, coumadin v.s)  özellikle ilk hafta alınmamalıdır.

Mimik; Aşırı mimik hareketlerinden sakınılması gerekmektedir.

Burun tıkanıklığı ve kanama; Ameliyat sonrası burnunuz tamponlu iken kendinizi grip ya da nezle gibi hissedebilirsiniz. Bu durum tamamen normaldir. Tamponlar çıkarıldığında bu sorun düzelecektir. Burnunuzdan hafif kan sızıntıları olabilir, bu olağan bir durumdur endişelenmenize gerek yoktur.

7. Ameliyat öncesi nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?

Genel anestezi altında yapılan tüm ameliyatlarda olduğu gibi estetik burun ameliyatı öncesinde de birtakım hazırlıklar yapılır. Ameliyat öncesi birtakım tahliller yapılır ve anestezi doktorunun muayenesinden geçilir, eğer anestezi doktoru  hastanın ameliyat olması konusunda bir sakınca görmezse ameliyat onayı alınır. Ameliyat öncesi 6-7 saat kadar açlık ve susuzluk istenir, ameliyat öncesinde ameliyatta kanamayı arttırıcı etkisi olan ilaçlar ( aspirin, coumadin vs.)  ve gıdalar (bitki çayları, brokoli, salatalık, ıspanak, patates, mantar, zeytin, domates, kiraz, avokado, elma, mandalina, kayısı, böğürtlen, üzüm, çam fıstığı, Antep fıstığı, badem, kimyon, dereotu, biberiye, kekik, zerdeçal, hardal v.s ) yasaklanır.  Hastaların hastaneye gelirken rahat kıyafetler giymesini ve takılarını evde bırakmalarını tavsiye ediyorum. Bayan hastaların regl (adet) dönemlerinin ilk günlerinde ameliyat sırasında kanamanın artma ihtimalinden dolayı ameliyatı ertelemek gerekir.

8. Ameliyat sonrası hastanede kalma süresi ne kadardır ?

Ameliyat sonrası genellikle hastalarımı 1 gün hastanede yatırıyorum. Eğer ameliyatı erken saatte yaptıysam genellikle aynı gün taburcu ediyorum. Bunun dışında eğer hastanın hastanede yatmasını gerektirecek ek bir hastalığı var ise ilgili doktorlara danışarak hareket ediyorum. Ayrıca yanınızda refakatçi bulundurmanızda fayda vardır.

9. Ameliyat sonrası araç kullanabilir miyim ?

İlk 24 saat, hatta daha ideali burun tamponlarınız alınana kadar araç kullanmamanızı öneririz.

10. Ameliyat sonrası alçı, dikiş ve tamponlar ne zaman alınır?

Estetik burun ameliyatı sonrası burun tamponlarının alınması 1 ila 7 gün arasında, yapılan ameliyatın şekline göre değişebilir. Burun sırtındaki alçı ise genellikle 1. haftada çıkarılır ve burun sırtına beyaz ya da ten renginde burun cildinin alttaki kıkırdak ve kemik yapılara yapışmasını sağlamak ve ameliyat ödeminin daha çabuk dağılmasına yardımcı olması için flasterler uygulanır. Burun ucuna atılan dikişler ( eğer erimeyen dikiş kullanıldıysa)  1. haftadan sonra alınabilir. Burun içerisine kullanılan dikişler ise eriyen dikişler olduğu için alınmasına gerek yoktur.   

10. Ne tür burun tamponları kullanıyorsunuz? Burun tamponunun alınması ağrılı bir işlem midir?

Eskiden yapılan burun ameliyatlarında bez tamponlar kullanılmaktaydı ve bu tamponlar çıkarılırken aşırı ağrı ve kanamaya sebep olmaktaydı. Ben hastalarıma iki tür tampon kullanıyorum; ilki silikon tampon, bu tamponların ortasında nefes alıp vermemizi sağlayan bir kanal bulunmakta ve yerleştirirken etrafına hem kayganlaştırmayı arttırmak için hem de oluşabilecek enfeksiyonu engellemek açısından antibiyotikli pomadlar sürüyorum. Diğer bir tampon çeşidi ise özel bir maddeden yapılmış ve dışında özel bir kılıfı olan tampondur. Her iki tamponu da çıkarırken neredeyse hiç ağrı ve kanama olmamaktadır. Hangi tamponu kullanacağıma ameliyat sırasında hastanın burun yapısına göre karar veriyorum. Burun tamponu varken kendinizi nezle ya da grip gibi hissedebilirsiniz, bu normal bir durumdur endişelenmenize gerek yok.

