Yakın partner şiddeti / flört şiddeti

Yakın partner şiddeti / Flört şiddeti nedir? Türleri nelerdir ve kişilere olan etkileri nedir?

Yakın partner şiddeti / flört şiddeti

Yakın Partner Şiddeti / Flört Şiddeti Nedir?

Romantik ilişki içinde olunan kişinin uyguladığı şiddete yakın partner şiddeti ya da flört şiddeti denilir.

Mevcut veya eski eş/flört tarafından uygulanır ve bir partnerin diğerini güç ve kontrol altında tuttuğu, birey üzerinde uzun süreli etkisi olan fiziksel, cinsel, psikolojik ve hatta ekonomik boyutları vardır. 

 

Uygulayan Kişilerin Özellikleri

Yapılan araştırmalar, flört şiddeti uygulayan kişileri inceleyip bazı olası nedenler belirlemiştir. Bunlar arasında cinsiyetçilik, aile yapısı ve çocuklukta kötü rol modellerinin olması bulunuyor. Toplumsal olarak şiddetin kabulünün ve cinsiyet eşitsizliklerinin yaygın olduğu ve çocukluk döneminde aile içi şiddete uğramış ya da buna tanık olmuş kişilerde flört şiddeti daha çok görülmüştür. Ayrıca bu kişilerde kişilerarası çatışma çözme ve problem çözme becerilerinin zayıf olduğu da görülmüştür. 

Türleri Nelerdir?

1. Fiziksel Şiddet: Tokat atmak, iteklemek, tekmelemek, bir şey fırlatmak, yumrukla veya bir nesneyle vurmak, silah veya bunun gibi bir nesneyle zarar vermek ya da tehdit etmek, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olmak gibi kişinin bedenine zarar verecek her türlü davranışı içerir. 

2. Cinsel Şiddet: Kişinin onayı olmadan ona dokunmak ya da cinsel ilişkiye zorlamak.

3. Duygusal İstismar: Hakaret, küçümseme, sürekli aşağılama, korkutma, zarar verme, tehdit etme gibi davranışları kapsar.

4. Davranışları Kontrol Etme: Şiddet olduğunun farkına varılmayan ama maruz kalan kişilerin hayatlarını çok fazla etkileyen türdür. Aileden ve arkadaşlardan izole etme/görüşmesine izin vermeme, hareketlerini izleme, finansal kaynakları kısıtlama, istihdama/eğitime/tıbbi bakıma erişimini kısıtlama, takip etmek gibi davranışlardır. Zihinsel veya duygusal olarak zarar verici, üzerinde kontrol kurmak için yapılan her türlü davranış bu kategoriye girmektedir. 

Maruz Kalan Kişiye Etkileri

Kişinin fiziksel ve zihinsel sağlığını yaralama gibi doğrudan etkilerinin yanında uzun süreli dolaylı etkileri de mevcuttur.

  • Uzun süreli strese bağlı kronik sağlık sorunları
  • Tıbbi nedeni olmayan rahatsızlıklar
  • Depresyon
  • Anksiyete
  • Yeme bozuklukları
  • Uyku bozuklukları
  • Fobi
  • Özgüven zayıflığı
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Kendine zarar verme davranışı

Bu makale 19 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Seda Varlı

Klinik Psikolog Seda Varlı Lisans eğitimimi Başkent Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Ardından 2 yıl boyunca bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışmıştır. Burada otizmli ve zihinsel engelli çocuklara hizmet vermiştir. Bunun yanı sıra ebeveynlerle de görüşmeler yapmıştır.  Klinik Psikolog Seda Varlı şu anda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapmaktadır. Eğitim sürecinde genel olarak kişilik bozuklukları, çocukluk travmaları ve bunların yetişkinlik dönemine yansımaları, depresyon ve ilişki problemleri gibi konularda eğitimler almıştır. Şu anda reddedilme duyarlılığı üzerine bir tez çalışması devam ettirmektedir. İlişkisel psikodinamik terapi ekolünde süpervizyon eğitimini tamamlamıştır ve bu terapi türünde yetişkinlerle çalışmalarını sürdürmektedir.  Yüksek lisans eğit ...

Etiketler
Duygusal ilişki sorunları
Klinik Psikolog  Seda Varlı
Klinik Psikolog Seda Varlı
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube