Emel Hanim merhabalar iyi calismalar dilerim.Yaklasik 14 gundur depersonalizasyon ve deralizasyon durumlari yasadim.(Travmatik masturubasyon bagimliligim vardi.Penisimdeki travmadan kaynakli tetiklendigini dusunuyorum cunku bir kere daha oldu ve masturubasyonu birakinca gecti.)Bu dp/dr durumlari da 2 hafta sonra gecti ancak gecer gecmez kendini ruyada hissetme durumu basladi.Ben su an yasiyor muyum yoksa ruyada miyim sorusunu cevaplayamiyordum.(Dp/dr bir savunma mekanizmasi oldugu icin bu durumda rasyonalizasyon ve kisa sureli bellegin beyinde bastirilmasi soz konusu oldugundan bunu yasadigimi dusunuyorum.)Nitekim gunden gune ozellikle uyku ardindan ruyada olma hissi git gide azaldi.Hatta belki 1 gun sonra tam anlamiyla iyilesecegim bir gunun aksami beni cok strese sokan bir olay yasadim ve icimdeki butun iyilesmeye olan sevinc,git gide iyilesme durumum,hepsi gitti.Sanki burada tikanmis gibiyim ve beni cok strese sokan bir olay yasadigim icin aklimdan da cikmiyor.Bu iyilesme surecinin zedelenmesinin tekrar agir stres yasamam ile bir iliskisi var midir ? Bu kendini ruyada hissetme hissi tam anlamiyla gecici midir ? Tesekkurler iyi calismalar.
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun. Detaylı ruhsal değerlendirme yapmadan tıbbi kanaat getirmek sağlıklı olmayabilir ancak verdiğiniz bilgi değerlendirildiğinde; dissosiyatif süreçler yaşadığınız anlaşılıyor. Gerçek yaşam sorunları karşısında sorun çözme becerilerine yönelik problemler yaşayan bireylerde ( içe dönük, sorunlarını çok paylaşmayan, öz güven sorunu yaşayan, sorunları zihninde geviş getirircesine düşünen ....) görülebilir. Beyin bir süre sonra dissosiyatif ( dp-dr..) belirtilerle düşünmeye ara vermeyi, bu şekilde kişiyi kendi düşünceleriyle zehirlemekten korumayı amaçlar aslında. Mastürbasyon yaşantınız da aslında doyum arayışınızı gösterebilir. Bir şekilde rahatlama yöntemi. Stres yaşantıları belirtileri şiddetlendirebilir. Çok iyi bir ruhsal değerlendirme ve psikoterapiyi içeren bir tedavi planlaması ile belirtilerinizde düzelme görülebilir. Tekrar geçmiş olsun.
Emel Hanim cevabiniz icin tesekkur ederim.Ben aslinda %90 iyilesme asamasinda gecmiste sahip oldugum travma ile alakali bir sey yasadim.Ve bu yuzden o aksam beynim iyilesmeyi durdurdu sanki.Ilac tedavisine basladim ( rexapin 2.5 mg).Psikoterapi aliyorum ayni zamanda.Bu travmalarimdan psikoterapi araciligiyla kurtulup zaman icinde stresimi azaltirsam kurtulacagimi dusunuyorum.Bunun omur boyu kalici olacagini soylemeyin lutfen sizce kalici midir ? Tesekkur ederim.
Eğer kişi stresi yönetme becerilerini geliştirebilirse, yaşamındaki olumsuz durumlarla baş etme becerileri daha iyi olacaktır, dolayısıyla stresle tetiklenen durumlardan kaynaklanan nüksler büyük oranda önlenebilir. Ancak tabi ki daha detaylı değerlendirildikten sonra daha net bir yanıt verilebilir. (Beyin de bir organdır ve hastalanabiliyor, bazen biyolojik stresler de tetikleyici olabiliyor)