Kutay bey merhaba yumurta sayısı az olan her ay 1 adet yumurtası olan bir kadında aşılama da başarı şanşı nedir?ben daha önce kendiliğinden gebe kaldım ancak kürtaj olmak zorunda kaldım kalp atışları durduğu için .sizin yazılarınızdan edindiğim bilgilere göre yumurta sayısının az olması normal gebeliğe engel değil ancak tüp bebek başarı oranı düşüyor yumurta sayısı az olunca peki aşılamada durum nedir ?gene araştırmalarım sonucu aşılama yumurta sayısı çok olduğu durumlarda çoğul gebelik ihtimali olduğu için tercih edilmiyor bu durumda bende her ay 1 yumurta geliştiğine göre bende uygulabilir mi?normal gebelikten daha mı yüksektir şanş?
Suni aşılamanın 2 teorik avantajı vardır. 1. İğnelerle çatlayan yumurta sayısı artırılarak matematiksel olarak döllenme olasılığını artırmak (çoğul gebelik olasılığını da) 2. Spermlerin en iyi ve hızlılarını seçip bir kateterle rahim içine vermek. Başarı oranı herşey normal olduğu halde gebelik olmayanlarda ortalama yüzde 10'dur. Sizin durumunuzda eğer eşinizin spermlerinde bir meni hacim veya hareket azlığı yoksa, en fazla 2 yumurta büyütüleceğini düşünürsek, yaşınızı da dikkate aldığımızda başarı oranı ortalama yüzde 5 olacaktır. AMH yazısını okumuşsanız sizin durumunuzda çözüm en kısa zamanda gebeliği engelleyen nedenin bulunması (eğer varsa) ve tedavisidir. Eğer kendiliğinden son 6 ay içinde gebe kaldıysanız, denemeye devam edin.
Bugün bir fikir almak için çok ünlü zincir bir hastanenin tüp bebek profesörüne gittik eşimle açıkçası tüp bebekte yumurta sayısının fazla olması başarıyı arttırdığını bildiğimden normal yolla mı yoksa tüp bebekte mi şansım daha fazla diye sordum doktor bana yüzde 5 şanşım olduğunu fsh 22 menapoz değeri olduğunu ve amh da 0,28 çok düşük olduğunu söyledi ve bu soruyu sorduğum için bir de kinayeli bir şekilde normal kalabiliyorsanız kalın öylese diyerek bir nevi lafı ağzıma tıkadı .asla tıbbi bilgisini sorgulamak haddim değil ama sormamın amacı 5ay önce kendi kendime ilk denemede gebe kalmamdı beni azıcıkta olsa ümitlendiren.hocam ben 22 fsh çok yüksek bir değer ama menapoza çok mu yakınım sizce?tüp bebek tedavisinde fsh değeri çok mu önemli?
Söyleyebileceğim, sadece AMH yazımı okumanız gerektiğidir. Evet bu değerler, yumurtalarınızın az olduğunu gösteriyor. Bu da tüp bebek için büyük bir dezavantaj çünkü tüp bebekte çok yumurtaya ihtiyaç var. Azalan yumurta sayısıdır, kalitesi değil. Yumurta azalması infertilite nedeni değildir. Doğal yolla gebelikte beynin en iyisini seçtiği tek yumurta yeterlidir. Tüp bebek gibi çok yumurtaya ihtiyaç yoktur. Yaşınız nedeniyle gebelik şansınızın düşük (%10), düşük riskinizin ise yüksek (%50) olduğunu maalesef kabul etmeliyiz ama çözüm tüp bebek değil. Eğer doğal yolla gebe kalmanızı engelleyen bir neden varsa (örneğin subklinik hipotroidi, hiperandrojenizm gibi, ya da hafif erkek faktörü) bunun düzeltilmesiyle elde edilecek başarı, tüp bebekten kesin daha yüksektir. AMH yazısını okuyun. Acele edin. Zaman aleyhinize işliyor. İmkanınız varsa gelin bizzat değerlendireyim.
Hocam istanbulda yaşadığım için size gelemedim ancak pandemi biraz azalırsa inşallah uçakla gelmek İstiyroum ancak vakit kaybetmemek adına hangi testler yapılmalı tiroid testi olarak t3 ve t4 bakılmış tı başka yaptırmam gereken test var mı?hiperanderojanizm hangi test ile ölçülür ? Yarından tezi yok yaptıracağım hepsini .bu arada ayrıntılı cevaplar için çok teşekkür ederim
Klinik olarak değerlendirmeden, ne dijital ortamda test önermek ne de test sonuçlarını tedaviye dönüştürmek mümkün olmadığı gibi yararlı da olmaz. Üzgünüm.