ac
Soru Sahibi
18 Haziran 2014 09:44

operasyon sonrası takıntılarım

hocam merhaba.23 yaşımdayım.küçük yaştan beridir diş sorunum vardı.ilk-orta okulda falan pek etkilemedi beni , ama lise sonlarına dogru ve üniversite hayatımda çok etkiliyordu.konuşurken çekiniyordum hatta çogu zaman konuştugum kişinin yüzüne bakmadan konuşuyordum , toplu fotograf çektirirken mesela hep kaçıyordum.yaklaşık 2 yıl önce diş teli tedavime başladım.telleri koyduktan sonra birkaç ay içinde içimde bir özgüven oluştu.daha rahat konuşur oldum.o utangaçlık çekingenlik uçtu gitti sanki.5 ay önce tedavim geregi alt çenemden operasyon geçirdim.şuan o kabus yine basladı gibi..operasyona baglı sıkıntılarım var.dudağımda uyuşma,çenemde ki yüzümdeki yeni görünüm değişim gibi gibi..çenemi yüzümü yamuk hissediyorum sürekli aynanın karşına geçip inceliyorum birşey göremiyorum ama aynanın karşısından kalkınca yine sanki çenem bi o kadar yamulmuş hissediyorum.aileme çevremdekilere bu değişimi sordugumda yüzümde hiçbir kusur olmadıgını söylüyorlar aynı şekilde doktorlarımda.. ama ben kendimi inandıramıyorum bir türlü , ailemin çevremin yüzüme alışıtıgı için tarafsız bakamıcagını düşünüyorum, doktorlarımın da başarısız bir tedavi olmuşsa bile bunu bana söylemiceklerini düşünüyorum.. ama birileriyle konuşurken çok rahat gülümseyerek konuşuyorum sadece fotograf olayı oldugu zaman çenemin yüzümün fotografta yamuk görüneceğini düşünüyorum.psikolojim gerçekten bozulmak üzere bu takıntılarımdan.ne önerirsiniz hocam? yi çalışmalar.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Merhaba, Yaşadığınız sorun çoğu insanda var olabilecek negatif otomotik düşünceler olarak adlandırılan zihin sürecidir. Bilinçli bir yargılama olmaksızın oluşan duygularımız ve davranışlarımızı derinden etkileyen zihinsel işlevlere otomatik düşünce deriz. Otomatik düşünceler önce içsel konuşma sonrada algı sistemimiz eşlik eder. Çoğu zaman tüm insanların gündelik yaşamını olumsuz etkileyen olumsuz otomatik düşünceler hayatı felç eden, sosyal yaşantıyı sekteye uğratan iş arkadaş aile ilişkilerini bozucu etkiler yaratıcı sorunları ortaya çıkmasına neden olabilir ve hatta obsesif-kompulsif bozukluğa (OKB) kadar gidebilir . Otomatik olumsuz düşünce şekillerine gelecek olursak kişilerin size yönelik düşünceleri hakkında yeterli deliliniz olmadığı halde onların ne düşündüklerini bildiğinizi varsayma, (sizin durumunuz da yüzünüzdeki eğriliği söylememeleri gibi) geleceği tahmin etme, her şey daha kötü olacağını veya yakında tehlikeli bir şey olacağını düşünme, olumsuz şeyleri önemseme, olmuş veya olacak olan şeylerin dayanamayacak kadar çekilmez olduğuna inanma kişinin bazı olumsuz özellikleri kendine veya başkalarına yüklemesi olumsuz şeyleri ayırarak hemen her zaman olumsuzlara odaklanma vs. gibi sayılabilir. Bu olumsuz düşüncelerden kurtulma için öncelikle kişinin bu düşünce yapısının farkında olması gerekmektedir. Ayrıca bunu fark edip değişimi de istemesi ve çaba harcaması oldukça önemlidir. Size de önerim öncelikle hangi olaylar karşısında ne çeşit olumsuz düşünce içerisinde olduğunuzun farkına varma için çaba harcamanız daha sonra bu düşüncelere dur diyebilmeniz ve bunun ardından da yaşadığınız olumsuz bir olay da olsa olumlu olarak görünenlere odaklanmanız yönünde olacaktır. Ayrıca uyku düzeninize dikkat etmeniz, hoşlandığınız yapmaktan zevk aldığınız eylemlere ağırlık vermeniz yeterince uyumanız, sağlıklı beslenmeniz kafein, alkol vs. kaçınmanız, sevdikleriniz ile vakit geçirmeniz faydalı olacaktır. Bu önerdiklerime rağmen sorununuz çözülmez hatta yaşam kalitenizi bozucu hale gelirse bir uzmana görünmeniz ve yardım almanız gerekecektir. Saygılar

1 Temmuz 2014 13:43
ac
Soru Sahibi

hocam cevabınız için çok çok teşekkür ederim.okuyarak değilde sanki karşımda siz varsınız bunları bana söylüyorsunuz gibi hissetim.söylediklerinizi aynen yapmaya çalışacağım hocam.tekrardan teşekkürler iyi çalışmalar..

7 Temmuz 2014 10:27

Teşekkür ederim, tekrar geçmiş olsun.

7 Temmuz 2014 14:25
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe Psikoloji

Yazar toplam 1900 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Evlilikte eş paylaşma isteği Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Oğlum nasist ne yamamı öneriyorsunuz Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Takıntılık mi escinsellik mi Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Gebelik korkusu lütfen cevap verin Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Eşcinsellik takıntısı Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Psikoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Psk. Zeynep Şen
Psk. Zeynep Şen Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube