EM
Soru Sahibi
31 Mart 2015 18:22

hılus düzeyinde stent görünümü

Saygılar Abdullah Hocam; Babamın (65 yaş) pankreas kanalındaki stent 6 kez değiştirildi. 7. işlemde stent değiştirilemedi. ERCP sonrası enfeksiyon oluştu.ERP raporunda 'hılus düzeyinde stent görünümü' var yazılı. Şu an hastanede CPR sonucu en son 9,3 'e kadar düştü. Çıkarılamayan stentin karaciğerin altında olduğu, stentin çıkarılıp tekrar stent takılacağı söylendi. Stent çıkarma işleminde hayati tehlikenin daha yüksek olduğunu okudum, kafam çok karışık. Orali dün açıldı, sulu gıdalar tüketmekte. Bu stentin karaciğerin altında olması, hılus düzeyinde görünmesi ve daha önce 7 kez işlem yapılmış olması.... ya çıkaralamazsa korkusu yaşatmakta. Stent çıkarılmazsa ilaçla tedavisi de mümkün müdür?

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)

Babanıza niye ERCP yapıldığını ve stent uygulandığını yazmamışsınız. ERCP'de her zaman risk vardır. Yukarı kaçan stent tekrar ERCP ile çıkarılabilir. Aksi takdirde stentin orada bırakılması taş oluşumuna safra yollarının tıkanmasına, sarılığa ve enfeksiyona yol açar.

1 Nisan 2015 22:47
EM
Soru Sahibi

Abdullah Hocam, Babama Kronik pankreatitten kaynaklı stent uygulanmıştı. 15 ay boyunca tahilleri normal çıktığı için stent değiştirilmedi. Değiştirme işlemi için ERCP yapıldı ancak başarılı olmadı, enfeksiyon oluştu. Bize stentin karaciğerin altında olduğu söylendi. Hastanede yatarken Dinamik Karaciğer BT -Üst Abdomen BT çekildi. Tomografi raporunda şunlar yazılı: Sağ segment 5 safra kanalı ile ana hepatik kanal arasında stente ait dansiteler izlenmiştir. İntrahepatik safra yolları hafif geniştir. Koledok geniştir (13mm). Karaciğer normal boyutlarda konturları düzenlidir. Parankimi homojendir. Kitle içermemektedir. Portal ve hepatik venler açıktır. Pankreas atrofiktir. Pankreas parankiminde kalsifikasyonlar mevcuttur. Pankreatik kanal geniştir(6,6mm). Bulgular kronik pankreatit olarak değerlendirildi. Dalak normal boyutlarda, parankimi homojendir. Böbrekler fonksiyone, boyutları normal sınırlarda, konturları düzenlidir. Sağ böbrel üst polde 10mm çaplı kist izlenmiştir. Böbrek toplayıcı sistemleri ve üreterler normal genişliktedir. Sürrenal bezlerinde kitle lezyonu görülmemiştir. Batında asit, lenfadenopati saptanmamıştır. Aorta ve inferior vena kava normaldir. Not: 120cc noniyonik kontrast madde kullanılmıştır. SONUÇ: Segment 5 safra kanalı ile ana safra kanalı arasında stent, intrahepatik safra yollarında hafif belirginleşme, koledokta genişleme, kronik pankreatit. Stent değiştirme işleminin başarısız olması bizleri kaygılandırmakta. Yorumlarsanız memnun oluruz, Saygılar

21 Nisan 2015 14:38

Stentin safra yollarında çıkarılmadan bırakılması düşünülemez. Mutlaka bir çözüm buluruz.

28 Nisan 2015 13:55
EM
Soru Sahibi

Abdullah Hocam, 3. işlemde stent çıkarıldı. (ERCP Raporunda; Opak madde verildi, Koledok sol İHS’den karaciğer parankimine saplanmış olan 5 cm uzunluğundaki plastik stent basket yardımı ile çıkarıldı yazılı) Kontrol amaçlı 2 gün hastanede yattı. Kan tahlilleri, Örneğin: ALT önce 80, sonra 186. AST (SGOT) önce 161 sonra 132. ALKALEN FOSFATAZ önce 162 sonra 168 çıkmış. amilaz değerleri normal sınırlarda, lipaz düşük görünmekte. ALT, AST, ALKALEN FOSFATAZ referans aralığında görünmediği halde doktorlar tahlillerin normal çıktığını söyledi ve hastamız taburcu edildi. Acaba bizi endişelendiren bu yüksekliklerin normal sınırlara ulaşma ihtimali öngörüldüğü için mi doktorlarımızca bu değerler normal kabul edilmekte? aklımız karıştı, aydınlatırsanız memnun oluruz!

1 Mayıs 2015 11:26

Hastaların sağlık durumlarına sadece kan tahlillerine bakarak karar vermek doğru değildir. Hastanızın genel durumundaki düzelme ve laboratuar tahlillerinde iyiye gidiş hastanıza iyi demek için yeterli olabilir. Ancak hastanızın daha sonra mutlaka kontrole çağrılıp laboratuar bulgularının normalleştiğini görmek önemlidir. Geçmiş olsun.

4 Mayıs 2015 20:51
Prof. Dr. Abdullah Sağlam
Prof. Dr. Abdullah Sağlam Genel Cerrahi

Yazar toplam 304 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Karaciğer sağ lob Prof. Dr. Abdullah Sağlam
Troid biyopsi sonucu Prof. Dr. Abdullah Sağlam
Anal fissür Prof. Dr. Abdullah Sağlam
Kıl dönmesi Prof. Dr. Abdullah Sağlam
Ağızdan kan gelmesi Prof. Dr. Abdullah Sağlam
Genel Cerrahi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Op. Dr. Sezgi Erel
Op. Dr. Sezgi Erel Genel Cerrahi
Op. Dr. Erhan Şit
Op. Dr. Erhan Şit Genel Cerrahi
Op. Dr. Ömer Özgül
Op. Dr. Ömer Özgül Genel Cerrahi
Op. Dr. Sina Ferahman
Op. Dr. Sina Ferahman Genel Cerrahi
Op. Dr. Serhat Ocaklı
Op. Dr. Serhat Ocaklı Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube