sm
Soru Sahibi
17 Aralık 2021 20:13

bt anjiyo sonuçları hakkında sorular

merhaba hocam yaşım 33 erkek. sigara hiç içmedim. 5 yıldır panik atak var. 50 ekg,20 eko,1 holter,3 efor testi temiz. ayağa kalınca nefes darlığı göğüste rahatsızlık, merdiven çıkıncada olabiliyor bazen düzeliyor bazen zorluyor. bazende nabız 65 ken kendi kendinede olabiliyor. çarpıntı ekstrasistol falanda oluyor 2 ay süründürüp 3 ay belirtiler geçiyor 5 yıldır. en sonunda bt anjiyo çekitrdim ama daha çok kafam karıştı. bt angio rapor: https://www.hizliresim.com/g0nkchb -kalsiyum skoru 10 un altındadır düşük risk gurubundadır. şimdi bu raporda lad ve dalları açıktır. lad d1 dalı çıkışında ve proksimal segmentte orta düzeyde darlık dikkat çekmiştir diyor. SORU1: +burada bahsedilen bir tane yan damar mı yoksa iki tane yan damar mı? +ve bu bahsedilen yan damar tam tıkanırsa bana kalp krizi geçirtir mi? -kontrast maddenin ilk geçişinde elde olunan rest perfüzyon serisinde sol ventrikül mid lateralde ve apikalde yaygın hipoperfüzyon alanları izlenmiştir. sintigrafi incelemesi önerilir. SORU2: +bu bahsedilen bölge ana damar mı yan damar mı? +önemli bir bölge mi? kalp krizine sebep olur mu? + yavaş akım denilen hastalık olabilir mi? + eger bu bir tıkanıklık olsaydı bt anjiyoda gözükmesi gerekmezmiydi? + bu sonuçlarla korkmalımıyız şuan için bu rapora göre kalp krizine sebep olabilecek bir durum var mı? doktor ise yan damarın biri orta düzeyde tıkalı ana damarların açık şu an bişey yapmaya gerek yok dedi.1 ay kullan bakalım düzelme olacak mı dedi. lipofen 250 coraspirin 100 ve concor 5mg verdi. ben paxera 20 mg de kullanıyorum. coraspirinden sonra şikayetler %95 oranında düzeldi. hocam sorularımı cevaplarsanız çok minnettar olurum kötü bir şey var diye uykularım kaçıyor kaç gündür kafam çok karışık açıkçası. yıllardır genetik hemoglobin yüksekliği ve rbc yüksekliğide var hemoglobin 17.6 rbc 6.1

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

İyi günler, LAD ana damar, D1 onun önemli yan dalıdır. BT anjiyoda orta düzey darlık dendiğinde klasik anjiyo ile de bunu görmekte fayda vardır. Darlık derecesi en iyi klasik anjiyo ile belirlenebilir. Elbette büyüklüğüne göre kriz ihtimali taşır. Ancak rapor sonucu biraz karışık yazılmış gibi; yani hem LAD ve dalları açıktır deniyor, hem de D1 çıkışında orta darlık deniyor, biraz çelişkili ifadeler. Bunun açıklığa kavuşturulmasında fayda var. İlaçlarınızı kullanın, kontrolde doktorunuzdan bu sonuçları daha detaylı açıklamasını isteyebilirsiniz. Geçmiş olsun.

21 Aralık 2021 16:40
sm
Soru Sahibi

hocam açıkçası sadece bir yan damarda(lad d1) orta darlıkta bile kriz ihtimali olduğunu bilmiyordum. 33 yaşındayım belki bir 20 yıl daha dayanır diye düşünüyorum ama stent takarlarsa bir kaç seneye tıkanması daha muhtemel olduğunu düşünüyorum. stent biraz çabuk tıkanan bir şey sanırım. bu zamana kadar genelde trigliserid 365 ve 470 civarı arasındaydı kolestrolde 250 belki bundan dolayı olabilir şimdi lipofene ve coraspirine başladım belki ilerlemesi yavaşlar. normal anjiyo beni çok ürkütüyor psikolojik olarakta. peki bu lad d1 yan damar tıkanıklığında kriz ölümcül mü olmaya yakın yoksa daha mı masum? birde raporda "kontrast maddenin ilk geçişinde elde olunan rest perfüzyon serisinde sol ventrikül mid lateralde ve apikalde yaygın hipoperfüzyon alanları izlenmiştir" kısmı nedir önemli bir şey mi? yan damar mı oluyor bunuda tam anlamış değilim?

21 Aralık 2021 17:56

Stent takılması da belli kriterlere tabidir, her damar darlığına stent takılmaz. Yan dallar eğer ince damarsa olası bir kriz de daha hafif/küçük bir kriz olacaktır, ince damarlara genellikle pek müdahale edilmez. Hipoperfüzyon, ilacın yeterli dağılamadığını gösterir, anjiyografi gerektirir. Ana damar mı-yan dal mı olduğu klasik anjiyografide netlik kazanır.Geçmiş olsun.

22 Aralık 2021 09:06
Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Doç. Dr. Zekeriya Arslan Kardiyoloji

Yazar toplam 499 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kalp sintigrafisi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Düşük şiddetli iskemi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kalbin hızlı atmasi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Ekstrasistol ilaç Doç. Dr. Zekeriya Arslan
ritim holter Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube