DB
Soru Sahibi
22 Kasım 2014 21:48

Panik atak/kaygı bozukluğu

merhaba hocam. Yaklaşık iki ay önce çok stresli bir dönem sonrası panik atak başlangıcı ile psikiyatra başvurdum. 24 gündür prozac 20 mg kullanıyorum. İlaca hala alışma sürecindeyim ve bu sürede panik ataklar geçirdim kaygı, telaş yaşamaya başladım. İnternette okuduğum bir haber sanki benim başıma gelecekmiş gibi korkmaya, hasta olmaktan ve ailemi kaybetmekten korkmaya başladım. Bunların geçeceğinin farkındayım ama umutsuz düşünceler geldiği zaman kendimi dinlemekten alıkoyamıyorum bazen kendimi. Arkadaşlarımlayken iyiyim fakat eve geldiğimde kendimi dinlemeye başlıyorum. Çoğu zaman başediyorum ama bazen dikkatimi hiçbir şey dağıtamıyor. Bu konuda ne yapmam gerek? Hayata karşı umudu olan, neşeli bir insandım fakat artık hayal kuramıyorum. Hayal kurduğumda gerçek olmayacak her şey kötü olacak düşüncesi beraberinde geliyor. Bu da benim hayat enerjimi alıyor. Aklımı mı kaçıracağım, hayatım boyunca böyle mi olacağım düşünceleri oluyor maalesef.Sanki hiçbir şeye dayanamayacağım sakinleşemeyeceğim ilaçlar fayda etmeyecek gibi düşünceler de oluyor. Psikoterapi mi almalıyım? Klinik psikologla mı yoksa normal psikologla mı görüşmeliyim? Teşekkürler şimdiden.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Sevgili Bsr D, İlaca başlamış olman süreci rahat geçirmene yardımcı olacak. İlacın etkisi zamanla vücudunda vuku bulacaktır. Bununla birlikte uzman klinik psikolog ile görüşüp davranış değişimi temelinde psikoterapi alman dikkat konusunda sıkıntını çözmeye; içini huzursuz eden olumsuz düşüncelerinden nasıl uzaklaşacağını öğrenmene çok yardımcı olacaktır. Sağlıkla kalın..

24 Kasım 2014 13:13
DB
Soru Sahibi

merhaba hocam. 63 gündür prozac 20 mg kullanıyorum. . İnternette okuduğum bir haber sanki benim başıma gelecekmiş gibi korkmalarım, hasta olmaktan korkmalarım ve ailemi kaybetmekten korkmalarım azaldı ama bitmedi. Arkadaşlarımlayken daha iyiyim ve artık eski alışkanlıklarıma, canlılığıma baya bir döndüm.. Ara sıra hayattan korkularım ve eski günlerim aklıma geldikçe kötü oluyorum bir buçuk aydır panik atak geçirmedim ama kaygılarım olabiliyor dediğim gibi. Psikoterapiye başlayacağım fakat sınav döneminde olduğum için bitmesini bekliyorum sınavlarımın. Kaygı anlarında bir şey olmadı ki niye telaşlanıyorsun, kaygılanıyorsun bana ne yapabilir ki hasta değilim ki her şeyin bir çözümü var, bu günlerde geçecek hatırladıgın kadar kötü geçmedi ki eski günler şekillerinde kendime teselli vermeye çalışıyorum, müzik dinleyince kendimi dinlemiyorum mesela. Bazen odaklanamayacağım sadece kendimi dinleyeceğim korkusu da oluyor.. Psikoterapiye gidene kadar sizin önerileriniz var mı acaba nefes tekniği, spor vs iyi gelir mi ? Ayrıca merkezinizde özel rehabilitasyon alan hastalarınız dışında bu tür hastalıklar için özel terapi veriyor musunuz? Teşekkürler şimdiden.

28 Aralık 2014 21:08

Merhaba Bsr D, İlaçlar duygu ve düşüncelerinin şiddetini azaltmak veya arttırmak içindir. Ancak aklına bir düşüncenin gelmesini veya gelmemesini, bir duyguyu hissetmeni veya hissetmemeni sağlaması mümkün değildir. Bunu mümkün kılan senin beynindir. Kontrolün sende olduğunu unutmamanı tavsiye ediyorum. Psikoterapi alman panik atak vre kaygı bozukluğu durumunda ilaçlardan daha çok etki edecektir. Sınav dönemi gibi kaygı faktörleri ortaya çıktığında panik atağının üzerinden gelmene en yardımcı olacak şey terapi olacaktır. Psikolog/psikiyatristten alınan bilinçli bir terapi. Bununla birlikte nefes egzersizleri yapman ve sporu yaşam biçimi haline getirmen kendine yapacağın en büyük iyilik olacaktır. Fiziksel ve ruhsa sağlığın için. Sağlıklı günler dilerim.

29 Aralık 2014 14:45
Uzm. Psk. İrem Altan
Uzm. Psk. İrem Altan Psikoloji

Yazar toplam 21 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Alerji ilacı bağımlılığı Uzm. Psk. İrem Altan
BİPOLAR BOZUKLUK Uzm. Psk. İrem Altan
Sınav yardımı Uzm. Psk. İrem Altan
Gerginlik. Uzm. Psk. İrem Altan
Panik atak/kaygı bozukluğu Uzm. Psk. İrem Altan
Psikoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Psk. Mediha Deral
Psk. Mediha Deral Psikoloji
Psk. Dilara Acar
Psk. Dilara Acar Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube