DS
Soru Sahibi
15 Eylül 2014 13:49

aktinomiçes

Sayın Hocam, dil kökünde ve yan kısımlarda beyaz ve sarımsı pütür pütür şeyler oluşuyor ve bu beyazlık dili tamamen kaplıyor. Kulak kaşıntısı, mide bulantısı ve halsizlik var.3 yıl önce tonsillektomi yaptırdım patolojide aktinomiçes kolonizasyonu çıkmıştı.KBB ye gittim aktinomiçes enfesiyonu teşhisi koydu.6 hafta largopen 3 gr aldım fakat sorunlar geçmedi.Servikofasiyal bölgeden şüphelendiğim için BT çektirdim normal çıktı.Kronik hiçbir hastalığım bulunmamaktadır.Hocam sizce sorunum nerden ileri geliyor olabilir.

0
4 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (4)
Op. Dr. Ozan Erol
Op. Dr. Ozan Erol
Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB

Selin hanım öncelikle geçmiş olsun. Aktinomiçes normalde ağız florasında bulunur. Etkeni oral kavitede saprofit olarak bulunan aktinomiçes israeli’ dir. Diş çekimi, çene kırılması sonrasında enfeksiyonunu yaparak organizmaya girer. Büyük çoğunlukla submandibuler bölge ve alt çene köşesine (angulus mandibula) lokalize olur. Çok sert deri altı şişlik olur. Ama beni anladığım kadarıyla sizin dilinizle ile ilgili problemde mantar tedavisi(azğı içi gargara ve anti fungal tablet gerekirse) de almanız lazım. Tedavisi uzun sürelidir maalesef yaklaşık 3 aylık bir süreci bulabilir. Bu süreçte belli bir sebebe bağlı bağışıklığınız düşmüş olabilir(en çok strestir sebebi), diş tedavileri, diğer ağız içi hastalıklar bu durumun ortaya çıkmasında etkili olur. boyun görüntülemenizde normal geldiğine göre kaygılanmanızı gerektirecek bir problem olduğunu düşünmüyorum, medikal tedavi ve biraz sabırla bu problemin üstesinden geleceksiniz. Sağlıklı günler dilerim.

15 Eylül 2014 23:23
DS
Soru Sahibi

Teşekkür ederim hocam mantar kültürüde yaptırdım (dil üzerinden süprüntü alınarak) sonucu yeni elime geçti mantar üremedi.Sizinde bildiğiniz gibi aktinomiçesler mantar bakteridirler fakat antifungal ilaçlara dirençli olduğundan ve penisilinle inhibe olduklarından bakteri sınıfına giriyorlar.Benim patolojimde aktinomiçes kolonizasyon şeklinde çıkmıştı şimdi kendi tahminimce dil kökümde aynı imparatorluğu kurdular zamanla lokalizasyon yapmalarından korkuyorum. Size sorum şu hocam dil kökü ameliyatı yapılarak bu bölge temizlenip çıkarılabilir mi? Böyle bir ameliyat mevcutsa riskleri nelerdir ?

18 Eylül 2014 09:04
Op. Dr. Ozan Erol
Op. Dr. Ozan Erol
Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB

Maalesef bunun için ameliyat yapılmıyor. Ancak dediğim gibi sizin şikayetleriniz aktinomiçesten kaynaklanmıyor olabilir. Anti-fungal gargaralar şikayetlerin geçmesine yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra iyi ağız hijyeni, bol su , sigara içiyorsanız eğer bırakmak daha hızlı normale dönüş yapmanızı sağlayacaktır. Geçmiş olsun

18 Eylül 2014 19:49
DS
Soru Sahibi

Hocam teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için fakat kullanmadığım hiçbir ilaç kalmadı anti fungal gargarada kullandım, Alerjiden dediler alerji ilaçları bile kullandım hiçbir faydası yok dilimi incelediğimde dil kökündeki kabarcıkların normalinden daha büyük olduğunu görüyorum ve çevresinde oluşuyor ne oluşuyorsa sürekli temizliyorum karbonat gargarası ,doğal sirke gargarası, listerine ne olsa denedim deniyorum da sigara alkolde kullanmıyorum kendimi bildim bileli ağız hijyenime de aşırı derece dikkat ederim herhangi bir protez ve çürüğümde yok tek sorunum dilde tabakalaşma, birşeyler yedikten sonra tat bozuklu ve kulak kaşıntım.(3 yıl önce bademcik ameliyatı oldum patolojide aktinomiçes yazıyordu 5-6 ay önce de kanal tedavisi yaptırıyordum.2 ay gibi bir süre dişimle uğraştılar ve kronik iltihap diyereken sonunda çektirmek zorunda kaldık ve 1 ay geçmeden dilde tabakalaşma başladı). Hocam bir de merak ettiğim eğer aktinomiçes varsa kendiliğinden düzelme ihtimali var mı? Bu durum psikolojik olarak resmen çökertti beni :( Ayrıca ilginize teşekkür ederim hocam. Keşke bütün doktorlar hastalarına karşı sizin kadar ilgili ve alakalı olabilseler.

19 Eylül 2014 10:58
Op. Dr. Ozan Erol
Op. Dr. Ozan Erol
Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB

Selin hanım dil kökündeki bademcikler de olabilir, tat alma kabarcıkları da olabilir ve Siz bunu yeni farketmiş olabilirsiniz. Aktinomiçesler ağızın normal florasında var , geçmesini beklemeyiniz zaten. Ara ara dilinizide fıçalayabilirsiniz. Daha önceden dediğim gibi dil bir şişme kitle,vs gibi bulgular olursa mutlaka tekrar doktorunuza başvurunuz. Siz rahat olun , bu hemen geçecek birşey değil maalesef, bu süreç içerisinde gargaralara devam edip ağız hijyeninize dikkat etttiğinizde bundan kurtulmuş olacaksınız. İçiniz rahat değilse bir deramtoloğa da görünebilirsiniz.Geçmiş olsun

20 Eylül 2014 17:53
DS
Soru Sahibi

Hocam vemis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkur ediyorum son olarak soru sormak istiyorum dil kökü bademciği ameliyat ile alinsa riski var mi sonucta bademciklerim yok ilerde uyku apnesi dilde geri kacma ya da yutmada zorluk tek çare onları aldırmak ta oldugunu dusunuyorum saygilar

21 Eylül 2014 18:48
Op. Dr. Ozan Erol
Op. Dr. Ozan Erol
Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB

Dil kökündeki bademcik alınmıyor genelde küçültülüyor, ancak saydığınız şikayetler yoksa hiç gerek yok.

23 Eylül 2014 18:05
Op. Dr. Ozan Erol
Op. Dr. Ozan Erol Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB

Yazar toplam 24 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Farinks Muayenesi Op. Dr. Ozan Erol
Bademcik sorunu Op. Dr. Ozan Erol
Burun Kanaması Op. Dr. Ozan Erol
Uyku bozukluklari Op. Dr. Ozan Erol
boğazda sürekli balgam hissi Op. Dr. Ozan Erol
Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB İle İlgili Diğer Uzmanlar
Op. Dr. Yasin Aslan
Op. Dr. Yasin Aslan Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Dr. Servet Yüksel
Dr. Servet Yüksel Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Op. Dr. Ebubekir Alper Özer
Op. Dr. Ebubekir Alper Özer Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Op. Dr. Sevda Buludova
Op. Dr. Sevda Buludova Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Op. Dr. Nergiz Salahova
Op. Dr. Nergiz Salahova Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube