Yaşlanma belirtileri

Yaşlanma belirtileri

Yaşlanma belirtileri herkeste farklı bölgelerden farklı şikayetlerden başlayabilir. En çok sıkıntı duyulan noktalar mimik kırışıklıkları; göz çevresinde, kaş arasında, alında daha sık görüyoruz bu kırışıklıları. Onun dışında yüzdeki çökmeler, sarkmalar, elastikiyet
kayıpları, yüz ovalliğinin kaybolması, çene altında gıdı denilen bölgedeki sarkmalar ve boyun bölgesindeki kırşıklık ve gevşeklik en sık ve karşılaşılan yaşlanma belirtileridir. Hastalarımız daha çok bu şikayetlerinin tedavisi için bizlere başvuruyor.

Biliyoruz ki cildimiz 3 tabakadan oluşur:

1- Epidermis: Alttan yüzeye doğru yenilenen, birbiri üzerine yerleşmiş çok katlı deri
hücrelerinden oluşmuş cildin en üst tabakasıdır.

2- Dermis: Epidermisin hemen altında yer alan bu tabaka elastin ve kollajen liflerce zengin bir bağ dokusudur. Kollajen ve elastin cilde esnekliğini ve gerginliğini veren protein yapısındaki liflerdir. Kolajen suyu çeker, depo eder, cilde genç ve diri bir görünüm sağlar. Elastin ise derinin gerilmesini ve daha sonra eski haline dönmesini sağlar.

3- Subkutan tabaka: Derinin en alt tabakasıdır. Kan damarları, lenfatik kanallar ve yap dokusunu içeren gevşek bağ dokusundan oluşur. Vücudumuzun sıcaklığını ayarlar, ısı depo eder, iç organlarımızı korur.

Cildin sarkması birçok faktörle oluşur… Cilt yaşlandıkça, yalnızca aradaki dolgu malzemesi değil cildi bir arada tutan iskelet sistemi de yaşlanır. Cildin iskeletini oluşturan lifler kollajen ve elastin isimli moleküllerdir. Bunlar cildinizi bir ağ gibi sarıp sarmalayan ona sıkılık, esneklik, uyum kabiliyeti ve sağlamlık sağlayan başlıca önemli desteklerdir. Cildin iskelet sisteminde önemli değişimler ortaya çıkar. Elastin lifleri orta yaşlara doğru hızla bozulmakta, kalınlaşıp kıvrılmakta, sertleşip dağınık ve parçalı bir yapıya dönüşmektedir. Kadınlarda menopozdan sonra hormonal değişimlerin de etkisiyle cilt daha fazla sarkar.

Derinin altındaki yağ dokusunda hücre sayısının azalması, yerçekimi de gevşek dokunun kolaylıkla sarkmasına neden olur. Sarklamalar cildi olduğundan daha yaşlı gösteriyor. Çünkü yüz ovalliğinin kaybolması, deride gevşeklik ( elastikiyet kaybı) gibi büyük deformasyonlar ortaya çıkıyor. Makyajla da kamufle dilemeyen bu durum cildi yaşlanma problemi olarak karşımıza çıkarıyor. Sarkma aslında derinin bir çok bölgesinde hissediliyor.
Örneğin sarkmanın sonucu olarak şunlar fark edilir;

 Kaşlar düşer. (Alındaki sarkma sonucu kaşlar göz kapaklarının üzerine doğru düşer.)
 Üst göz kapağı düşüklüğü ( Üst göz kapağı göz bebeğini kapatacak kadar düşebilir.)
 Alt göz kapağının sarkması kapak altındaki mukozanın görünmesine neden olur.
 Burnun kenarındaki belirgin oluk nedeniyle yorgun bakış vardır.
 Gıdı oluşur ( Çene çizgisi zamanla prtadan kalkar.)
 Burun ucu sarkar.
 Üst dudağın incelmesi gibi yüz ifadesinde maalesef çok ciddi değişiklikler meydana gelir.

Ancak yüz ovalliğinin kaybolması ve boyundaki sarkmalar daha erken yaşlarda ortaya çıkan ve daha yaygın görülen belirtilerdir.

Bu makale 8 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Şengezer

Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, 1951 yılında Niğde’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Konya Maarif Koleji'nde bitirmiştir. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ve Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Ardından GATA Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda sırasıyla Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesörlük Akademik unvanlarını almıştır. Uzun yıllar GATA Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini sürdürdükten sonra yaklaşık 7 yıl önce bu görevinden ayrılan Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, halen muayenehanesinde serbest hekim olarak mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, akademik kariyeri esnasında 2 yıl süreyle Amerika’da Kentucky Üniversi ...

Etiketler
Yaşlanma belirtileri
Prof. Dr. Mustafa Şengezer
Prof. Dr. Mustafa Şengezer
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube