Wisc-4 zeka testi (wisc son sürümü)

Wisc-4 zeka testi  (wisc son sürümü)

       Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV), 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocukların zihinsel becerilerini ölçmeye yarayan zekâ testidir. WISC-IV, WISC-R Zeka Testinin günümüz koşullarına uyarlanmış, güncellenmiş son halidir. Tüm dünya ve ülkemizdeki en kapsamlı, en geçerli ve en güncel zeka testidir. Test önemli yenilikler içeren özgün bir ölçek olup çocukla ilgili daha fazla bilgi vermektedir. Zekâ düzeyinin yanı sıra çocuğun güçlü ve zayıf zihinsel becerileri hakkında da ipuçları sunmaktadır. Sonuçlar tedavi planı, klinik, nöropsikolojik değerlendirme için önemli bilgiler sağlamaktadır. Bir yandan üstün yetenekli çocukları tespit etmeyi sağlarken, diğer yandan geliştirilmesi gereken zayıf zihinsel becerilere sahip çocuklara yönelik uygun destek programlarının hazırlanmasını sağlamaktadır.

          *WISC-IV sözel kavrama, algısal akıl yürütme, çalışma belleği ve işlemleme hızı olmak üzere 4 zihinsel beceri kümesine ait alt testlerden oluşmaktadır.

          *WİSC-IV 10 temel ve 5 yedek olmak üzere toplam 15 alt testten oluşmaktadır. Çeşitli sebeplerle temel alt testleri uygulamanın uygun olmadığı durumlarda yedek alt testlerden yararlanılmaktadır.

          *Tahmini uygulama süresi çocuğun çalışma hızına bağlı olarak 90 ila 120 dakika arasında değişmektedir. 

           *Uygulama bireysel olarak yapılmaktadır.

           *Uygulamanın tek oturumda tamamlanması tercih edilmekle birlikte çocuğun süreçteki ihtiyaç ve performansına bağlı olarak kısa bir mola verilebilmektedir.

           *Aynı çocuğa ikinci bir WISC-IV değerlendirmesi yapabilmek için en az 1 yıl beklemek gerekmektedir.        

            *WISC-IV’ü kimler uygulayabilir?

WISC-4 Zeka Testi, sadece Türk Psikologlar Derneği tarafından verilen WISC-4 Uygulama Sertifikası’na sahip uzman psikologlar tarafından uygulanabilir.

           *Test uygulamasından sonra aileye geribildirim verilir. Aileler bu geribildirim görüşmesinde çocuğun yaşıtları arasındaki durumuna ve kendi içinde güçlü ve geliştirilmeye açık becerilerine dair kapsamlı olarak bilgilendirilir. 

            *Test sonuçları ve uzmanın klinik gözlemleri, aileden alınan bilgilerle birleştirilir, gerekli ise çocuğun özel eğitim, akademik ve/veya duygusal destek ihtiyaçlarına yönelik tavsiyelerde bulunulur. 

             *Test bir doktor, terapist ya da kamu kuruluşu tarafından istenmiş ise test sonucu ailenin bilgisi ve onayı dahilinde uzmana ya da kuruma ulaştırılır.

             *Uygulanan bu ölçme aracı sayesinde çocuğun güçlü ve zayıf yönleri saptanmış olur. Güçlü yönleri konusunda çocuğun keşfedilmesine, buna yönelik bir programın belirlenmesine yardımcı olurken; zayıf yönlerinin saptanmasıyla ise çocuğun yetersiz olduğu alandaki gelişimini destekleyen bir program belirlenmesine, var olan zayıf yönlerinin geliştirilmesine ve sorununun çözülmesine olanak sağlayacaktır.

             Testten Önce Ailelerin Nelere Dikkat Etmeleri Gerekmektedir?

-Çocuğun teste gelmeden önce hasta ve yorgun olmamasına dikkat edilmelidir. 

-Çocuğun iyice dinlenmiş olması ve karnının tok olması gerekir.

-Çocuk teste gelirken uykusunu almış, motivasyonu açısından normal bir gününde olmalıdır. Rahat kıyafetlerin tercih edilmesi önerilir.

-Çocuğa kaygı yaşatacak olan söylem ve eylemlerden uzak durmak önerilmektedir. Bunun zeka testi olduğunu bilirse, çocuk kaygı yaşayabilir ve gerçek performansını gösteremeyebilir. Çocuğa uygulamayla ilgili “test, zeka testi, sınav” gibi sözcükler kullanılmamalı; bunun yerine bir çalışma yapılacağı söylenmelidir. “İyi yap, dikkatli yap, iyi dinle” gibi kaygı arttırıcı sözlerde bulunulmamalıdır.

-Çalışmanın sürecine doğrudan etki edebilecek durumlar test öncesinde mutlaka psikolog ile paylaşılmalıdır.

             Neden WISC-R değil de WISC-IV yaptırılmalı?

WISC-4, WISC-R’ın güncellenmiş halidir. WISC-4’e yeni beceri kümeleri eklenmiş, dolayısıyla test sayısı arttırılmıştır. WISC-4 zeka testini yaptırmak, ailelere çocuklarının bilişsel becerileri hakkında daha kapsamlı, güncel ve iyi bir fikir sunacaktır. WISC-R normları güncel olmadığı için çocukları bu testle değerlendirmek artık sağlıklı ve etik değildir. Aileler; testi yapacak olan psikologun Türk psikologlar Derneğinden eğitimini almış bir terapist olup olmadığını sormalı, testin güncel versiyonu varken eski sürümünü yaptırmamalıdır.

Bu makale 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Aysu Avcı

Aysu AVCI Psikolog EMDR Terapisti İstanbul Maltepe Lisesi mezunudur. Lisans eğitimini 2005 yılında Mersin Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamlamış, Yüksek lisans eğitimine Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde eğitimine devam etmektedir. 2005 yilindan beri alanda çalışmaktadır. 2011’ekadar 6 yıl boyunca Balıkesir’de özel bir kurumda eğitim koordinatörü ve psikolog olarak çalışmıştır. Bu süreçte; Çocukluk çağı sorunları, Otizm, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Davranış Bozuklukları, Özgül Öğrenme Güçlüğü, İletişim ve konuşma güçlüğü ve çeşitli problemleri olan çocuklarla çalışmıştır.  2011 yılında Erciş depremi sonrası, Van Erciş Devlet Hastanesine atanmış; burada poliklinik çalışmaları yanı sıra, Acilde Krize Müdahale Birim Sorumlusu olarak görev yapmış, yetişkin ve çocuklarla; Travma ve Afet psikiyatrisi konusunda çalışmal ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Wisc r zeka testi örneği
Uzm. Kl. Psk. Aysu Avcı
Uzm. Kl. Psk. Aysu Avcı
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube