Hocam Merhaba , ben bir ameliyat geçirdim sonrasında yaşadığım durumlardan dolayı panik bozukluk başlangıcı teşhisi konuldu norolog secita15 mg isminde ilaç yazdı bir buçuk ay yarısını kullandım düzenli ve 3 hafta oldu doktora gitmeden kendim bıraktım ilacı şu an iyim iyleştim galiba ama bir sorunum var her gece kabuslar görüyorum irkilerek uyanıyorum. ilacı bi anda bıraktım ondan mı böyle kabuslar görüyorum sizce. Size psikoterapiye gelen hastalarınızdan ilacı bırakıpta böyle bir sorunla karşılaşan hastalar oldumu hiç? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sevgili Bihter; Antidepresan ilaçlar kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar var. Kendinizi kötü, mutsuz, yorgun hissetseniz dahi doktor tavsiyesi dışında önerilen herhangi bir antidepresan ilacı istediğiniz an kullanamayacağınız gibi istediğiniz herhangi bir zamanda da bu antidepresan kullanımını kesemezsiniz... Doktorların önerdiği dozda ve sürede kullanılmalı. İlaçlar en az 6-8 ay kullanılırken bu süre hastaya ve hastalığın seyrine göre değişebilir. Bu tip ilaçlar düzenli olarak önerilen saatlerde içilmeli ve ara verilmemelidir. İlaca ara verilirse hastalığın seyri değişebilir. Kat edilen yola yazık olabilir...Doktorunuz ilacınızın dozunu azaltarak en az şikâyetle ilacı bırakmanızı sağlayacaktır. Peki kendi kendinize bırakırsanız neler olabilir ; İlacı bıraktıktan bir-iki gün sonra aşırı sıkıntı, üzüntü, heyecan hali, çarpıntı hissi, şuur bulanıklığı, dalgınlık görülebilir. Ayrıca uykusuzluk ya da uyuklama hali ortaya çıkabilir. İlacı bırakanlar; anormal rüyalar görebilir, (adlandırdığınız kabuslar) gece uykudan sıçrayarak uyanabilirler. Ayrıca bulantı, baş ağrısı, ellerde titreme ve ishal gibi istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Genellikle bu belirtiler hafif ve orta şiddetlidir. Ancak bazen şiddetli de olabilir. Bu şikayetlerinizi lütfen gittiğiniz hekiminiz eşliğinde kontrol altına alınız...Psikolojik rahatsızlıklar ihmale gelmez... Sağlıkla kalın, İyi günler...
Hocam öncelikle sorumu detaylı yanıtladığınız için teşekkür ederim, çok sağolun. Anladığım kadarıyla tekrar hekime başvurmam gerektiğini söylüyosunuz ama ben ilaç kullanmaya zor ikna oldum zaten tekrar başlamak istemiyorum aslında şimdi tekrar doktora gitsem yine ilaç yazıp göndericek biliyorum tamam ilaç iyi geldi nabız atışlarım düzene girdi kaygılarım yok oldu vs. ama bir yandan da duygularımı köreltti ben çok duygusal yapıya sahibimdir aslında ama bu ilaç beni umursamaz, duygulanmaz, olur olmadık herşeye gülen birine dönüştürdü tabiri caizse beynimi uyuşturdu dengesizleştirdi sanki, daha yeni yeni kendime geliyorum. İlaç kullanmasamda terapi alsam bu kabuslardan irkilmelerden kurtulabilirmiyim? Panik bozukluk içinde terapi mi ilaç mı diye çok araştırmıştım ilaca karar vermiştim şimdide o iyilşti bu seferde kabuslar başladı. Emdr hipnoz gibi terapi yöntemleri var bunlar hakkında rica etsem bana kısada olsa bilgi verebilirmisiniz?
Rica ederim Bihter; ilaç kulanımını doktor kontrolünde bırakmanı tekrar tekrar yineliyorum, çünkü antidepresan kullanımı bilinçli ve bir profesyonel eşliğinde yapılmalıdır. Psikoterapi konusuna gelirsek de bir psikologdan psikoterapi desteği almanı öneririm zaten. Sana fazlasıyla fayda sağlayacaktır...İlaç kullansan da kullanmasan da psikoterapi desteği alabilirsin. Fakat yine de bu ilaç kısmını ve tedavinin hangi aşamasında olduğunu, ilacı bırakıp bırakmamanın uygunluğunu dediğim gibi bir psikiyatır ile görüşmelisin.. EMDR, ruh sağlığı çalışanlarının uyguladığı terapi yöntemlerinden biridir. Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma yeniden işleme demektir.Tüm kaygı bozukluklarında, depresyonda, kişilik bozukluklarında ve altta psikolojik kökenin yattığı tıbbi hastalıklarda etkin bir tedavi yöntemidir. Psikodinamik, bilişsel, davranışçı ve danışan merkezli çözüm odaklı yaklaşımların bir arada olduğu bir yöntemdir. Emdr terapisi panik atakta, hızlı, etkin ve kalıcı bir çözüm sağladığı için fayda sağlayan bir psikoterapidir. Fakat bu alanın uzmanı olan bir profesyonel olması şarttır. ( Size önerim, öncelikle ilaç kullanımı konusunu doktorunuzla netleştirip, kullanmanız gerekiyorsa eğer bu korkularınızı yine bir psikologdan psikoterapi desteği alarak yenmeye çalışmanız, bunun yanısıra Emdr alanında uzmanlaşmış bir psikolog yahut bir psikiyatırdan bu desteği sağlamanız, böylelikle psikoterapinin de rahatsızlığınızda faydasını zamanla göreceksiniz ) İyi günler, sağlıkla kalın...
Peki hocam önerinizi dikkate alıp doktorumla irtibat kurucam yeniden. Umarım gittiğimde tekrar ilaca başlamama gerek duymadan bir çözüm yolu bulabiliriz. Yardımcı olduğunuz için tekrardan çok teşekkür ediyorum hocam. Meslek hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim. İyi çalışmalar.
Bende çok teşekkür ederim güzel dileklerin için Bihter, sağlıkli günler diliyorum...