11.  Burun estetiği operasyonundan sonra ne sıklıkla kontrole gelmek gerekir ?

Ameliyat sonrası eğer tamponları erken dönemde almam gerekirse genellikle 2-3.  günde kontrole çağırıyorum.  Bunun dışında 1.haftada alçı ve tampon için kontrol gerekiyor. Genel olarak ilk 6 ay iki ayda bir, sonrasında 1. ve 2. yılında kontrol etmek gerekiyor.

12. Burun estetiği ameliyatı hangi yaşlarda yapılır ?

Burun estetiğinin alt yaş sınırı bayanlarda 16, erkeklerde 17dir. Çünkü bu yaşlara kadar burun kemiğinde büyüme devam eder. Eğer bu yaşlardan önce ameliyat yapılırsa ameliyat sonuçları olumsuz etkilenebilir. Burun estetiğinin üst yaş sınırı yoktur.

13 . Ameliyattan sonra burnumun son şekli ne zaman belli olur ? Morarma ve şişlik olur mu?

Estetik burun ameliyatından sonra morarma, şişlik, gülmede güçlük, burun tıkanıklığı gibi şikayetler olabilir. Genellikle 1. Ayda burnun son şekli hakkında büyük oranda fikir sahibi olunabilir. Morluk ve şişlik, ameliyat günü az iken 2. ve 3. günlerde artabilir bu sizi endişelendirmesin. Sonrasında hızla düzelecektir. Göz etrafındaki morluklar genellikle 1 haftada geçer. Deglowing,  piezo (ultrasonik) ve osteoplastik yöntemle yaptığım ameliyatlarda morluk hemen hemen olmamaktadır. Göz içinde nadiren kanama oluşabilir fakat 3 ila 6 hafta arasında geçer. Ödem ise 2-3 haftada genellikle kaybolur. Fakat bundan sonraki hafif şişlik1 yıla kadar devam edebilir. Burun ucu ve burun ucunun üstü ödemin en uzun sürdüğü bölgelerdir. Burun sırtındaki ödem ise daha erken dönemde dağılır. Burun tamponları alındıktan sonra nefesiniz oldukça iyidir fakat  sonrasında bir miktar geçici tıkanıklık olur. Bu tıkanıklığın üstesinden gelmek için burun içi solüsyonlar kullanılır. Son dönemlerde ameliyat tekniklerinin ve enstrümanlarının iyileşmesi ve anestezideki gelişmeler yaşadığımız bu sorunları oldukça azaltmıştır. 

14. Estetik burun ameliyatının başarısız olma ihtimali var mıdır ?

Yapılan her türlü ameliyattan sonra başarısızlık ihtimali vardır. Estetik burun ameliyatlarında bu oran biraz daha fazladır. Yaptığım her ameliyattan hastalarımın %100’ü memnundur diyen doktor emin olun ya ameliyat yapmamıştır ya da doğruyu söylememektedir.  Ameliyat öncesi hastalarla ameliyat süreci, ameliyat sonuçları, ameliyattaki başarıyla ilgili; dürüst, samimi ve detaylı konuşmalar yapmak gerekir. Bu hem hastanın size güvenini arttırır hem de hastaya yanıltıcı ve yüksek beklentileri olmaması gerektiği konusunda bilgi verir. Ameliyat sonrasında hastanın beklentilerini karşılamayan makul ve düzeltilebilecek sorunlar doktor tarafından kabul edilmeli ve hastanın ameliyatı tekrar yapılmalıdır. Hastalarımdan kendi yaptığım ameliyattan kaynaklanan sorunlar için kendi adıma ek ücret talep etmiyorum.  Başarısız bir ameliyattan sonra ikinci bir ameliyat için en az 6 ay, ideali 1 yıl süre geçmesi gerekir.

15İdeal bir burun estetiği nasıl olmalıdır?

