Yumurtalık kisti, yumurtalığın çevresinde veya içerisinde oluşan içi sıvı dolu kitlelerdir. Genellikle üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülür. İşlevsel yumurtalık kistleri birbirini takip eden bir kaç adet döngüsünde kaybolabilir. Bazı özel durumlar hemen akla yumurtalık kisti ameliyatı akla getirilmemelidir. Kisti belli zaman aralıklarında takip etme, doğum kontrol hapları ile gelişimlerini durdurmak, küçülmelerini sağlamak tedavi seçenekleri arasındadır.
Kistin boyutu büyükse yerleşim yeri dolayısıyla kanamaya sebep oluyorsa ve kanser mevcutsa yumurta kisti ameliyatı vakit kaybetmeden yapılmalıdır.
Yumurtalık Kisti Nasıl Çıkartılır?
Yumurtalık kisti ameliyatları 2 şekilde yapılmaktadır.
1) Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatları
Kasık veya göbek deliğinden giriş yapılarak gerçekleştirilen cerrahi yöntemdir. Operasyon sırasında açılan delikler küçük olduğu için ağrı az olur ve iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşir. Koşullar uygun olduğunda tercih edilen bu yönteme laparoskopi adı verilir.
2) Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatları
Şartlar uygun olmadığında, kistin boyutu çok büyükse, hasta hamile ise, hasta aşırı kilolu ise, kistte kanamalı bir durum söz konusu ise laparoskobik cerrahi yöntemi uygulanamaz. Kistte janserli yapı tespit edilmişse de kapalı yöntem uygulanamaz. Kapalı cerrahi yönteminde kanserli tümör etrafa yayılabilir.
Açık yumurtalık kisti ameliyatına laparotomi de denir. Kist karın bölgesinden açılacak kesikten çıkarılmaktadır. Ameliyat süresi her iki cerrahi yöntemde de 1 -3 saat arasında değişmektedir.