UC
Soru Sahibi
14 Kasım 2023 12:43

Hocam tiroid ultrasonumu yorumlayabilir misiniz?

Selamlar öncelikle. Bugün çektirdiğim ultrasonda şöyle bir kısım var. --Sağ lob isthmus komşuluğunda 5x4 mm boyutunda silik sınırlı ve silik karakterli milimetrik kistik açıklıklar içeren hipoekoik nodül izlendi. Takip inceleme önerilir. Hocam KBB doktoruma sonucu gösterdiğimde önemli bir şey yok senede bir ultrasona gel dedi ama bende biraz hipokondriya olduğundan bu nodülün varlığı kafama takıldı açıkçası. Yani kanser vs. bir durum olma ihtimali var mıdır, biyopsiden bahsedilmedi biyopsi yaptırmalı mıyım aydınlatabilirseniz sevinirim. Yani ne kadar ciddiye almalıyım?

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Dahiliye - İç Hastalıkları

Merhaba geçmiş olsun. Tiroid nodülerinde klavuz bilgilerine göre 1 cm altında olan nodülleri belirli aralıklar ile takip etmek gerekiyor. Kötü huylu olma ihtimalleri çok düşük. Eğer takiplerde büyüme yada şekil değişikliği olursa ince iğne aspirasyon biyopsisi yapmak gerekir. Sizin tiroid nodülünüzün boyutu küçük, 3 ay sonra kontrol usg yaptırıp büyüme yok ise 6 ay sonra tekrar bakmak gerekir. Muayene edip tetkikleri değerlendirip ona göre hareket etmek daha doğru olacaktır.

14 Kasım 2023 20:20
UC
Soru Sahibi

Hocam peki bu büyümeyi hayat boyu takip etmem mi gerekecek? Hayatımın geri kalanında her 6 ayda bir bunun ultrason ile takibini yapmak o iki 6 ay arasında ne olup bittiğini bilememenin yarattığı stres çok yorucu olur istesem aldıramaz mıyım?

15 Kasım 2023 01:53
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Dahiliye - İç Hastalıkları

Takiplerde büyüme olmuyorsa zaten takip aralıkları açılacak. Büyüme olmaması iyi huylu olduğunun göstergesi zaten. Bu tarz durumlarda ameliyat agresif bir yaklaşım olur . Tıp Kitapları ve yayınlar da önermiyor zaten. Yani kötü bir durum olma ihtimali çok düşük.

15 Kasım 2023 21:25
UC
Soru Sahibi

Anladım. Teşekkür ederim.

18 Kasım 2023 00:44
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Dahiliye - İç Hastalıkları

👍

18 Kasım 2023 00:47
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 142 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Pankreas Yağlanması Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Helicobacter Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
KAN SONUÇLARIM.. Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
KAN SONUÇLARIM.. Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
İlaç Yan Etkisi Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Dahiliye - İç Hastalıkları İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Ayşe Duygu Okçu Avunduk
Uzm. Dr. Ayşe Duygu Okçu Avunduk Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Mert Onuk
Uzm. Dr. Mert Onuk Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Nilgün Çiçek
Uzm. Dr. Nilgün Çiçek Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Mustafa Enes Yılmaz
Uzm. Dr. Mustafa Enes Yılmaz Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Kamuran Doğan
Uzm. Dr. Kamuran Doğan Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube