Hocam merhaba. 4-5 ay kadar önce yumuşak dışkılama şikayetiyle doktora başvurduğumda başka bir şikayetim olmadığı için ve başka birşey bulunmadığı için fonksiyonel bağırsak hastalığı teşhisi konmuştu. Colidur ve pinades kullandım. 1 haftada hiçbir şikayetim kalmamıştı. 3 aydır da hiç şikayetim yoktu zaten. Ama geçen hafta (ramazan 2. haftası) kabız oldum. Bir kaç gün sonra sadece 1 kez yumuşak dışkılama yaptım. Ara ara hafif karın ağrısı guruldama ve yoğun gaz var. 1 haftadır çok sağlıklı yaptım diyemem ama bugün 3 parça halinde daha iyiydi sanki. Karın ağrım da yok 2 gündür. Gaz çıkışı fazla oluyor karnıım şişiriyor sanki. Oruca devam etmeli miyim alakası var mı? Önceki hastalık tekrar ediyor olabilir mi? Bir de en merak ettiğim polip tümör gibi bir sıkıntı olsaydı o ilaçlarla düzelir miydi? Bu arada o dönemden beri korktuğum için gaitada gizli kan veriyorum ara sıra ama hep negatif çıktı. Teşekkür ederim hocam.
Ahmet Bey merhaba, ramazan dolayısıyla değişen öğün saatleri ve gün boyu sıvı alamamak bu tür bir duruma neden olmuş olabilir. İftar ve sahurda yavaş ve çok çiğneyerek yemenizi yemekte değil iftar sahur arasında aralıklı olarak su içmenizi öneririm. Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde oruca devam etmenizde bir sorun olmayacağını düşünüyorum. Gaita gizli kan kontrolllerinin negatif çıkması söz ettiğiniz durumlardan kuşkulanmayı azaltır. Ancak devam eden şikayetler ailede bu tür hastalığı olan bireyler varsa belki ilerleyen zamanda endoskopi kontrolü gerekebilir. şu an için endişe edecek bir durum yok takibe devam.Geçmiş olsun
Hocam çok çok teşekkür ederim hızlı ve değerli cevabınız için. Ailede bu tür bir hastalık yok. 2 yıl önce endoskopi olmuştum gastrit ve helikobakter çıkmıştı tedavisini olup rahatlamıştım. Zaten mide ile ilgili hiçbir şikayetim yok. Ama kolonoskopi yaptırmadım önermedi 2 doktorum da. Bu arada aslında ramazan ayı için söylediğiniz durumlara dikkat ediyordum.Bir tümörün böyle şikayetlere sebep olduğu durumlarda karın ağrısı ya da kabızlık artarak mı devam ederdi kendiliğinden azalır mıydı mesela ya da bir colidur pinades gibi bir ilaçla? Uzun süreli değişken bağırsak hareketlerinden kasıt 1 hafta mı 1 ay mı mesela? Tekrar teşekkür ederim.
Bunu daha sağlıklı değerlendirmek için ramazan süresinin bitmesini ve normal yeme düzenine geçmeyi bekleyin. Normal düzene geçtikten 2-3 hafta sonra hala şikayet var ve artıyorsa o zaman tetkik düşünülebilir. şimdilik endişe etmeyin
Söylediklerinizi dikkate alacağım hocam çok teşekkür ederim. Son bir soru daha sormak istiyorum. Karnımın sol en alt bölgesinde ara sıra çok hafif bir ağrı oluyor. O ağrı geçmedi kafaya taktım. Tek bir noktada oluyor ama genel bir ağrı değil. 1hafta önce bir gün boyunca ağrıdı o gün daha şiddetliydi. Sonrasında gün içinde çok az az hafif - saniyelik ağrı oluyor. Bu neden olabilir?
gaz ya da dışkı birikimine bağlı olabilir ama muayene etmeden daha ayrıntılı bir yorum yapmam doğru olmaz.
Hocam kolon kanserini bu tarz rahatsızlıklardan ayıran belirtiler neler? Yani hastalar ilk olarak hangi şikayetle geliyor en çok size? Yaşım 34 sigara alkol yok. Ailede öykü yok. Gaitada kan yok. Ama bu ihtimalden çok korkuyorum.
Bir şikayet pek çok duruma bağlı olabilir. Karın ağrısı hemen aklınıza en kötü olasılığı getirmesin. Aile öyküsü yok gaitada gizli kan testi negatif endişe edecek bir şey yok.Ama sindirim kanalını ilgilendiren fonksiyonel bir neden olabilir. Bunun için internetten sorularınıza yanıt aramak endişenizi arttırır. Muayene olmak gerekirse ilgili tetkiklerin yapılması içinizi rahatlatacaktır.
Çok haklsınız çok teşekkür ederim hocam. Söylediklerinizi dikkate alacağım. Son bir soru sormak istiyorum. Karnımın en altında parmakla gösterebildiğim ara sıra hafif olan bu ağrı kabızlığın ya da gazın sebep olduğu ordaki bir kas veya sinirin ağrısı olabilir mi?
hayır.
Hocam merhaba tekrar. Söylediklerinizi dikkate aldım. Şikayetlerim çok çok azaldı zaten. Ama orucu bitirir bitirmez yani 2 gündür mide bulantım var. Başka da şikayetim yok. Ramazan sonrası geçişte normal midir? Ne yapabilirim, teşekkür ederim.
Merhaba, evet sindirim sistemi yeniden düzene girene kadar olabilir. Bayram nedeniyle henüz tam eski ritme girmemiş olabilirsiniz Yavaş ve çok çiğneyerek yemeye özen gösterin.
Hocam 3 gün oldu bulantım geçmedi. Bulantı ve gaz harici başka sıkıntım yok. Gece sabaha karşı daha da artıyor (mide boşken sanırım). Acile gitmeli miyim? Ağrım yok ama ülser olabilir mi?
Acil yerine normal muayeneye gitmeniz daha uygun olur. Acilde yapılabilecekler kısıtlıdır. Sadece acil tanılı durumlar için tetkik yapılır. Şikayetiniz mide safra kesesi ya da infeksiyona bağlı olabilir. Dahiliye muayenesi olmanızı öneririm.Geçmiş olsun.
Hocam mide boşken yani açken daha çok oluyor. Gün içinde olmadı bugün. Dahiliyeye mi gideyim?
Evet dahiliye muayenesi uygun olur