Varis yaraları

Varisler tedavi edilmedikleri takdirde uzun dönemde ayak bileğinin iç yüzünde olmak üzere değişik yerlerde yara çıkabiliyor Ø Genelde insanların son dakikaya kadar bekledikleri düşünüldüğünde akan, kokan ve doku kaybı ortaya çıkmış ‘’ yaralar ‘’ ile karşılaşıyoruz.

Varis yaraları

VARİS YARALARI

Varisler tedavi edilmedikleri takdirde uzun dönemde ayak bileğinin iç yüzünde olmak üzere değişik yerlerde yara çıkabiliyor

Ø Genelde insanların son dakikaya kadar bekledikleri düşünüldüğünde akan, kokan ve doku kaybı ortaya çıkmış ‘’ yaralar ‘’ ile karşılaşıyoruz.

 Ø Bu yaraların temelinde uzun süren ihmal edilmiş varis sorunu yatmaktadır. Tedavi edilmemiş Varis hastalarının tümünde olmasa da önemli bir kısmında bacakta yaralar çıkmaktadır. 

Ø Varis Ülser yaralarında tedavide kullanılabilecek bir seçenek de ‘’Skleroterapi ‘’ veya ‘’ Köpük Tedavisi ‘’ seçeneklerden birisidir.

 Ø Temelde bu yaraların çevresindeki damarların çıkarılması veya bağlanması tedavi için uygulanan seçeneklerden biridir.

Ø Şimdi çapı 3 mm üzerinde olan yetmezlik gösteren varis damarlarına köpük tedavisi uygulandığında olumlu sonuçlar almaktayız. 

Ø En son yapılan bir çalışmada bu konudaki 10 yıllık sonuçlar yayınlandı. Ø 3% sodium tetradecyl sulphate maddesi kullanılmış. Ülkemizde bu madde yok biz onun yerine Avrupa’da kullanılan AETHOXYSKLEROL maddesi kullanıyoruz. Daha etkili olduğunu söyleyebilirim. 

Ø 336 hasta köpük tedavisi ile 6 hafta içerisinde %21, İkinci 6.haftada % 46,1 oranında yaralarda tam iyileşme sağlanmıştır.

 Ø Şimdi rakamların detayına inelim. Toplam iyileşme oranı %67,1 gibi yüksek bir değerdir. Her hastada bu kadar yüksek başarı oranı yakalamak mümkün olmamaktadır. Eldeki tek seçenek tedavi maalesef destek tedavileri dışında budur. 

 Ø Yaraların tedavi edilmesi güçtür. 12 haftada %61 oranı çok başarılıdır. Ø 12 hafta da zaman olarak kısa sayılabilir. Bu yaralar aylar içinde iyileşebilir. 

Ø Ciddi bir yara bakımı gerektirmektedir. 

Ø Tedavi için sabırla temel tedavi şartlarına uymak gerekir.

 Ø Önce yaraların oluşumuna izin vermemeliyiz.

 Ø Varis zamanında tedavi etmeliyiz. 

Ø Eğer varis yarası varsa ayrıntılı bir ultrason ile temeldeki yetmezlik damarları saptanmalı ona göre bir tedavi planlanmalıdır.

 Ø Altta yatan neden tedavi edildikten sonra ülser yarasının çevresindeki yetmezlik gösteren damarlara

  • Köpük tedavisi yapıldıktan sonra uzun süreli kompresyon tedavisi uygulanmalıdır.

Aşağıda varis yaralarının gelişimi görülebilir.

 

The effects of foam sclerotherapy on ulcer healing: a single-center prospective study. Cuffolo G, Hardy E, Perkins J, Hands LJ. Ann R Coll Surg Engl. 2019 Jan 3:1-5.

Comparative analysis of endovenous laser ablation versus ultrasound-guided foam sclerotherapy for the treatment of venous leg ulcers.Weber B, Marquart E, Deinsberger J, Tzaneva S, Böhler K. Dermatol Ther. 2022 Apr;35(4):e15322



 

Bu makale 14 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Etiketler
VARİS YARALARI
Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube