AS
Soru Sahibi
3 Temmuz 2021 06:51

Modüler lezyon(gist?,ektopik pankreas?

Merhaba Hocam,32 yasinda erkek bireyim, kontrasli BT sonucumu değerlendirebilir misiniz? Siyah kaka,baş dönmesi ve bayılma sebebiyle acile başvurdum ,kan degerlerim çok düşmüştü,iki ünite kan verildi,endoskopi yapıldı, sonuç şu şekilde; Les yetersizliği, Antrumda nodüler lezyon (gist,ektopik Pankreas?) Bulbusta ülser (Forrest III) Bir de kontrasli BT çekildim, sonucu şu şekilde; TÜM BATIN BT İNCELEMESİNDE ; Karaciğer boyutu doğaldır. Parankim dansitesi yağlanma ile uyumlu azalmıştır. İntrahepatik yer kaplayan lezyon izlenmemiştir. Safra kesesi duvarı ve lümeni doğal olarak değerlendirildi. İntra ve ekstrahepatik safra yolları dilate olarak izlenmedi. Dalak boyutu normaldir. Pankreas izlenebildiği kadarıyla normaldir. Böbreklerin boyut, yer ve şekilleri doğaldır. Parankim kalınlığı normaldir. Solid -kistik kitle veya hidronefroz bulgusu yoktur.Sağ böbrek üst kaliksiyel düzeyde 3 mm çaplı kalkül izlendi. Surrenal yerleşimlerinde kitle patolojisi gözlenmemiştir. Abdominal aorta normal görünümdedir. Kolon ansları düzeyinde belirgin kitlesel lezyon alanı BT inceleme sınırlarında saptanmadı. Mide dolumu suboptimaldir. Mide foldlarında büyük kruvatur düzeyinde belirginleşme, pilor düzeyinde hafif duvar kalınlaşması izlendi .Belirgin kitlesel lezyon bu inceleme sınırlarında izlenmedi. Perigastrik yağlı planlar açıktır. GİS kanama şikayetli hastanın endoskopi ile de değerlendirilmesi önerilir. Batında serbest sıvı izlenmedi. Mesane dolumu suboptimaldir. Prostat boyutları normaldir. Sonuç bilgileri raporun bulgular alanında gönderilmiştir. Hocam endokskopi ve tomografi sonucumu birlikte degerlendirdiginizde nasıl bir kanıya varabiliriz, çok teşekkürler şimdiden,Saygılarimla..

0
4 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (4)
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Batın BT tetkikinde tümöral bir oluşum tespit edilmemiş. Kanama bulber ülsere veya antrumdaki nodüler lezyona bağlı olabilir. Antrumdaki nodüler lezyondan biyopsi alındı mı? Bu endoskopik bulgulara göre size tedavi başlandı mı? Ben olsaydım şöyle bir yol izlerdim; Üç hafta sonra tekrar endoskopi uygular ve antrumdaki lezyonu tekrar değerlendirirdim. Eğer lezyon geçmemiş ise EUS uygulardım(endoskopik ultrason).Eus antrumdaki lezyonun mukoza altında nereye kadar yaygın ve nereye kadar uzanıyor bunu gösterir ve ayni zamanda eus ile lezyondan iğne aspirasyon biyopsisi uygulanır.Tabi bu normal biyopsi kadar bilgi vermeyebilir. Sizi muayene eden hekiminiz ne diyor?

3 Temmuz 2021 07:52
AS
Soru Sahibi

Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum,14 gün Helicobacter tedavisi gördüm,15 gün oldu biteli, şuan sadece sabah aç karına panto diye bir ilaç kullanıyorum.bu ayın 8 inde endoskopi randevum var,kan degerlerim de kanamaya bağlı hala biraz düşük,hemoglabin 10.4 düzeylerinde(bir ay önce hastaneden çıktığımda 10 civarıydı).. Endoskopide antrumda nodüler lezyon, BT de pilor düzeyinde hafif duvar kalınlaşması izlenmiş,birbirine çok yakın iki bölge size göre birbiriyle bağlantılı mı, habis bir oluşum riskini yükseltiyor mu,? Değerli fikirleriniz için tekrar çok teşekkür ediyorum, saygılarımla

4 Temmuz 2021 09:24
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Bence önemli olanı endoskopik bulgular,BT bulguları çoğu zaman doğru çıkmıyor.Bu nedenle kontrol endoskopi bulguları önemli.Endoskopik muayenenin CD.si var mı elinizde? Kanser düşünmüyorum.

