Yeme bozuklukları nelerdir ve diyetisyenin rolü nedir?

Yeme bozuklukları, ciddi fiziksel, duygusal ve sosyal sonuçları olabilen özel tedavi gerektiren ciddi ruh sağlığı sorunlarıdır. Anormal yeme alışkanlıkları; yiyecek ve kiloya yönelik düşünceler ve tutumlarla karakterize edilmektedir. Yeme bozuklukları herkesin başına gelebilse de en çok ergenlik çağındakilerde ve genç erişkinlerde görülmektedir; kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Diyetisyenler yeme bozukluklarında, bireylere beslenme danışmanlığı ve desteği sağlayarak yeme bozukluklarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Siz veya tanıdığınız biri yeme bozukluğu ile mücadele ediyorsa, mümkün olan en kısa sürede profesyonel yardım almanız önemlidir.

Yeme bozuklukları nelerdir ve diyetisyenin rolü nedir?

Yeme Bozuklukları Nelerdir ve Diyetisyenin rolü nedir?

Yeme bozuklukları, ciddi fiziksel, duygusal ve sosyal sonuçları olabilen karmaşık zihinsel sağlık durumlarıdır. Anormal yeme alışkanlıkları, yiyecek ve kiloya yönelik düşünceler ve tutumlarla karakterize edilirler. Yeme bozuklukları herkesin başına gelebilse de, en çok ergenlik çağındakilerde ve genç erişkinlerde görülür ve kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.

          Anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, aşırı yeme bozukluğu ve diğer spesifik yeme veya yeme bozuklukları (OSFED) dahil olmak üzere birçok yeme bozukluğu türü vardır. Bu bozuklukların her biri benzersiz semptomlar ve davranışlarla karakterize edilir, ancak hepsinin yiyecek ve vücut ile sağlıksız ortak bir noktası vardır.

          Yeme bozukluklarının kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik, çevresel ve sosyal faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Yeme bozukluğu olan kişiler genellikle düşük benlik saygısı, kaygı veya depresyon gibi psikolojik veya duygusal sorunlar yaşarlar.

          Diyetisyenin rolü, yeme bozukluklarının tedavisinde çok önemlidir. Diyetisyenler, beslenme bilimi ve bunun sağlığı geliştirme ve hastalıkları önlemedeki rolü konusunda uzmanlaşmış, eğitimli sağlık profesyonelleridir. Bu bozuklukları olan kişilere uzman beslenme tavsiyesi ve desteği sağlayarak yeme bozukluklarının tedavisinde önemli bir rol oynarlar.

 

 Diyetisyenin yeme bozukluklarının tedavisindeki rolü şunları içerebilir:

  • Değerlendirme ve teşhis: Bir diyetisyen, bireyin beslenme durumunu değerlendirebilir ve yeme bozukluğuna katkıda bulunabilecek potansiyel beslenme eksikliklerini veya dengesizliklerini belirleyebilir.
  • Beslenme Planlaması: Bir beslenme uzmanı, bir kişinin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasını ve iyileşmenin sağlanmasını sağlamak için kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturabilir.
  • Beslenme eğitimi: Bir beslenme uzmanı, doğru beslenmenin önemi ve farklı besinlerin vücuttaki rolü konusunda eğitimler verebilir.
  • Davranış Terapisi: Bir beslenme uzmanı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve davranışları geliştirmelerine yardımcı olmak için bir bireyle birlikte çalışabilir.
  • Destek: Bir beslenme uzmanı, insanların yiyeceklerle ve vücutlarıyla sağlıklı bir ilişki kurmalarına yardımcı olmak için sürekli destek ve izleme sağlayabilir.

 

 Diyetisyenler; psikiyatrları, terapistleri ve diğer sağlık uzmanlarını içerebilen multidisipliner bir yeme bozukluğu tedavi ekibinin parçası olarak çalışmaktadır. Yeme bozukluğu olan kişilerin iyileşmelerine ve bakımlarını sürdürmelerine yardımcı olmada, benzersiz beslenme ihtiyaçlarını karşılamada ve gıda ile sağlıklı bir ilişkiyi geliştirmede önemli bir rol oynarlar.

 Kısacası yeme bozuklukları, özel tedavi gerektiren ciddi ruh sağlığı sorunlarıdır. Diyetisyenler, yeme bozukluklarında; bireylere beslenme danışmanlığı ve desteği sağlayarak, yeme bozukluklarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Siz veya tanıdığınız biri yeme bozukluğu ile mücadele ediyorsa, mümkün olan en kısa sürede profesyonel yardım almanız önemlidir.

Konuyla ilgili benimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınızı bekliyorum.

Bu makale 3 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Rabia Saraç

Uzman Diyetisyen Rabia SARAÇ, 2018 yılında Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü´nden “Farklı Beslenme Alışkanlıklarının Kendine Saygı ve Duygudurumuna Etkileri: Vegan, Vejetaryen ve Omnivor Örnekleminde Değerlendirilmesi adlı tez çalışmasını ve “Reishi Mantarının Terapötik Etkileri” adlı seminer çalışmasını tamamlayarak Diyetisyen ünvanını alarak mezun oldu. 2021 yılında aynı üniversitede “Fermente Besinlerin Beslenmeye Etkisi” adlı seminer çalışmasını ve Besinlerin Mikrobiyolojik Kalitesi: TamamlayıcınBeslenmede Kullanılan Bebek Mama Örnekleri adlı Yüksek Lisans Tez çalısmasını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Özel İlgi Hastanesi, Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Başakşehir Devlet Hastanesi ve Seyitnizam Aile Sağlığı Merkezinde danışan takibi yaptı. 2023 yılına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Beslenme Uzmanı o ...

Etiketler
Bulantı kusma
Uzm. Dyt. Rabia Saraç
Uzm. Dyt. Rabia Saraç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube