Atopik dermatit, bağırsak florası ve beslenme

Atopik dermatit, bağırsak florası ve beslenme

Allerjik egzama olarak da bilinen atopik dermatit genelde bebek ve erken çocukluk döneminde başlayan kronik, kaşıntılı enflamatuar bir deri hastalığıdır. Kaşıntı en önemli belirtilerdendir ve deride kanamalara yol açabilmektedir. Allerjik egzama genelde besin allerjileri ile birlikte görülür. Bu yüzden besin allerjisine sebep olan besin yada besinler tespit edilip beslenme programından elimine edilmelidir. Allerjik egzamalı hastalar  çevresel ajanlara karşı aşırı duyarlılık geliştirirler. Ataklara genellikle mevsimsel allerjiler eşlik eder. Tedavide amaç atakları azaltmak ve önlemektir. Atopik hastalar, sıcak-soğuk, aşırı nem ve kuruluktan, yünlü ve irritan giysilerden, derinin aşırı yıkanmasından uzak durmalıdırlar.
Hastalığı tetikleyen faktörlerin tespiti ve bunlardan korunma yollarının öğretilmesi hastalığın atak sayısını azaltmaktadır. Çevrede bulunan pek çok faktör ataklara yol açabilmektedir. Bunlar besinler, kimyasal veya biyolojik faktörler olabilir.
Atopik Dermatit Ve Hijyen Teorisi
Allerjik hastalıkların nedenleri için çeşitli hipotezler ileri sürülmüştür. Bunlardan en önemlisi ise ‘hijyen teorisi’dir. Bu hipoteze göre erken çocukluk döneminde enfeksiyonlarla karşılaşmayan çocuklarda allerjik hastalık geçirme insidansı yüksektir. Atopik dermatitli hastalarda derinin S. Aureus ile kolonize olduğu görülmektedir. Bu da allerjiye ve inflamasyona sebep olmaktadır.
Hijyenik yaşam nedeniyle çağımızda batı toplumlarında çocukluk çağında mikroorganizmalar ile birlikte yaşam sürdürülmemekte, bu nedenle de bağırsak florası yaşamın erken devresinde dengeli bir şekilde oluşamamaktadır.

Doğum Şekli Ve Atopik Dermatit
Prematüre çocuklarda ve sezeryanla doğan çocuklarda kalın bağırsak florası geç oluştuğu için mukozal immün sistem gelişmesi de gecikmektedir. Bu nedenle de atopik dermatit sık görülmektedir.
Yapılan araştırmalara göre anne sütü alan bebeklerde atopik dermatit görülme sıklığı daha az bulunmuştur.

Bağırsak Florası ve Atopik Dermatit
Bebeğin doğum şekli, prematüre öyküsü, antibiyotik kullanımı, geçirdiği enfeksiyonlar, beslenme şekli bağırsak kolonizasyonunu etkileyen önemli faktörlerdir. Bağırsak kolonizasyonu ve bağırsak sağlığı her hastalıkta olduğu gibi atopik dermatitte de büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden bağırsak sağlığına mutlaka önem verilmelidir ve probiyotik ağırlıklı bir beslenme programına uyulmalıdır. Probiyotiklerin en önemli etkisi bağırsak bariyer fonksiyonunu iyileştirmesidir. Eğer probiyotik kullanılacak ise mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. İmmün sistemi defekti olanlarda veya prematürelerde yan etki yapabileceğine dair çalışmalar mevcuttur.

Beslenme Ve Atopik Dermatit
Atopik dermatit son yıllarda endüstrileşme ve hazır paketlenmiş ürünlerin tüketimi ile artış göstermiştir. Yanlış ve bilinçsizce beslenerek hasta oluyoruz. Atopik dermatit genelde besin allerjileri ile birlikte görülüyor demiştim daha önceden de. Bu besin yada besinlerin ne olduğunun tespit edilip beslenme programından çıkarılması son derece önemlidir. Çıkarılan besinlerin yerine neler gelmesi konusunda bir uzmandan yardım alınmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir ve bu da kişiden kişiye göre hatta aynı kişide hayatının farklı dönemlerine göre farklılık göstermektedir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Beslenme ve diyet uzmanı
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube