Yas sürecinde 4 temel evre

Yas sürecinde 4 temel evre

Yas Sevdiğimiz birinin ölümü nedeniyle oluşan doğal tepkilerdir , ölen kişiyle olan yakınlığımız, bağımız ,ilişkimiz ve ölme şekline göre farklılık gösterir.

Yasta dört temel evre mevcuttur

1.Evre : bu evre birkaç saat veya birkaç hafta sürebilir :ölüm kaybın yaşanmasıyla ani şok, donukluk ,duygu tepkisizliği ,ölen kişinin öldüğüne dair reddedici düşünceler ,çökkün ruh hali ,boşluktaymış hissi

     Bu dönemde somatik semptom bozukluğu ortaya çıkabilir bu dönemin en belirgin özelliği gerçeği inkar etmedir kişi burada ‘’inkar ‘’ savunma mekanizmasını kullanır biz yetişkinler de benliğimizin taşıyamadığı acı durumlarla baş edebilmek için çeşitli savunma mekanizmalarını kullanırız.

  2.Evre :Bu dönemde ölen kişinin acısını daha yoğun yaşarız ,ağlama krizleri bu dönemde yaşanır aşırı üzüntü içinde oluruz . ölen kişiye dair anılar hatırlanır özlem duygusu fazlalaşır zihin tamamen ölen kişiyle meşgul olduğu için ,öz bakımda düşüklük düşünce dağınıklığı ,sohbetlerde konuşmalarda konsantre olamama ,dalgınlık ,aşırı uyuma isteği veya uyuyamama günlük yaşamadan tat almama ,keyif almada isteksizlik ,ilgi kaybı yaşanır .Bu evre haftalar boyunca devam edebilir.

3. Evre : Bu evrede ölen kişin bir daha geri gelmeyeceği gerçeği kabullenilir. Burada yoğun çaresizlik ve ümitsizlik depresif belirtiler  ortaya çıkar bununla birlikte günlük yaşama karşın isteksizlik yorgunluk ilgi kaybı ön plandadır.

4.Evre :Bu evre  yas sürecinin son aşamasıdır haftalar aylar içinde devam eden ölümle ilgili düşünceler  netleşir ölen kişinin ölümü kabullenilir ölen kişiye olan özlem üzüntü azalır  ancak hatıralar hatırlanmaya devam edilir unutulmaz .yası yaşan kişi kayıptan önceki haline geri döner  yaşamını yeniden düzenler ,plan yapar umutlar yeniden kazanılır.

Bu makale 10 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Mesut Azkul

Etiketler
Yas evreleri
Uzm. Psk. Mesut Azkul
Uzm. Psk. Mesut Azkul
Mardin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube