Yaşam için su

Yaşam için su

Su  canlı yaşam için olmazsa olmaz temel besin öğesidir. Bütün canlılar sudan yaratıldı buda suyun canlılar için ne denli önemli olduğunu göstermektedir.Yani su=canlının varoluşu. Yetişkin bir insan vücudunun yaklaşık %55-70’i (yaklaşık 40-46 litre) sudur.

Suyun öneminin herkesçe bilinmesine karşın,bir besin öğesi olduğu genelde bilinmemektedir. Suyun besleyici özelliği yoktur  ama beslenmemizde çok önemli bir yere sahip bir besin öğesidir

SUYUN YARARLARI

Sindirim sisteminin çalışmasında,emilimin olmasında,boşaltımda,taşımada,vücudun dinç kalmasında,termal dengede,asit baz dengesinde,sıvı-elektrolit dengesinde su anahtar rol oynar. Vücut suyunun %2’sini kaybederse termoregülasyon,%7’sini kaybederse halüsinasyon,%10’unu kaybederse ölüm gerçekleşir.

YETERSİZ SU TÜKETİMİ;

Dehidratasyona,konstipasyona(kabızlığa),böbrek taşı oluşumuna neden olur.Günlük yeteri miktarda(en az 2litre) su alınmaması;kalp hastalığı,kolon ve meme kanseri riskinin artığı,psikolojık durumun olumsuz etkilendiği bildirilmiştir.Vücudumuzda susama hissi,hipotalamusun ventromedial bölgesinde ki susama merkezi ile kontrol edilir. Vücut susuz kaldığında antidiüretik hormon(ADH) salınımı artar ve ventromedial bölge uyarılır.Kaybedilen su  içeceklerden,yiyeceklerden ve besinlerin oksidasyonu sonucu metabolik su olarak geri alınır.

GÜNLÜK KAÇ LİTRE SUYA İHTİYACIMIZ VAR?

 Günlük su ihtiyacımız; yaş,cinsiyet,ağırlık,hava sıcaklığı,gebelik-emziklilik,fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Ama genel olarak aldığımız 1 kkal enerji için 1-1.5 ml su tüketimi  önerilmektedir. Yani günlük 2000 kkal enerji alan bir birey ortalama 2000-3000 ml su tüketmelidir.

WHO’ya göre yetişkin kadınların 2.2 litre/gün,yetişkin erkeklerin ise 2.9 litre/gün su tüketmeleri gerekmektedir.Diyare,kusma,aşırı terleme,yüksek ateş gibi patolojik durumlarda su ihtiyacı artmaktadır.

100 g karbonhidratın(CHO) oksidasyonu sonucu 60 ml, 100 g lipitin oksidasyonu sonucu 107 ml, 100 g proteinin oksidasyonu sonucu 40 ml su açığa çıkar.

HANGİ İÇECEKLER SU KAYNAĞI DEĞİLDİR?

Kafein içeren çay,bazı alkolsüz içecekler,kahve,alkollü içecekler su kaynağı olarak kabul edilmemektedir.

 

 

 

MUSLUK SUYU VE ŞİŞE SULARI

Musluk Suları;

Musluk suyunun tercih edilmesi, musluk suyunun kalitesine,su kaynağının durumuna,güvenirliğine ve suya uygulanan işleme göre değişiklik arz eder.Musluk suyunun kaynağını biliyorsanız,güvenilir ise,uğramış olduğu işlemleri biliyorsanız gönül rahtlığı ile tercih edebilirsiniz. Ayrıca evlerimiz de kullandığımız muslukları sürekli kontrol etmeli,paslı olanları sıklıkla değiştirmeli,paslanmaz çelik muslukları kullanmalıyız.

Şişe Suları;

Genelde daha sağlıklı olduğu düşünülerek tüketilir.Ancak şişe sularının da kalitesi,su kaynağının kalitesine,minarel içeriğine ve gördüğü işleme göre değişiklik gösterir.Musluk suyu ile şişe suyu arasındaki tat farklılığı gördüğü işlemin farklı olduğundan kaynaklanır. Son zamanlarda gündemi meşgul eden şişe sularının sağlıksız oluşu,tüketicileri tedirgin etmekte ve içtiğimiz suların ne şartlarda, hangi ortamda,nasıl üretildiğini bilmemizin ve buna göre şişe sularını tercih edip etmeyeceğimizin önemini artırmaktadır.Ülkemizde şişe sularının satışa sunulmadan önce test edilmesi ve ilgili makamlarca denetiminin mutlaka olması gerekmektedir.

SUYUN SERT OLMASI NE DEMEKTİR?

Suyun yumuşak yada sert olması içindeki minarel miktarıyla ilişkili bir durumdur. Sert sular daha fazla Ca (kalsiyum) ve Mg (magnezyum) içerirken,yumuşak sular daha çok Na (sodyum) içerir. Yumuşatılmak istenen suya Na eklenir,ancak eklenen Na sağlık için risk oluşturmayacak düzeyde olmalıdır.(22mg/250ml)

Ayrıca kurşun,arsenik,uçucu organik bileşikler,zirai ilaçlarda suda istenmeyen maddelerdir.

         

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinan Yıldız

Dyt. Sinan YILDIZ, 1988 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt. Sinan YILDIZ, Van Merkez'de bulunan Diyetisyen Sinan Yıldız Beslenme ve Diyet Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Dyt. Sinan Yıldız
Dyt. Sinan Yıldız
Van - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube