AZ
Soru Sahibi
28 Ağustos 2020 00:47

Çocukluk travması

Hocam merhaba. Çocukluğumda yaşadığım 3. Derece akrabam olan kişi tarafından aralıklarla tekrarlanan (8 yaşımdan 15 16 yaşına kadar her yaz tatilinde) cinsel tacizi yetişkin olduğum bu dönemlerde hala unutamıyorum. 'Ben mi izin verdim? Benden mi cesaret aldı? Neden sustum? ' sorularıyla sürekli kendimi suçluyor ve bu suçluluk duygusunun altında eziliyorum. Sağlıklı düşünemiyorum. Kapımı kilitlemeden uyuyamıyorum. Herkesten şüpheleniyorum. Çocuklara karşı aşırı korumacıyım. Yeni mezun oldum. Öğretmenim. Öğrenci olduğum yıllarda bu konuyu unutmuş gibiydim. Ama hiç de öyle değilmiş. Çok üzgünüm. Çok üzülüyorum. Evililk yolundayım aynı zamanda. Nasıl bir öğretmen olacağım. Evlenirsem nasıl anne olacağım. Çocuğum olursa nasıl koruyacağım. Gibi sorularla beynim çok dolu. Ayrıca kendime karşı engel olamadığım bir nefret ve tiksinti duyuyorum. Hiç arınamadığım bir pisliği üzerimde taşıyormuş gibi hissediyorum. Kendimden nefret ediyorum. Kimseye güvenemiyorum. Korkuyorum. Bunları aşmam mümkün mü? İyi olmak istiyorum. Bazen Ölüp yeniden doğmak yeniden başlamak istiyorum hayatıma düşüncesi içinde buluyorum kendimi

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Psk. Damla Yaşar
Uzm. Psk. Damla Yaşar
Psikoloji , Aile Danışmanı (Psikolog)

Merhabalar. Yaşadığınız, hem fiziksel hem de psikolojik olarak travmatik bir olay, küçük yaşta başa çıkamayacağınız bir şeyle karşı karşıya kalmışsınız, bunun etkilerini bu yaşınızda güvensizlik, kaygı vb. şekillerde deneyimliyor olmanız da çok normal. Üzgün hissettiğinizi belirtmişsiniz, üzülmek de en az mutlu olmak kadar doğal bir duygu. Üzülmek için kendinize müsaade edin. Ne yazık ki hiçbir yaşantımızı zihnimizden silip atmamız, unutmamız mümkün değil, olmamış gibi davranmaya çalışmak yalnızca duyguları bastırmaya ve dolayısıyla sonrasında daha yoğun duyguların yaşanmasına sebebiyet verir. Geçmişe yönelik sorduğunuz soruların ne yazık ki cevabını bulmak mümkün değil ancak kesin olan tek bir şey var: Koşullar ne olursa olsun bu, sizin suçunuz değil. Yaşadığınız bu yoğun duygularla başa çıkabilmek için yapılabilecek en doğru şey en kısa zamanda bir ruh sağlığı uzmanından destek almanız olacaktır. Bir uzmandan psikoterapi almak sizin tabir ettiğiniz yeniden doğuşu sağlamanıza, psikolojik iyi oluşunuzu güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bunun uzunca bir süreç olabileceğinin bilincinde olmanızda fayda var. Bu süre zarfında özşefkat eğitimlerine katılmak da kendi üzerinizde kurduğunuz baskının azalması açısından yararlı olabilir. Sevgi ve saygılarımla.

2 Eylül 2020 11:05
AZ
Soru Sahibi

Hayatımda bunu paylaştığım ilk insan sizsiniz. Çok değişik duygular içerisindeyim. Cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Bir uzmanla yüz yüze görüşme cesaretini kendimde bulamıyorum. Bu biraz zaman alacak sanırım.

2 Eylül 2020 12:11
Uzm. Psk. Damla Yaşar
Uzm. Psk. Damla Yaşar
Psikoloji , Aile Danışmanı (Psikolog)

Samimiyetiniz için ben de size teşekkür ederim. Paylaşma cesaretini bulduğunuz için de sizi tebrik ederim. Paylaşmak için atmış olduğunuz bu adımın önemini fark etmenizi dilerim, iyileşme yolundaki ilk adımlarınız belki de. Umarım kendinizi daha fazla yıpratmadan, bir uzman desteğine başvurmak için kendinizi hazır hissedersiniz. İyi günler dilerim.

2 Eylül 2020 12:25
Uzm. Psk. Damla Yaşar
Uzm. Psk. Damla Yaşar Psikoloji , Aile Danışmanı (Psikolog)

Yazar toplam 23 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
rüyalar ve ölüm Uzm. Psk. Damla Yaşar
Tahammülsüzlük Uzm. Psk. Damla Yaşar
Acil yardıma ihtiyaçımız var Uzm. Psk. Damla Yaşar
Alt ıslatma Uzm. Psk. Damla Yaşar
İğrenç klmak Uzm. Psk. Damla Yaşar
Aile Danışmanı (Psikolog) İle İlgili Diğer Uzmanlar
Psk. Rabia Yakışır
Psk. Rabia Yakışır Aile Danışmanı (Psikolog)
Psk. Emre Akbay
Psk. Emre Akbay Aile Danışmanı (Psikolog)
Psk. Dan. Ecem Teksin
Psk. Dan. Ecem Teksin Aile Danışmanı (Psikolog)
Kln. Psk. Bil. Uzm. Tuğçe Kökoğlu
Kln. Psk. Bil. Uzm. Tuğçe Kökoğlu Aile Danışmanı (Psikolog)
Psk. İrem Ateş
Psk. İrem Ateş Aile Danışmanı (Psikolog)
Facebook Twitter Instagram Youtube