Ayşe Hocam Merhabalar 24 yaşındayım. Ben aynı gün içerisinde hem KPSS 'ye ve yabancı dil sınavına hazırlanmak hem de tez çalışmamı yapmak istiyorum.Ancak bu çalışmaları maksimum verim alarak ve vücudumu yormadan(hasta olmadan) yapmak istiyorum.Bunun için önerebileceğiniz bir şey var mı? Uykumu buna göre nasıl düzenlemeliyim? Not: 8.30 da kalkıyorum genellikle 19.30 da otobüste uykum geliyor.En geç 01.00 da yatıyorum. Şimdiden teşekkür ederim.Kolay gelsin.
Merhabalar Durmuş; Öncelikle hedeflerini belirtebilir misin? Akademisyenlik için mi örneğin, yoksa uzmanlık için mi tez çalışman ? Gördüğüm kadarıyla hedeflerin biraz belirsiz, bana ulaşmak istediğin hedefini detaylı olarak ayrıntılandırır mısın ? Ona göre sağlıklı bir plan sunayım senin için.
Merhaba Ayşe Hocam, Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Yüksek lisans tez dönemindeyim.Ama tez kapsamında burs alacağım için mümkün olabildiğince onun için çalışmam gerekiyor.Aynı zamanda KPSS sınavı 2 yılda bir olduğundan bu yılki sınav için dershaneye gidiyorum. Sonuçta tezi bitirdikten sonra iş bulmam gerekecek. Yabancı dil sınavına ise KPSS' de çoğu ilanda yabancı dil puanı istedikleri için ona da hazırlanmam gerekiyor.
Anladım Durmuş, öncelikle yaptığın ortalama bir insan rutininden çok daha yoğun bu yüzden yorulman oldukça normal...Fakat çalışma programına bir hafta içerisinde bazı günleri yalnızca tezin için, bazı günleri yalnızca kpss için, bazı günleri ise yalnızca yds ye çalışmak için ayrı ayrı kullanırsan çok daha adaptasyonun kolay ve çalışmaların sağlıklı olur. Bu metodu uygularkende düzenli araların( dinlenmelerin) olsun. Kendine küçük motivasyonlar, ödüller vermelisin bu aralarda. Zevk ve ilgilerine göre (kahve,çikolata...). Bu teknik için Örneğin; Pomodoro tekniğini araştırabilirsin. Aynı bir günün içerisinde farklı 3 alana kanalize olman çok zor ki kaldı ki yapsan bile fiziksel ve ruhsal yıpranma sürecine girebilirsin. Çünkü sağlıklı bir zihin nihayetinde sağlıklı bir bedenle mümkün. Bu süreçte uyku düzenin, beslenme alışkanlıkların, fiziksel egzersizler (yürüyüş,hobi,vs) senin hedeflerine bağlı kalmanla doğrudan ilişkili..Bunları ekarte ederek insanlar yalnızca hedefe yönelik amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyorlar fakat ruhun ve beynin beslenmeden tabi olunan programlar genellikle yılgınlık (çökkünlük) durumlarıyla sonuçlanır . Uyku saatlerini olabildiğince sabit tutmaya özen göster bu sürede. Tutarlı saatler olması biyolojik ritmini ayarlamanda da sana yardımcı olacaktır. Uyuma zamanını bir saat daha erkene çekebilirsin daha dinç olabilmen adına. Ama bu şekilde de düzenin seni yormuyorsa yine 1 de uyumaya devam et. Birde en çok senin için önemli olan hedefine karar ver, biliyorum günümüz şartlarında insanlar kendileri için birkaç seçenek birden üretmeye çalışıyorlar, biraz daha kendini güvende hissetmek adına. Fakat şunu da ihmal etmemen senin için en büyük önerim en önemli ve seni en çok tatmin eden hedefini belirle ve enerjinin büyük bir kısmını ona harca, bu şekilde veriminde maksimum düzeyde olacaktır. fiziksel bir kapasite durumumuz söz konusu çünkü, bu herkes için geçerli, ki anladığım kadarıyla programlı çalışabilen ve sorumluluklarının oldukça farkında bir bireysin. yalnızca biraz daha detaylı hayatına göz atmaya ve seni heyecanlandıran şey hangi hedefin ise zihinsel ve fiziksel olarak biraz daha ona adapte olman ve o yolu zorlaman.. çünkü bazı şeyler ne kadar mecbur gözükürse gözüksün, kişiyi yeterince mutlu etmez ve ona en uygunu olmaz bunlardan hepsi senin hedefin olmayabilir (toplum baskısı, maddi baskı, vs..). Akademik kariyer mi, kpss ye dayalı devlet kurumuna bağlı çalışmak mı? Şimdilik sana tavsiyelerim bunlar, kolaylıklar dilerim.
Ayşe Hocam çok teşekkür ederim :) Size de kolay gelsin.
Rica ederim Durmuş, başarılar :)