Merhaba hocam yorumlarınız için çok teşekkür ederim şimdiden. 2 sene önce safra kesemde şiddetli ağrı sebebiyle safra kesemde taş olduğunu öğrenmiş oldum ve 13 Aralık 2024 günü ameliyat oldum . Ameliyat olmadan bir gün önce kan tahlili yaptıkları için orada bir tane degerim (Alt degerim 57 çıkmıştı ) bende açıkçası çok önemsemedim . Ardından 2 ay geçtikten sonra sag üst kadranımda ağrı olmaya başladı son 1 haftadır çok şiddetli olmamasına rağmen yine de ağrımın olmamasını isterdim Sırtıma da baskı yapmakta mevcuttur bu arada . Mide bulantısı - sarılık vs şeyler yok ama sag tarafımda bir doluluk mevcut . Pazar günü kan tahlili vermek istedim . Referans dışı çıkan değerlerim bunlardır Ast değerim 36 olmuş normal referans aralığı (8-35) Magnezyum değerim -1.8 çıkmış normal referans aralığı (1.9-2.5) CRP değerim -12.18 çıkmış normal referans aralığı (0-5) ALT değerim - 77 çıkmış normal değeri ise ( 7-35 ) olması gerekiyormuş . Diğer bütün değerlerim normaldir . Dahiliye doktoruma gittiğimde safra kesemden ötürü mr tomografilerim vardı orada normal gözükmesine rağmen bana karaciğeride yaglanma var dedi ve geri gönderdi e nabızımdaki bütün raporlarıma tek tek baktım karaciğerimde tek kelime yağlanma ile ilgili bir şey yazmıyor . İçim hiç rahat değil sizce ne yapmalıyım Nasıl bir yol izlemeliyim ? .
Reyhan Hanım merhaba, 2 ay içinde yükselen ALT değeriniz ,sağ üst kadranda ağrınız ve yüksek CRP değeri nedeniyle tekrar bir görüntüleme yapılmasını öneririm. Karaciğer yağlanması bu şekilde ağrı ve crp yükselmesine neden olmaz. Geçmiş olsun.
Hocam değerli yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle. Gözden kacırdııgım şeyler olmuş *** *** ** de safra kesem için usg çektirdiğimde usg raporumda böyle yazıyor . Karaciğer normal boyutlardadır. Parankim ekojenitesi grade 1 hepatosteatoz ile uyumlu olarak artmıştır. Parankim içerisinde izlenebilen kesimlerde yer kaplayan sınırlı patoloji saptanmadı. İntrahepatik safra kanalları ve vasküler yapılar tabiidir. Safra kesesi lümeninde 12 mm çapında kalkül mevcuttur. Ama bu olduğunda bile alt ve ast degerim hep düşük çıkmış Taki aralık 2024 de kadar hocam bana mr de çekildi karaciğerimden özel safra kesemden ötürü 5 gün hastanede yatmak zorunda kaldım ( iltihaptan dolayı ) Çekim tarihi - *** *** ** MRG, Karaciğer T2* Karaciğer boyutları normaldir. İç yapısı homojen görünümdedir. Hepatik ve portal venler normaldir. Yer kaplayan solid/kistik lezyon izlenmedi. Safra kesesi kontraktedir. Dalak normal boyut ve homojen yapıdadır. Hocam size sormak istediğim bir kaç soru var … Madem karaciğerde yağlanma var neden testlerde belli olmadı ? Alt - ast hep normal düzeyde geldi ? Yada şuan ilerlediği için mi böyle test sonuçlarım gözüküyor doktora gittiğimde usg bile çekmeye gerek görmedi. Sadece diyet ve spor önerdi . Ama içim rahat etmedi . Crp sanırsam viral enfeksiyon geçiriyorum burnum tıkalı , nefes almakta zorlanıyorum . Sürekli balgam çıkarma İhtiyacı duyuyorum . Üstelik renkli şekilde. Onun dışında 28 ocakta verdiğim bazı testlerim mevcuttur hocam . Alfa-fetoprotein=1.57 ng/ml Ca19-9 =5.9 U/ml Karsinoembriyonik antijen (CEA)= 2.9ug/l Ca15-3 = 5.7 U/ ml Ca125 = 3.2 U/ml Bir de ek olarak hocam kaşıntım mevcut. Psikolojik mi bilmiyorum ama yorumlarınız için teşekkürler biraz uzun oldu kusura bakmayın . Şimdi nasıl bir yol izlemem lazım ?
infeksiyon nedeniyle crp ve hatta ALT yüksekliği olabilir. Bazı viral infeksiyonlar karaciğer enzimlerini de etkiler. İnfeksiyon geçtikten sonra crp ve karaciğer testlerinize tekrar bakılırsa iyi olur. CRP normal ancak karaciğer enzimleri hala yüksekse o zaman ileri tetkik gerekir. Daha önceki çekimlerde karaciğer yağlanması varsa mutlaka görünürdü.
Evet hocam bende baktığımda raporuma 2023 yılı 29 kasımda usg raporumda Karaciğer normal boyutlardadır. Parankim ekojenitesi grade 1 hepatosteatoz ile uyumlu olarak artmıştır. Parankim içerisinde izlenebilen kesimlerde yer kaplayan sınırlı patoloji saptanmadı. İntrahepatik safra kanalları ve vasküler yapılar tabiidir. Bu sonucu gözlemledim . Ama pekala hocam Neden o zaman değerlerimde artış söz konusu olmadı ? Aradan bir sene geçtikten sonra 2 ayda bu kadar arttı ? Siroz olmaktan korkuyorum 🥹 Ve kaç gündür araştırma halimdeyim ve düşündükçe daha çok üzülüyorum.. ast degerim çok yüksek değil fakat alt degerim beni çok korkutuyor GGT degerim - 20 u/L Protrombin zamanı - PT - 11.5 saniye . INR - 0.97 PT zamanı %- 104.7 Bilirubin direk - 0.09 Laktat dehidrogenaz -175 Alkalen Fosfataz - 82 Safra alındıktan sonra bir bağlantı olabilir mi hocam
grade 1 hepatosteatoz hafif derecede karaciğer yağlanması demek. internette araştırarak kendi kendinize tanı koymayın lütfen. Bir test bir çok nedene bağlı olarak değişebilir. İnternette çözüm aramak ve endişelenmek yerine doktora başvurun muayene olun gerekli araştırmalar yapılsın.
Dahiliye doktorumla görüştüm hocam . Baba değerimin çok yüksek olmadığını ve şuanlık diyet ve spor önerdi 2 ay sonra da kan tahlili tekrarlamam gerektiğini söyledi
doğru bir yönlendirme yapılmış Reyhan Hanım. Mümkün olduğunca karbonhidratlı hayvansal yağlı yiyeceklerden ve şekerden uzak durmaya çalışın ve en azından düzenli günlük yürüyüş yapın. Geçmiş olsun
Öğrendiğim günden belli diyete dikkat ediyorum hocam . Yürüyüş havalardan dolayı yapamıyorum ama umarım en kıssa zamanda tahlil sonuçlarım eskisi gibi olur 🥹 Yüksekliği çok olmasa da yine de beni endişelendirdi Sanırım ultrasonla da bakılmadığı için yakın tarihlerde biraz onun stresimde de olabilirim Vücut kaşıntılarım da ondan olabilir 🥹
diyetin de etkisi olacaktır endişelenmeyin
Merhaba hocam size daha öncede yazmıştım sizde güzel ve sabırlı bir şekilde korkumu hafifletmiştiniz .. karaciğerimde bugün çok ağrı olunca ben acile gitmek zorunda kaldım . 15 şubatta verdiğim kan tahlilinde alt -77 Ast - 36 olmustu . Ben bu 1 ay içinde yememe içmeme çok dikkat ettim ve verdiğim kan tahlili sonuclarımda Alt -32 Ast -24 düşmüştü . Acilde usg yaptılar hocam Bulgular Acil koşullarında ve ön hazırlıksız yapıldığı için inceleme suboptimaldir. Meteorizm nedeni ile inceleme suboptimaldir. Karaciğer interkostal aralıktan değerlendirilebilmiştir.Parankimde izlenebildiği kadarıyla acil sonopatoloji saptanmamıştır. Safra kesesi lojunda izlenmedi (opere?). Pankreas ve orta hat yapıları gaz artefaktı nedeniyle değerlendirilemedi. Bilateral böbrekte hidronefroz izlenmedi. Mesanedolumu suboptimaldir. İntraluminal gross patoloji izlenmemiştir. Batın içi sıvı tespit edilmedi. Klinik lab korelasyonu gereklilik halinde ileri kesitsel inceleme önerilir. Bir sorun var mı hocam şimdilik daha ileri bir şeyler izlememe gerek var mı yoksa diyetime devam edip sporuma yapayim mi
Reyhan Hanım merhaba, Bakın diyet ve egzersiz bir ayda bile ne kadar işe yaramış. Aynen devam. Bir şikayetiniz yoksa 6 aydan önce ultrason yapılmasına gerek yok. Yapılacağı zaman da acil koşullarında yapılmasın. Uygun süre açlık olmadan yapılan ultrason gaz nedeniyle görüntü vermez.
Hocam acil doktorum yine içiniz rahat değilse doktorla görüşebilirsiniz dedi Diğer kan tahlili vs şeyler içinde 21 ine randevu aldım. O zaman doktora durumu izah edip ona göre bir yol izleme yapabiliriz sanırım .
Tamam içiniz rahat etsin o zaman :)