Doktorsitesi.com

İbs veya ibd?

SH

Sem*** H***

4 Nisan 2021
Hocam 26 yaşındayım. Yurtdışında yaşıyorum. Yoğun anksiyete semptomlarıyla geçen 6 ay içerisinde bir de korona tecrübesi atlattım.Sonrasında üç ay günde 1-2 defa olmak üzere yumuşak kremamsı dışkılama yaşadım.Gaita kültür,ggk ve clostridium difficile negatif geldi. Kan sayımım ve crp 4,2 normal olarak yorumlandı. Debridat ile şekil almaya başladı. Hocam ek bir inceleme gerekiyor mu? Bu crp değeri ülseratif kolitten uzaklaştırır mı? Henüz bir teşhis konulamadığı için kafam çok karışık.
2 cevap
585 görüntülenme

Cevaplar (2)

Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Dahiliye - İç HastalıklarıGastroenteroloji
Debridattan fayda görmüş isen ibd olman çok uzak bir ihtimal.Çünkü ÜK in spesifik tedavisi var,ancak onlarla semptomların hafifler veya geçer. Bu durum ibs de olabilir veya koronaya da bağlı olabilir,koronanın sindirim sisteminde ne gibi değişiklik yaptığı tam olarak bilinmiyor. Tam ÜK demek için klinik olacak(zaman zaman karın ağrısı,kanlı ishal vb gibi),kolonoskopide bu hastalığa özgü bulgular(aktif veya kronik dönemde) bulunacak ve en önemlisi kolonoskopik biyopside bu hastalık için tanı koyduracak görüntülerin olması gerekir.Tek başına crp tanı koydurucu değildir.
4 Nisan 2021
SH
Öncelikle vaktinizden fedakarlık yapıp cevapladığınız için teşekkür ederim.Karın ağrısı hiç olmadı. Doktorum kanlı ishal olmadığı için ve yaşımdan dolayı diğer durumlara ihtimal vermemiş olacak ki kolonoskopi şuanlık gereksiz görüyorum demişti. Fakat kesin kolit değilsin diyemiyorum, kalprotektin testi için de bize kesin tanı vermez dedi. Debridat tedavisini 15 gün günde iki defa olmak üzere şimdi de sadece bir hafta günde bir defa almam şeklinde düzenledi. Daha sonra ilacı bırakmamı semptom tekrarlarsa debridata tekrar başlayabileceğimi söyledi. Siz tavsiyeleriniz meslektaşınız ile aynı mıdır hocam?
5 Nisan 2021
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Dahiliye - İç HastalıklarıGastroenteroloji
Ben bu konudaki düşüncelerimi açık olarak belirttim. Bu konuda başka yorumum yok.
5 Nisan 2021