Ameliyat sonrası burnun fonksiyonları iyi olmalı,  burnun kendi içindeki ve alın, kaş, göz, yanak, dudak ve çene ile uyumu sağlanmalı. Bunların yanında hastanın ve doktorun yeni burundan memnun olması gerekir. Hastanın burnu ile ilgili moral bozuklukları giderilmelidir. Ameliyat sonrası burnun görünümü doğal olmalı, ameliyat olduğu belli olmamalı, erkeklerde daha belirgin hatlar arzu edilirken bayanlarda burnun geçişleri yumuşak olmalı, dikkat burundan gözlere kaymalıdır. İddialı burun isteyen hastalarda ise, istekleri makul dereceye kadar karşılanmalıdır. Burun ucunun aşırı kalkık olduğu (domuz burnu) , burun ucunun mandalla sıkılmış gibi olduğu ( pinching nose), burun sırtında aşırı kavisin olduğu (saddle nose) , yüz ile orantısız büyük ve küçük burunlar,  doğal görünümlü olmayan burunlar arzu ettiğimiz burunlar değildir. Sadece profilden değil, aynı zamanda karşıdan ve çapraz açıdan da burun güzel görünmelidir.

16. Kadın ve erkek hastalarda estetik burun ameliyatı ne gibi farklılıklar gösterir?

Son yıllarda erkekler de sık estetik burun ameliyatı olmaktadırlar. Erkek hastalarda burun ucu bayanlara göre daha az kalkık olmalı, burun sırtı düz olmalıdır. Eğer burun sırtı aşırı kavisli, burun ucu aşırı kalkık olursa feminen bir görüntü ortaya çıkar. Bayan hastalarda ise burun ucu hafif kalkık, burun sırtında hafif bir kavis arzu edilen bir durumdur. Burnun üst dudak ile yaptığı açı erkeklerde ortalama 90 bayanlarda ise ortalama 105 derece olmalıdır. 

Erkek hastalarda hatlar daha belirgin ve keskin iken bayan hastalarda geçişler daha yumuşak olmalıdır. Bazen erkek hastalar burunlarının sadece belirli bölümlerinin düzeltilmesini isteyebilirler. Hatta çok fazla değişiklik istemezler. Örneğin; sadece burun kemerinin alınması ya da düşük burun ucunun çok hafif kaldırılması gibi.

Erkek hastaların cildi daha kalın ve yağlıdır. Dolayısıyla ameliyat planlanırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Ameliyattan sonra cildiye doktorları ile konsültasyon sağlanarak ek tedaviler verilmesi gerekebilir.

Estetik burun ameliyatı yapılırken erkeklerde ve bayanlarda geride bırakılan kıkırdak dokuların miktarı farklılık gösterir.

Ameliyat sonrası morarma ve şişlik erkeklerde daha fazla olur ve burnun son hali daha uzun sürede ortaya çıkar.

17. Estetik burun ameliyatında ne tür enstrümanlar kullanıyorsunuz ?

Estetik burun ameliyatı yaparken hem klasik cerrahi aletleri hem de piezo (ultrasonik) cihazını kullanıyorum.  Estetik burun ameliyatının her safhasını piezo ile yapmak imkansızdır. Bu yüzden klasik cerrahi aletlere de ihtiyaç vardır. Ameliyat masamda her iki düzeneği de hazır bulunduruyorum. Kemiğe yapılan kesiler hassas ve kaliteli cerrahi kesicilerle yapılabildiği gibi piezo ile de yapılabilir. Ameliyat  sonrası morarmaya kullanılan enstrumandan  ziyade ameliyat tekniğinin (deglowing) etkisi vardır. Fakat travmatik burunlarda önceki kırık yerlerinden kemiğin tekrar kırılmaması için keski yerine piezo kullanılması daha uygundur. 

18. Estetik burun ameliyatı sonrası zamanla burun ucunda düşme olur mu?

Türk toplumunda burun ucu düşüklüğü sık rastlanılan bir patolojidir. Bu burunlar aynı zamanda uzun burunlardır. Gülme ile birlikte daha da fazlalaşır ve belirginleşir. Burnun üst dudakla yaptığı açı normalde 90 ile 105 derece arasındadır. Düşük burun ( pitotik nose) ucu olan hastalarda bu açı 90 derecenin altındadır. Burun ucu düşüklüğü aynı zamanda nefes alma problemine de neden olur. Ameliyat ile bu sorunlar düzeltilebilir. Ameliyattan sonra burun ucunda bir miktar düşme olabilir. Bu durum göz önünde bulundurularak ameliyat yapılmalıdır. Seçilen tekniğe göre burun ucunda düşme miktarı farklı olur. Kolumellar strut kullanılan hastalarda düşme tongue in grove tekniğinden bir miktar fazla olur. Ameliyat planı buna göre yapılmalıdır. Düşük burun ucu ameliyatından sonra üst dudakta olumlu yönde hafif kalkma olabilir ama kesinlikle fazla miktarda olmaz.  Burun ucunu kaldırırken kesinlikle aşırılıktan kaçınılmalı, estetik ölçülere saygılı davranılmalı, karşıdan bakıldığında burun delikleri görünmemeli, domuz burnu görüntüsüne müsaade edilmemelidir.

