Hocam Merhabalar ; 5 yıllık gut hastasıyım ve bu sürede 3 kez atak geçirdim .Ürikoliz kullanıyordum fakat karaciğer fonksiyonlarımı yükselttiği için Adenuric 80 mg kullanmaya başladım.Ama 80 mg ürik asit seviyemi çok düşürdüğü için 1/3 ünü kullanıyorum 1 yıldır ve hiçbir problemim yoktu ve 3 ay önce en son yaptırdığım testte de ürik asit seviyem 5.4 civarı gitmekteydi.Bu arada Trigliserit yüksekliğinden dolayıda Lipanthly 267 mg kullanıyorum.Uzun süredir bol su ve yememe içmeme dikkat ediyorum.Fakat geçen hafta yaklaşık 4 gün her akşam yaklaşık 4 adet bira içtim ve yememe de pek dikkat etmedim.Sonucunda 5. gün sabahı yine gut atağı ile karşılaştım. Sizden ricam , şunu anlayamadım.Bu son atağımın nedeni , 1/3 aldığım Adenuric in artık bana yeterli gelmeyip ürik asit değerimi düşürmemeye başlaması mı ? Yoksa , son 4 günde içtiğim alkol mü ? ki 4 günde içtiğim biradan dolayı 5. gün bir atak geçirmem buna mı bağlı ? veya Adenuric kullanırken ve sanırım ürik asit seviyem normal iken , böyle bir atak geçirmem normal mi ? Bir atak geçirmem için bir birikim yani uzun bir zaman yani eklemlerde birikim olması gerekmiyor mu ? sebebi sizce nedir hocam ? Neyi eksik veya hata olarak yaptım sizce ? Kısacası , ilaçlarımı düzenli alırken ve beslenmeme dikkat ederken sadece 4 gün alkol almamdan dolayı bu normal mi Hocam ?Bu arada Kilom :81 Boyum :1.83
Merhabalar , gayet güzel açıklamışsınız öncelikle çok teşekkür ederim. Uzun bir süredir kontrollü şekilde aynı ilacı kullandığınız için ve bu dönemde de atak ortaya çıkmamış ve kan tablonuzdaki ürik asit de normal sınırlarda çıkmış. O sebeple son dönemde yapmış olduğunuz farklılık anladığım kadarıyla 4 adet bira ve son dönemdeki beslenmeniz. Ne yazık ki bira da kandaki ürik asit seviyenizi arttırmada rol oynar. Fakat ilacınızın yeterli gelip gelmediğini ne yazık ki diyetisyen olarak ben yorumlayamam çünkü biz diyetisyenler farmakoloji eğitimi almadığımız için ilaçlarla ilgili bir bilgimiz yok ve yorum da yapamayız sizlerin sağlığı için .. O sebeple bence ilaçla ilgili kısmı mutlaka ilgili hekiminize danışın ve beslenmenizdeki o iki hatayı da giderirseniz tekrar sağlık kalitenizin yükseleceğini düşünüyorum ilaçla ilgili de aklınızdaki soruları net olarak gidermiş olursunuz. Geçmiş olsun, sağlıklı günler dilerim.
Zeynep Hanım , öncelik ile cevabınız için çok teşekkür ederim.O zaman affınıza sığınarak size son bir soru sorsam ; Benim, hem trigliserit hemde bahsettiğim gibi ürik asit değerlerim yüsek oldugu için ilaç kullanıyorum.Diğer taraftan kendi bilgimce elimden geldiğince beslenmeme dikkat ediyorum.Mesela , doymuş yağları , cipsleri , kaşar veya çok yağlı peynirleri , cola vs. tatlı içecekleri , sucuk vs. gibi fastfood tarzı ürünleri , kabuklu deniz ürünlerini , aşırı tuz , kuruyemişleri ve mercimek , nohut vb. aşırı protein kaynaklarını elimden geldiğince pek tüketmiyorum.Genelde beslenme tarzım ayçiçek yağı , pilav , makarna , ekmek , tavuk eti, yağsız kırmızı et (az ) ve balık , tüm salata tarzı ürünleri , yağsız peynirler , 3lt su , türk kahvesi , az da olsa çikolata , tüm sebzeleri vb. ürünleri elimden geldiğince tüketmeye çalışıyorum.Fakat, biraz fazla yiyorum sanırım ama yinede kiloda almıyorum ) Bu beslenme tarzı konusunda bir uyarınız olur mu ? ve benim gibi yüksek trigliserit ve ürik asit hastalarına ne gibi bir beslenme tarzı önerirsiniz ( lahana suyu , maydanoz , limon suyu , zerdeçal , yeşil çay , ada çayı , vs. ) ? Değerli vaktiniz ayırdığınız için tekrar teşekkür ederim.
Beslenme alışkanlıkları ile beraber genetik yatkınlık da trigliserit yüksekliğini tetiklemektedir aslında. Bir anlamda dikkat ederek beslenmenize rağmen biraz da olsa yükselmesi aslında daha da dikkat etmeniz gerektiğini gösteriyor. Fazla yağ tüketimi kadar, fazla karbonhidrat da hemen trigliseritlerinizi yükseltir, yani fazla tükettiğiniz makarna, ekmek , meyve grubu da değeri yükseltebilir . Tabi bunları da asla sıfırlamayın bu kez doymak için protein ve yağı fazla yemeniz gerekir. Size tavsiyem makarna/patates/her türlü pilavı bir süre tüketmeyip onun yerine mutlaka tam tahıllı ekmek kullanın. Peyniri lor peyniri olarak tüketebilirsiniz. Tavukta da ya göğüs ya da himdi tercih edebilirsiniz. Ayçiçek yağını da zeytinyağına çevirip yine mutlaka sınırlı kullanın. Meyvenin kendisini tüketin suyunu içmeyin, şekerli içecek asla içmeyin. Günde 1-3 adet çok büyük olmayan meyveleri tercih edebilirsiniz. Ürik asit için de zaten dikkat ediyorsunuz anladığım kadarıyla ama bazen et suyu/tavuk suyu kullanmak, kepekli ürünleri -bulguru abartmak, domates ve çileği yoğun tüketmek yatkın olan bünyelerde ürik asiti yükseltebiliyor.