tm
Soru Sahibi
22 Nisan 2021 16:46

Yemek yedikten yaklaşık 20 dakika sonra ritim bozukluğu

merhaba doktor bey son zamanlarda yemek yedikten 20 dakika sonra kalp ritmimde bozulmalar oluyor(hafif hızlanma sert atım göğüste sıkışma gibi) Kontroller yapıldı şeker ekg gibi. ancak daha çok baharatlı acı yağlı yiyecekler yiyince midem yanarken çarpıntı oluyor.Ekg çeken doktor reflü kalbi etkiler demişti sizede sormak istedim buradan teşekkürler.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

İyi günler, Yemek sonrasında hemodinamik olarak iki durumdan dolayı çarpıntı bir miktar herkeste görülebilir; Yemeklerin ilk alımı sırasında salgılanan ilk faz insülin reaksiyonu nedeniyle daha yemekler kana karışamadan hafif bir şeker düşüklüğü olur, özellikle karbohidratlı yemeklerden sonra bu daha belirgindir, şeker düşüklüğü de reaksiyonel taşikardiye yol açar. İkincisi ise yemek sonrası mide kan akımı oranı yaklaşık 3 kat artarken diğer dokularda hafif bir basınç düşüklüğü olur, yani geçici hafif bir tansiyon düşüklüğü; bu da reaksiyonel taşikardiye neden olur. Bu şikayetlerin az olması için mümkün olduğunca az yemek ve karbohidratları az tüketmek önemlidir. Muayenelerinizde kalbe ait bir patoloji görülmediyse muhtemelen yakınmalarınız bu durumlara bağlı normal çarpıntılardır diye düşünüyorum. Yalnız kalp atımlarınızda ani düzensizlikler, bir tek atımla aniden başlayan ve aniden sonlanan, kal hızının 140'ın üzerine çıktığı çarpıntılarınız oluyorsa tekrar müracaat edin, gerekirse ritim holter takılarak bu taşikardileri dokümante etmek önemlidir. Geçmiş olsun.

23 Nisan 2021 09:01
tm
Soru Sahibi

Doktor bey cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Fakat mesela muz sütlaç yağsız yiyecekler yediğim zaman ve düşük miktar yediğim zaman bu çarpıntı fazla ritim bozukluğu oluşmuyor. Ancak ne zaman yağlı baharatlı ketçap mayonez protein karbonhidrat karışık yemek yesem oluyor. İşin ilginç tarafı bu olaylar midemi terk edene kadar sürüyor.Hareket ederken felan göğsümde sıkışma tekleme gibi oluyor. Sabahları kahve içtiğim zaman 40-45 dakika sürüyor. Yağlı karışık yemekler yiyince 2-4 saat arası sürüyor. Tekrardan acıkma hissi geldiği zaman kalp ritmim normale dönüyor. Rahat rahat merdiven cıkabiliyorum oturup kalkabiliyorum. Reflü için ph metre taktırdım ve sürekli bir asit kaçağı olduğu tespit edildi. İnternetten araştırma yaptım ve yukarı kaçan asitin yemek borusu katmanı ince olduğu için oradan geçen vagus sinirini etkileyip aritmi yapabileciği hakkında çok yeni araştırmalar buldum. Acaba reflüden cerrahi olarak kurtulursam düzelirmi?

2 Mayıs 2021 20:17

Bahsettiğiniz literatür bilgileri çok çok nadir durumlardır. Sizin durumunuzun ritim bozukluğu değil, reaksiyonel normal taşikardi olduğunu düşünüyorum. Gastroenteroloji ile görüşüp onun önerisine uymanızda fayda var.

5 Mayıs 2021 09:24
Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Doç. Dr. Zekeriya Arslan Kardiyoloji

Yazar toplam 501 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kalp sintigrafisi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Düşük şiddetli iskemi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kalbin hızlı atmasi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Ekstrasistol ilaç Doç. Dr. Zekeriya Arslan
ritim holter Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Ali Manav
Uzm. Dr. Ali Manav Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube