Hocam selamlar. Yaklaşık 10 yıldır dönemsel anksiyete-panik bozukluk tedavisi gördüm. Dönem dönem ilaç kullandım hiç şikayetim kalmadı. Tabiki hayatın süregelen stresli dönemlerinde zaman zaman nüksetti. Fakat benim merak ettiğim herşey ilk olarak çarpıntı ile başladı ve tüm bu panik bozuklukları tetikleyen yoğun çarpıntı ataklarımdı. Antidepresan kullandığım süreler boyunca hiç atağım olmadı yaklaşık 3-4 yıl. İlaveten 2019 yılında hipertiroidi(graves) teşhisi aldım ve antitiroid tedavi görüyorum. tabi hormonlar t3 ve t4 normal seviyede fakat tsh hafif baskılı ilaç kullanmaya devam ediyorum. benim merak ettiğim şu bu panik atak sandığım çarpıntı svt atağı olabilir mi? 3-4 kere holter takıldı hiçbirinde çıkmadı. ekg de atak anında çektiremedim. geçenlerde akıllı saat *** *** ** aralığında ölçmüş. bu ataklar maksimum 1 dakika veya daha az sürüyor. fakat benim dikkatimi çeken hiçbir zaman durup dururken istirahatte olmadı. hep heyecanlı olduğum, gerildiğim veya anksiyetemin tuttuğu durumlarda oluyor. svt olsa aniden istirahatte de olurdu değil mi? bu atak yılda 3-4 kere oluyor maksimum. bu arada ekg, eko, efor hepsi temiz çıktı yakın zamanda. panik atak anlarında tabiki elim ayağım titriyor çok heyecanlanıyorum yoğun çarpıntı olunca. ancak svt mi buna neden oluyor yoksa atak mı svtye sokuyor anlamıyorum. svt teşhisini kimse koymadı sadece kendi şüphelerimden ötürü size yazıyorum yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. kısacası oanik atakta nabız 200'lere yaklaşabilir mi? 150 ve üzeri svt deniyor çoğu kaynakta. Saygılarımla,
İyi günler, Çarpıntı ataklarının panik bozukluğa mı, yoksa svt gibi bir ritim bozukluğuna mı bağlı olduğunu tetkik etmeden anlayabileceğiniz tek nokta çarpıntı atağının birden mi yoksa yavaş yavaş mı sonlandığı konusudur. Panik atak da aşırı olduğunda nabzınızı efor testine girmiş gibi 200'lere kadar çıkarabilir, ancak bir anda düzelmez, yavaş yavaş azalarak normale döner. Burada size önerim; normal nabız atımınıza kendinizi alıştırın, öğrenin. Çarpıntı atağı geldiğinde nabzınızı takip edin. Birden sonlanıyorsa, yani nabız 150 gidiyorken birden 80'e düşüyorsa ritim bozukluğu olma ihtimali yüksektir, ancak tedrici düşüş varsa endişe halinden kaynaklanır, anksiyeteye yönelin. Geçmiş olsun.
Peki hocam istirahatte hiç olmuyor bu hep bir olay bir heyecan varken ya da bir gerilim varken oluyor. Svt olsa istirahat halinde de olur muydu? İlaveten svt veya panik atak hangisi olursa olsun olay sonrası bir heyecan olduğundan ötürü nabzım bir süre yüksek kalıyor öyle yavaşlıyor. Ancak dediğinizi gibi 150’den 80’e düşüp tekrar mı hızlanıyor yoksa 150’den kademe kademe mi düşüyor onu inceleyeceğim. Ben daha çok sebepsiz durup dururken olsa SVT daha mantıklı diye düşünmüştüm. Yine de emin olamadığım ve çare bulamadığım için danıştım teşekkürler hocam yanıtınız için.
SVT gibi ritim bozukluğu atakları istirahatte de gelebilir, ancak ekstra stres vb durumlar tetikleyebilir de. Takip etmenizde fayda var.
Sevgili Ahmet hocam öncelikle sorulara verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkür ederim. Son olarak şunu soracağım Graves tedavisi görüyorum ve ötroid hale geldim. Ancak ilaç tedavim devam ediyor. Yüksek nabız, dönem dönem svt veya normal taşikardiler ve ara ara tek tük oluşan ekstrasistoller yaşamıştım. Tabi graves teşhisi ortaya çıkınca hepsinin sebebinin graves olduğunu öğrendim. Hipertiroidinün tedavisi veya ötroid hale gelmemle bu kalpteki sıkıntılar kalıcı olarak iyileşir mi ve eski sağlığıma kavuşur muyum? (Not:32 yaşındayım)
Sebep ortadan kalkınca bu tür ritim problemleri de geçicidir genellikle. Geçmiş olsun. (Not: farklı birine yazıyor olabilir misiniz?)
Zekeriya hocam tekrardan selamlar. Size daha önceki mesajlarımda yazdığım çarpıntı atağını 15 kasımdan sonra ilk defa dün yine yaşadım. Yine yaklaşık 1-1,5 dakika sürdü. Uykusuz ve hafif stresliyken yatakta iken birden atak başladı içimde oluşan garip bir hisle. Akabinde mutfağa gittiğimde yine tahminim *** *** ** aralığında atıyordu. Dediğiniz gibi *** *** ** atarken birden 80-90 a düşmüyor önce *** *** ** lere sonra *** *** ** ve 1.5 dakika sonunda *** *** ** aralığına indi. Sizin kastettiğinizde bitişin de çok ani şekilde örneğin 220'den pat diye 90'a mı inmesi gerekiyor yoksa 25-30 saniyede inmesi de SVT mi sayılıyor. Ben tabi ilk anda yakalayamadım fakat ilk rahatlamada akıllı saatim 170'i gösteriyordu yani pik yaptığı yerden inişe geçtiğinde yakaladım bu nabzı. *** *** ** aralığında attı yaklaşık 10-15 saniye. Sonra da azalarak *** *** ** bandına indi.
Nabzın kısa sürede 90'lara indiğini farkedebiliyorsanız ritim bozukluğu olma ihtimali yüksektir, ancak bu atakların tam dokümante edilmesi, yani Holterde yakalanması daha doğru tanı koydurur. Ataklar tekrarlıyorsa mutlaka kontrol Ritim Holter takılmasında fayda var.
Hocam atak yılda 2-3 kere oluyor. Holter takıldı fakat yakalanmadı. Çok nadir olduğu için yakalaması da zor oluyor malesef. 90 lara indiğini akıllı saatten anlıyorum ama hemen inmiyor tedrici iniyor ama beni geren kısa süreli yüksek atması oluyor peki SVT gibi mi duruyor hocam yoksa panik atakta olabilir mi bu tablo
Yılda 2-3 atağı Holter ile de yakalamak çok zor. Tedrici azalan nabız kuvvetle muhtemel ritim bozukluğu değildir. Tekrar atak olursa anlattığım özelliklerini bizzat nabzınızı kontrol ederek (bilekten veya boyunda şah damarından) anlamaya çalışın (öncelikle normal nabzınızı öğrenin, kendinizi normaline alıştırın). Ani hızlanan, 140'ın üzerinde devam edip ani sonlanan ataklar ise, yakalanamasa bile elektrofizyolojik çalışma yapılabilir, böylelikle kesin tanı konabilecektir. Geçmiş olsun.