19. Ameliyat sonrası ne zaman duş alabilirim?

Ameliyattan sonra burun sırtındaki alçıya su değmediği sürece ilk günden sonra duş almanızda hiçbir sakınca yoktur. Burun alçısı çıkarıldıktan sonra burun sırtına koyduğumuz özel flasterler suya dayanıklıdır. Dolayısıyla duş almanıza müsaade ediyoruz.

20. Estetik burun ameliyatı öncesi hastanın göstermiş olduğu burunlara göre ameliyat yapıyor musunuz?

Her insanın yüz yapısı ve burnu oldukça farklıdır. Bir başkasında çok güzel duran bir burun farklı kişilerde hoş durmayabilir. Bunun yanında estetik burun ameliyatı kişinin mevcut burnuna göre yapılan bir operasyondur. Herkesin burnu kendine özel olmalıdır.Ellerinde fotoğraf ile gelen hastalarıma estetik burun ameliyatı konusunda detaylı bilgi verip yüz analizi yaptıktan sonra gösterdikleri burnun temel özelliklerini baz alarak ikna etmeye çalışıyorum. Eğer istekleri makul sınırlar içerisinde değilse ameliyat sonrası kendilerinin mutlu olmayacağını, ameliyat olmamalarının daha doğru olacağını anlatmaya çalışıyorum. Eğer burun estetiği talebinin altında başka problemlerinin olduğunu hissediyorsam psikolojik destek almaları konusunda kendilerine tavsiyelerde bulunuyorum.

21. Ameliyat öncesi photoshop çalışması yapıyor musunuz?

Estetik burun ameliyatı herkesin yüz ve burun yapısı farklı olduğu için  kişiye özel planlamalar  yapılmalıdır.  Photoshopçalışmasının hem hastanın beklentilerini anlama açısından hem de doktorun ameliyat planı ile ilgili önemi büyüktür. Örneğin; planladığım ameliyatlarda sadece burun kemerinin alınmasını isteyen hastaya photoshop çalışması sonucunda bunun yeterli olmadığı, burnun diğer bölümlerinde de düzeltme işlemi yapılması gerektiğine defalarca şahit oldum. Estetik burun ameliyatı çok iyi planlama gerektiren bir ameliyattır. Her türlü detay düşünülüp ona göre plan yapılmalıdır. Photoshop ve diğer simülasyon çalışmaları da bu detaylardan biridir.

22. Ameliyat sonrası ne kadar sürede işe dönebilirim?

Estetik burun ameliyatı yatarak iyileşmeyi gerektiren bir hastalık değildir. Eğer masa başı bir işte çalışıyor iseniz insanlarla direk iletişim gerektirmeyen bir iş ise 3. günden sonra çalışmanızda hiçbir sakınca yoktur. Birebir iletişim gerektiren işlerde ise, burun alçısının alınmasını takiben çalışabilirsiniz. Eğer burnunuza travma gelme ihtimalinin yüksek olduğu bir meslek grubunda iseniz ( futbolcu gibi ) 6 hafta çalışmanız uygun olmayacaktır.

23. Estetik burun ameliyatı sonrası masaj öneriyor musunuz?

Estetik burun ameliyatı sonrası nadir durumlarda masaj öneriyorum. Hastaların kendi başlarına masaj yapmaya karar vermelerini istemiyorum. Masajın nasıl yapılması gerektiği konusunda mutlaka hekim desteği alınması gerekir. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şaban Çelebi

Prof. Dr. Şaban ÇELEBİ, 1 Nisan 1973 tarihinde Çankırı'da doğmuştur. Lise öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında İstanbul’da çeşitli eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapmış olan Prof. Dr. Şaban ÇELEBİ, 2014 yılında Doçent Doktor unvanı almaya hak kazanmıştır. 2015-2017 yılları arasında Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Görev yaptı.

Hekim 2018 yılından itibaren Nişantaşı’ndaki özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Etiketler
Burun ameliyatı sonrası
Prof. Dr. Şaban Çelebi
Prof. Dr. Şaban Çelebi
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube