Yedikleriniz bebeğinizin bağışıklığını etkiliyor mu?

Yedikleriniz bebeğinizin bağışıklığını etkiliyor mu?

Anne karnındaki bebeğin bağışıklığı tamamen annenin vücudu ile alakalıdır. Anne karnındaki bebeğin T lenfositleri uyku halinde olduğu için bu süreçte annenin bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir. Anne adaylarının beslenme düzenlerinde hem kişinin kendisini hem de bebeği sağlıklı tutmaya yönelik düzenlemeler yapılmaktadır. 9 aylık hamilelik sürecinde farklı mevsimlerde farklı besinler tüketildiği için gerekli durumlarda beslenmede değişiklikler yapılabilir ya da takviyeler tercih edilebilir.

Bağışıklık Sistemini Etkileyen Vitaminler

D ve C vitamini bağışıklık sistemi açısından oldukça önemli iki vitamindir. D vitaminin eksikliği aynı zamanda lohusa depresyonuna da neden olduğu için kan değerlerinin mutlaka dikkatle izlenmesi gerekir. D vitamini balık, yumurta ve süt ürünlerinde yoğun olarak bulunurken güneş ile birlikte emilimi gerçekleşiyor. Bu nedenle hamilelik süresince anne adaylarının her gün güneşe çıkmaları oldukça önemlidir. D vitamininin bulunduğu besinleri tüketirken dikkatli olunması da gerekmektedir. Balık ve deniz ürünleri çok sık tüketilmemeli ve pişme sürecine özen gösterilmelidir. Konserve balık ve deniz ürünü tüketimi ağır metal zehirlenmesine yol açabildiği için mevsim balıklarına ya da sardalya gibi küçük balıklara ağırlık vermek gerekir. Yumurta az pişmiş olarak süt ise kaynatılmadan tüketilmemelidir. Çiğ sütten yapılan peynirlerden de gebelik boyunca uzak durulmalıdır.

C vitamini D vitaminine kıyasla daha kolay bulunan bir vitamindir. Biber, portakal, domates, limon ve maydanoz gibi besinlerde bulunan C vitamini hem demirin hem de diğer vitaminlerin emilimini arttırması sebebiyle önemli bir role sahiptir.

Hamilelikte Önemli Olan Takviyeler

Planlı hamilelik sürecini de dahil ederek gebe kalmadan en az 3 ay önce takviye almaya başlanabilir. Özellikle folik asit bebeğin ilk gelişim sürecinde sinir sistemi gelişimi açısından çok önemlidir. Hamilelikte kalsiyum ve demir ihtiyacı artacağı için takviye alınması gerekebilir. Hamileliğin son dönemlerinde artan kramplar için magnezyum takviyesi tercih edilebilir. Ayrıca hamileliğin son 3 ayında ve emzirme süresince omega-3 takviyesi almanın bebeğin IQ seviyesi açısından çok önemli olduğu da bilinmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Bebek sağlığı
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube