Spor carpinti ve ilaç
BK
Bet*** K***
5 Ağustos 2021
Hocam çarpıntılı,heyecanlı ve kalbi genelde hızlı çalışan insanlar diger normal insanlara göre dezavantajli ve daha mı az yaşar? Mesela doktora gittiğimizde çarpıntım var dedigimizde bize çok streslisin diyip sadece çarpıntımız olduğunda içmemiz için ilaç (dideral) veriyor ve spor yap, yüz, bisiklete bin, koş diyor. Bunda bir çeliski yok mu hem çarpıntı olunca nabzi düşürmek için ilaç veriliyor demek ki yüksek kalp atisi zararli. Hem de spor yap diyolar sporda nabzi epey hızlandıran bir olay. Bir de eser mvp ağırlık sporu yapmaya engel midir? Çok soruyorum hakkınızı helal edin. Teşekkürler..
9 cevap
1485 görüntülenme
Cevaplar (9)

Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji
Düzenli egzersiz kalbi daha kondisyonlu yapar, sadece egzersiz sırasında nabız yükselse de bazal nabız değerlerinde düşme sağlar, düzenli ve uzun süre olursa tabii. Rica ederim.
7 Ağustos 2021
BK
Cok teşekkür ederim hocam. Özellikle sabahlari uyandiktan kahvalti ettikten sonra hizli atiyor hocam 1-2 saat *** *** ** arasinda sonra düzeliyor. Aksamlari pek çarpıntı yaşamıyorum. Bunun sebebi ne olabilir bişey yapmama gerek var mı? Ferritin değerim 3 yani aşırı düşük bu sebep olabilir mi buna?
21 Ağustos 2021

Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji
Kahvaltı sonrası çarpıntı karbohidrat tüketimiyle ilgili olabilir. Bu nedenle diyete dikkat edip kontrol etmenizde fayda var.
24 Ağustos 2021
BK
Allah razi olsun hocam. İcim rahat etsin diye en sonunda bir profesöre gittim hastanede stresten yine çarpıntı oldu 143 cıktı ekg de sinüs taşikardiydi ekoylada kalbe baktı "eser mvp" dedi. Fakat kalpte bisey yok anksiyete gibi duruyor dedi. Bu carpintilar senin fizyolojik yanıtın dedi ve sporu tavsiye etti. Ama beloc zok 25 mg yazdi. Ilac icmesem ne olur dedim hiçbişey olmaz dedi. Bu çarpıntının zararı var mı diyince de hayır yok dedi. Bu durumda ilaci kullanmasam sıkıntı olur mu hocam? 28 yaşındayım istemiyorum bu yaşta kullanmak.
3 Eylül 2021

BK
Çok teşekkür ederim hocam. Özellikle stresli zamanlarimda çarpıntı olur mu diye düşündüğüm zaman gerçekten o gün otururken nabzim hep *** *** ** arasında gidip geliyor hocam ben duymuyorum ölçünce ortaya çıkıyor bu sayılar. Hele dışardaysam *** *** ** larda geziyor. Bunlari tamamen nasil ortadan kaldırabiliriz hocam? Kendimizi dinlememek başka şeylerle ilgilenmek sürekli nabzi ölçmemek doğru bir yaklaşım mı?
28 Eylül 2021

Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji
Kendini dinlememek böyle seyrek atımlarda en doğru yaklaşım, çok sıklaşınca zaten kendini belli eder, o zaman kontrole gidersiniz. Rica ederim.
28 Eylül 2021
BK
Çok teşekkür ederim
1 Ekim 2021

BK
Merhaba hocam tekrar rahatsız ediyorum. Daha önce yazdım size. Özetle çarpıntı sorunum vardı stresli anlarda *** *** ** lara çıkan. Çok kez kardiyolojiye gittim. Doktorlar strese ve anksiyeteye bağladı ve çarpıntım olduğunda yarım dideral kullanmam önerildi. Bazen çok stresli bir durum olacaksa benim için çarpıntımın kesin tutacagını tahmin ediyorum ve o anlarda uzun süre dindiremiyorum. Önlemek için ayda 2-3 kez çeyrek hatta komik olacak ama çeyreğin yarısı kadar dideral içiyorum. Yani 40 mg diderali 8 e bölüyorum hem fazla ilaç içmek zarar vermesin diye hem de rahat etmek icin ve gerçekten işe yarıyor o günü rahat atlatıyorum. Bu şekilde uzun zaman kullansam bana bir zararı olur mu?
19 Ekim 2021

Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji
Dideralin 8'de birini alarak çarpıntınızın düzelmesi tamamen plasebo etkisidir Betül hanım. Yani kendinizi telkin etmiş oluyorsunuz sadece, böylece çarpıntınız düzelmiş oluyor. Almanızsa sakınca yok tabii ki.
25 Ekim 2021
BK
Ben de işe yarıyor sanıyordum bunca zaman. Böylesi daha iyi oldu hocam cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. 😊
26 Ekim 2021

BK
Merhaba hocam. Daha önce yazdım size nabzım virüs ilk çıktığında çok hareketsiz kaldığım için özellikle dışarda *** *** ** lerde evde ise hareket eder etmez 120 lerde diye. Sizin önerilerinize uydum sıvı alımını artırdım ve 2 aydır düzenli spor yapıyorum. Çarpıntılarım çok azaldı eskisi gibi yükselmiyor şuan otururken nabzım 65-80 aralığında fakat ayaga kalkıp hareket eder etmez yine *** *** ** aralığına çıkıyor. Dışarıda yürürken de 130 larda genelde. Oturunca hemen duzeliyor. Hareket halinde bu degerler normal mi sizce? Zamanla bana zarar verir mi? Teşekkürler
28 Kasım 2021

Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji
Betül Hanım hareketin yoğunluğuna ve vücudun o anki sıvı dengesine göre nabız yüksekliği değişebilir. Sizin nabzınır çok yoğun bir egzersizde 190'lara kadar yükselebilir, normaldir. Endişe edecek bir durum yok görünüyor. Geçmiş olsun.
30 Kasım 2021
BK
Hocam sürekli yazıyorum özür dilerim gerçekten. Ama 2 senedir çözülmüyor bu durum kardiyaloglara gitmeye utanıyorum artık. Psikologa da gitmeye basladim fakat çarpıntılarda belirgin azalma olmakla beraber tamamen geçmedi. Mesela stresliyim tamam ama stresli anlarda degil de kafam rahatken tam yaticam nabzımı duyuyorum yastıktan normalde uyumaya geçerken 60-65 ise sebepsiz 80-90 aralığında atıyor bazen o sekilde uyumaya çalışıyorum. Sabah da o gerginlikle kalkınca gün icinde hep *** *** ** oluyor. Ne zaman çeyreğe yakın dideral alıyorum o ana kadar dikkatimi başka şeye versem de sakin kalsam da dinmeyen nabiz 20-30 dk icinde normalde dönüyor. Disarda da stresliysem *** *** ** hiç dinmiyor yol boyu. Bunun sizce bir çaresi yok mu ömür boyu ara ara dideral mi alıcam yoksa böylece bıraksam bana bir zararı olur mu? Tekrar kusura bakmayın
4 Aralık 2021

Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji
Psikiyatri uzmanı ile de görüşmenizde fayda var. Bu açıdan tedaviniz belirli bir dengeye ulaşana kadar ihtiyaç oldukça dideral almanızda sakınca olmayacaktır. Geçmiş olsun.
15 Aralık 2021
Toplam Cevap
499