4 Temmuz 2021 12:00
AS
Soru Sahibi

Merhaba sayın hocam,maalesef ilk endoskopi cd sine ulaşamadım,dün itibarıyla ikinci endopim yapıldı,sonuç şu şekilde; Ozafagus ve lümen mokozası doğaldı,Z çizgisi 40 cm de doğaldı, Mide açlık hareketleri doğaldı,hava vermekle lümen rahat açılıyordu, Fundus korpus mukoza ve lümeni doğaldı, Antrum hiperemikti,Pilor doğaldı,Retroflesiyonla kardia aleti iyi kavrıyordu, Bulbusta bulbus çıkışını çeveçevre saran ülser alanı izlendi,doudenum ikinci kısım lümen ve mukozası doğası.. Biyopsi 1 bulbus 2 Antrum Endoskopik tanı: Bulbusta ülser(forrest 3),Antral gastrit Laboratuvar tanısı : biyopsi 1 bulbus ,2-antrum Değerli fikirleriniz için şimdiden çok teşekkür ediyor,salgılar sunuyorum..

9 Temmuz 2021 09:39
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Midede korkulacak bir durum yok,ancak 12 parmak barsağı ilk kısmında ülser mevcut,biyopsi sonuçlarını bekleyelim ama bu arada tedaviye de devam edelim derim,benim kanım tedavi ile bu ülser tamamen kaybolur.

9 Temmuz 2021 11:45
AS
Soru Sahibi

Merhaba sayın hocam,öncelikle verdiğiniz cevaplar için size çok teşekkür ediyorum🙏 Son yapılan endoskopiden sonra biyopsi yapılmıştı,patoloji sonuçları şimdi çıktı ama maalesef doktorum 1 ay yok,patoloji sonucumu açıklarsanız memnun olurum .. 1-Mide Antrum ve Yüzeysel Doyudenal Epitel Biyopsisi: Hafif derecede aktif,tam kat mukozayı tutan(panmukozal) kronik gastrit;yüzeysel duodenal ve epitel fragmanları.. Aktivasyon: Hafif derecede İnflamasyon: Orta derecede Metaplazi : Görülmedi Displazi : Görülmedi H.bakter pylpri: Görülmedi 2-Mide Antrum Mukozası: İnaktif,tam kat mukozayı tutan (panmukozal) kronik gastrit.. Aktivasyon: Görülmedi İnflaöasyon: Hafif Derecede Metaplazi:Görülmedi Atrofi: Görülmedi Displazı: Görülmedi H.bakter pylori: Görülmedi.. (0000/0-Neoplazma rastlanmamıştır.)

30 Temmuz 2021 15:48
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Kısaca kronik gastrit tanısı konulmuş;muayenede H.pilori, metaplazi, displazi ve kanser izlenmemiştir yazılı. Ppi denilen ilacı üç daha kullanın ama diyet gerekir.Sizin tespit ettiğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak durum ve en önemlisi sofradan tam doymadan kalkın. Geçmiş olsun.

30 Temmuz 2021 19:12
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Yazar toplam 1987 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Mide ve bağırsak Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Kolon kanseri Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Karin agrisi Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Kan testii Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Distal özefagus Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Gastroenteroloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Çağatay Ak
Uzm. Dr. Çağatay Ak Gastroenteroloji
Uzm. Dr. Ünal Taşdemir
Uzm. Dr. Ünal Taşdemir Gastroenteroloji
Uzm. Dr. Nurettin Çoşkun
Uzm. Dr. Nurettin Çoşkun Gastroenteroloji
Prof. Dr. Erkin Öztaş
Prof. Dr. Erkin Öztaş Gastroenteroloji
Doç. Dr. Bilal Ergül
Doç. Dr. Bilal Ergül Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube