KZ
Soru Sahibi
15 Şubat 2021 15:10

Ritim bozuklugu

Merhaba hocam. Diyelim ki bir ritim bozuklugumuz (kalbin hızlı atmasi) var ayda 1 gelen bazen 2 3 ayda bir ama tetkiklerde çıkmıyor düzgün çıkıyor doktorlarda bunu strese bağlıyor. Gençlerde bunun ölüm tehlikesi ne oranda? Bir de ritim bozukluğu kalp hastalığı türü mü sayılıyor? Teşekkürler..

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

İyi günler, Ritim bozukluğu tabii ki bir kalp hastalığı türüdür. Ama kalbin kendi elektrik sistemi içerisinde normal akımların olduğu haliyle sadece hızlanması (yani sinüzal taşikardi) ritim bozukluğu değildir; stresle, heyecanla, yorulmakla, hareketle, çay/kahve gibi uarıcı içeceklerle nabız sayınız (yani kalp hızınız) artar, bu normaldir. 24 saatlik Ritim Holter kaydı ile ritim bozukluğunuz hakkında daha net bilgi sahibi olunabilir. 2-3 ayda bir gelen ve kısa süren çarpıntılarınız bazen muayene sırasındaki EKG'de ve hatta 24 saatlik Holter kaydında bile yakalanamayabilir. Çarpıntı anının iyi değerlendirilmesinde fayda var. Doğuştan gelen bazı elektriksel kısa devreler aktif hale geçerek bu tarifinize uyan çarpıntı atakları yapabiliyor. Size önerim şudur: Öncelikle bilekten nabzınızı kontrol etmeyi öğrenin ve normaline kendinizi alıştırın. Böyle bir çarpıntı anı geldiğinde hemen nabzınızı kontrol edin; * çarpıntı aniden mi başlıyor, yavaş yavaş mı hızlanıyor?, * bu sırada nabız sayısı kaç civarında?, * nabız düzenli mi, düzensiz mi?, * bitmesi/sonlanması birden mi oluyor, yavaş yavaş mı normale düşüyor?.. Bu soruların cevabına dikket edin. Ani başlayıp ani sonlanan, nabız sayısı 140 ve üzerinde olan çarpıntı ataklarınız oluyorsa mutlaka tekrar Kardiyoloji kontrolüne gidin; mümkünse bu çarpıntı anını yakalatmaya çalışın. Bu tür elektriksel kısa devre çarpıntılarının büyük çoğunluğu hayati risk taşımasa da bazı istisnaları vardır. Tipinin belirlenmesi önemlidir. Geçmiş olsun.

16 Şubat 2021 09:13
KZ
Soru Sahibi

Çok teşekkür ederim cevabınız için. Hocam ilk başıma geldiğinde acile gitmiştik bir anda başlamıştı evdeyken 165 atiyordu ama duzenliydi. 2 3 saat civarı sürmüştü fakat acile gidene kadar ekg çekilirken 130 a düşmüştü. Sinüs taşikardi yazıyordu. En merak ettiğim konu acile gidene kadar svt olup sonradan sinüs taşikardiye dönmüş olabilir mi? Svt olup çıkmamış olmasından endişeliyim. Teşekkürler

16 Şubat 2021 10:48

Elbette evde SVT olup acile gittiğinizde düzelmiş olarak tespit edilmiş olabilir. Bu yüzden ilk atağı yakalamak önemlidir. Sonrasındaki taşikardi, acile gitmenin verdiği heyecana bağlı gayet normal bir durum olarak görülebiliyor. SVT bile olsa bu kadar endişelenmenizi gerektirmiyor, çoğunluğu çok riskli değil bunların; ama adının konmasına çalışılmalı.

17 Şubat 2021 09:52
Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Doç. Dr. Zekeriya Arslan Kardiyoloji

Yazar toplam 499 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kalp sintigrafisi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Düşük şiddetli iskemi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kalbin hızlı atmasi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Ekstrasistol ilaç Doç. Dr. Zekeriya Arslan
ritim holter Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Dr. Ata Koç
Dr. Ata Koç Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube