YA
Soru Sahibi
12 Ocak 2021 12:52

Covid sonrası çarpıntı

Hocam, annem 49 yaşında iki ay önce annesini ve sevdiği bir kaç yakınını kaybetti ve ardından covid oldu. Covid sürecinde çarpıntı, uykusuzluk, göğüs ağrısı gibi durumlar oluştu. Karantina sonrası kardiyoloji muayenesi, EKO+24 saat tansiyon+24 saat ritim holter sonrası anjiyo gerektiği söylendi fakat imkanları olmadığından farklı hastaneye yönlendirdiler. Diğer hastanede ise mevcut raporlara ve fiziksel muayeneye bakılarak anjiyoya gerek olmadığı söylenerek karvedilol (dilatrend) 12.5 mg sabah akşam reçete edildi. Yaklaşık 1.5 aydır bu ilacı kullanmaktadır. Bu süreçte psikiyatrinin reçete ettiği citoles isimli ilacı 1 akşam kullandı, sonrası acil. EKG+troponin vs. sonuçlar normal. İç hastalıkları muayenesinde akciğer rontgen, üst batın ultrason, EKG, kan ve idrar tahlil leri sonuçları temiz çıktı ve yaşanan durumun yaygın anksiyete bozukluğu teşhisi ile gece uykusuzluğu için ativan, mide için pulcet, stres ve panik atak durumları için ise zedprex reçete edildi. Tansiyon dün iç hastalıkları uzmanı tarafından : 10-5, sonrasında EKG de 14-9. Genel ölçümlerde ortalama : *** *** ** Nabız: 50-60 civarında Ayrıca, aşağıda eko raporunu kısaca belirtmek istiyorum (dilatrend kullanımı öncesi). Sol Vent SSÇ: 3.2 (ref:2-4.1), Sol Vent DSÇ: 4.9 (ref:3.8-5.6), IVS Diastolik: 1.4 (ref:0.5-1.1), PW Diastolik: 1 (ref:0.7-1.1), Aort çapı: 3.3 (ref:2-3.7), Sol atrium: 4.4 (1.9-4), EF: %64. Mitral: Hafif kalın kalsifik açılımları hafif kısıtlı. Triküspit: N Pulmoner: N DOPPLER COLOR DEĞERLENDİRME Mitral E. : 0.8 (ref: 0.6-1.4), A. : 1.3 (ref: 0.5-0.7). Mitral yetm. rejur flow/LA cm2: 1 Aort max velosite: 1.3 (ref:0.9-1.8) Aort yetm. rej.flow/LVOT cm: MİN Eko sonucu hocanın yorumu: Sol ventriküler diastolik disfonksiyonu Dejeneratif mitral kapak Hocam, EKO yorumunuzu özellikle merak ediyorum. Anjiyo ile değerlendirme gerekir mi ? Bir de Zedprex 20 mg kullanımı konusunda tereddütümüz var, aydınlatırsanız çok memnun olurum. Çok teşekkür ederim

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)

İyi günler, Mevcut bulgularla annenizin kalbinde hafif kalınlaşma, hafif gevşeme bozukluğu ve önemsiz kapak kalınlaşması dışında yapısal bir problem görünmüyor. Koroner anjiyografi kararını bu şekilde değerlendirmem mümkün değil, eforlu EKG görüntülerini değerlendirmek ve hastanın risk durumuna göre karar vermek gerekir; sonuçta bir tetkiktir, bazen normal de çıkabilir; ama gereksiz girişimlerden de kaçınmak daha uygundur. Zedprex başlandığında aniden bırakılmaması gereken ve önemli bir yan etkisi olmadıkça en az 3-6 ay kullanılması gereken bir ilaçtır, ne zaman bırakılabileceğini başlayan hekiminizle yüzyüze görüşmeniz daha uygun olur. Geçmiş olsun.

12 Ocak 2021 14:26
YA
Soru Sahibi

Çok teşekkür ederim hocam verdiğiniz bilgiler için. Dediğiniz hafif kalınlaşma ve gevşeme bozukluğu sebebiyle çarpıntı, göğüs ağrısı ve bası hissi gibi durumlar olur mu ? Yada ne gibi sorunlar olabilir bu bozukluklar kaynaklı? Bir de, kalınlaşma ve gevşeme bozukluğunu dilatrend ile tedavi etmek mümkün mü? Zedprex, 3 ay kullanılacak şekilde verildi. Zedprex ile Dilatrendin birlikte kullanımında bir sakınca yok değil mi? Dilatrend'in prospektüsünde "Fluoksetin: Kalp yetmezliği olan 10 hastada gerçekleştirilen randomize, çapraz geçişli çalışmada, güçlü bir CYP2D6 inhibitörü olan fluoksetinin birlikte uygulanması, ortalama R(+) enantiomer AUC’sinde %77 artış ile karvedilol metabolizmasının stereoseçici inhibisyonu ile sonuçlanmıştır. Ancak, tedavi edilen gruplar arasında advers etkiler, kan basıncı veya kalp atım hızı açısından hiçbir fark gözlenmemiştir." şeklinde bilgi var. Ayrıca, Medscape Drug Interaction Checker da "fluoksetin, hepatik enzim CYP2D6 metabolizmasını etkileyerek karvedilolün düzeyini veya etkisini artıracaktır. Alternatif İlaçlardan Kaçının veya Kullanın." ve "fluoksetin, hepatik enzim CYP2C9 / 10 metabolizmasını etkileyerek karvedilolün düzeyini veya etkisini artıracaktır. Dikkat / İzleme kullanın." şeklinde uyarılar görülüyor.

13 Ocak 2021 14:10

Kalpteki bu hafif kalınlaşma ve gevşeme bozukluğu günlük performansı çok etkilemez, sadece ekstra performans gereken durumlarda, eforlarda çabuk yorulma gibi yakınmalar yapar. Uzun süre kontrolsüz kalırsa bazen vücutta ödem birikimine yol açabilir. Dilatrend uygun bir ilaç, Zedprex ile de kullanmanızda problem olacağını düşünmüyorum, çünkü doz 12.5 mg, yani maksimal doz değil. Sadece nabız tansiyon takiplerinizi ihmal etmeyin, Nabız 50'nin altına düşerse doz atlayın. Geçmiş olsun.

14 Ocak 2021 14:06
YA
Soru Sahibi

Çok teşekkürler hocam. Burada doz atlayın dediğiniz ilaç Dilatrend mi yoksa Zedprex mi ? Yanlışlık olmaması adına teyit etmek isterim. Tekrar teşekkürler, saygılarımla.

14 Ocak 2021 14:30

Dilatrend

14 Ocak 2021 14:31
Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Doç. Dr. Zekeriya Arslan Kardiyoloji

Yazar toplam 499 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kalp sintigrafisi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Düşük şiddetli iskemi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kalbin hızlı atmasi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Ekstrasistol ilaç Doç. Dr. Zekeriya Arslan
ritim holter Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube