Doğum ve doğumun aşamaları

Doğum ve doğumun aşamaları

Tüm hamile kadınlar, doğum sancıları- kasılmaları ve doğum ile ilgili merak duymaktadırlar. Doğum birbirinden ayrı evrelerde gerçekleşir. Doğumu dört evrede değerlendiririz. 

Birinci Evre ya da Latent Evre
Doğum sancılarının ilk evresi latent evre ya da birinci evre olarak adlandırılır. Bu aşama düzenli kasılmalar hissettiğinizde başlar. Doğumun ilk evresi sırasında rahim ağzı yavaşça açılmaya ve incelmeye başlayacaktır. Yalancı doğum ve doğumun birinci aşaması benzer özellikleri paylaşır. Ancak latent doğum sancıları ile ilişkili kasılmalar zamanla daha güçlü, daha düzenli ve daha sık hale gelirken yalancı doğum ile ilişkili Braxton-Hicks kasılmalarının sıklığı ve şiddeti azalır.

Birinci evre sırasında; “kanlı görünüm” denilen bir şeyi fark edebilirsiniz. Bu, hafif kan ile karışmış mukus salgıdır ve erken doğum evresinde son derece normal ve sık görülen bir durumdur. Bazı kadınlar nişan gelmesini doğumun başladığının kesin işareti olarak düşünür ancak aslında kadınlar doğumdan haftalar önce mukus tıkaçlarını düşürmeye başlayabilir.  Kanlı görünüm mukus tıkaca göre doğumun yakın olduğuna dair çok daha iyi bir öngörücüdür.

Latent evre ya da birinci evre çoğunlukla en uzun olanıdır. Genelde bu sırada rahim ağzı 2 santimetreye kadar açılır.

İkinci Evre ya da Aktif Evre

İkinci evre sırasında, doğumun aktif evresi denilen bölüme girersiniz. Bütün eğlence burada başlar. Bu evre sırasında, vücudunuz agresif şekilde bebeği doğurmak üzere hazırlanacaktır.  Normalde daha sık hale gelen, daha uzun süren ve daha güçlü kasılmalar/sancılar yaşamaya başlayacaksınız. Bu doğum evresi daha hızlı bir rahim ağzı açılması içerir ve genelde 2 ile 4 cm açılmış olduğunda başlar. Bu noktada, doktorunuzu aramalı ve hastaneye gitmelisiniz.

Doğumun aktif evresi sırasında nefes alma ve rahatlama tekniklerine odaklanmalısınız.  Sancılarınız konuşmanızı engelleyecek kadar güçlü olduğunu görebilirsiniz. Doğuma hazırlık sınıflarına katılmışsanız, orada öğretilen tekniklerin işe yaradığını göreceksiniz.

Kadınların çoğu doğumun ikinci evresinde ağrıyı azaltacak ilaçlar kullanmayı seçer. Bu noktada, kullanılan ilaçların sancıları yavaşlatması olası değildir.

Aktif doğum evresini bir süre yaşadıktan sonra, vücudunuz “geçiş dönemine” girecektir. Bu geçiş döneminde sancılar daha güçlü olacak ve normalde her iki ya da üç dakikada bir sancı gelecektir. Birçok kadın sancıların bir dakika ya da daha fazla sürdüğünü görecektir. Bu evrede, rahim ağzı 8 ile 10 santimetre açılacaktır.  

Geçiş dönemi birkaç saat ile birkaç dakika arasında sürebilir. Bu genelde doğumun en ağrılı bölümüdür. Herhangi bir ağrı kesici ilaç kullanmıyorsanız, doğumun bu bölümünde mideniz bulanabilir ve başınız dönebilir.

Üçüncü Evre ya da Ikınma Zamanı

Rahim ağzı tam olarak açıldıktan sonra, ıkınmaya ve bebeğinizi doğurmaya hazır olacaksınız. Üçüncü evre ıkınmanın başladığı dönemdir. İlk defa anne olanların çoğu bir saat ve daha fazla ıkınacaktır.

Kadınların çoğu doğumun bu evresini hem yorucu hem de heyecan verici bulur. Her ıkınma bebeğinizin doğum kanalından geçmesine yardımcı olur. Bebeğinizin başı görünür hale gelene kadar doğum kanalı boyunca ilerleyecektir. Buna ‘bebeğin başının gözükmesi’ denir. Bebeğin başı dışarı çıkar çıkmaz, doktorunuz bebeğin ağzı ve burnunu aspire eder. Normalde bir sonraki kasılma ile bebeğin omuzları ve vücudu da dışarı çıkacaktır.  Gerekli manevraları doktorunuz yapacak ve bebeğinizi tamamen dışarı çıkaracaktır.

Dördüncü Evre ya da Bebek Doğduktan Sonra Doğumun Devam Etmesi

Bebeğiniz doğduktan sonra, rahminiz plasentayı rahim duvarından ayırmaya yardımcı olmak için kasılmaya devam edecektir. Bu olduğunda, plasentayı dışarı çıkartmak için hafifçe ıkınmanız gerekebilir. Normalde bu hafif kasılmalar bebeğin doğumundan sonraki birkaç dakika içinde olur. Kadınların çoğu için tüm süreç 15 dakikadan az sürer. Birçok kadın doğumun bu aşamasını fark etmez bile çünkü yeni doğmuş güzel bebekleriyle ilgilenmekle meşguldürler.
 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birgül Karakoç

Op. Dr. Birgül KARAKOÇ, 1987 - 1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 - 1999 yılları arasında ise yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını, 2011 yılında ise Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Eğitim Sertifikası’nı (Tüp Bebek) almıştır. 1999 -2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi - Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak, 2000 - 2006 yılları arasında Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde, 2006 -2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi - Johns Hopkins Hastanesi’nde, 2007 - 2010 yılları arasında Kadıköy Florance Nightingale Hastanesi’nde Kadın Doğum Uzmanı olarak ve 2010 yılından 2015 yılı arası  Kadıköy Şifa Kadıköy Hastanesi’nde çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına  Acıbadem Ataşehir ...

Etiketler
Doğumda dördüncü evre nedir
Op. Dr. Birgül Karakoç
Op. Dr. Birgül Karakoç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube