Doktorsitesi.com

Vajinismus ve Danışmanlık Süreci

Aile Danışmanı Nurgül Arslan
Aile Danışmanı Nurgül Arslan
17 Temmuz 202512 görüntülenme
Randevu Al
Vajinismus penatrasyona ( cinsel birleşmeye ) izin verememe halidir. Ülkemizde ve dünyada yapılan tanımda vajinanın 3/1 lik giriş kısmının istemsiz bir şekilde kasılması ve çoğunlukla bu kasılmaya bacakların veya tüm vücudun da eşlik ettiği de görülebilmektedir. Kasılma vajina da gerçekleşse bile asıl sorun vajinanın anatomisi ile ilgili değildir. Kasılma bir sonuçtur. Asıl sorun; kadın cinselliğinin ve cinsel organın kültürel olarak yasaklı olması, vajinanın kirli pis olduğu düşüncesi, penis girişinin çok acı verici olduğu, çok kanayacağı vb. gibi yanlış inanışlar ve/veya kadının bedenine yabancı olması, genital organının işlevini bilmemesi, anatomisiyle ilgili bilgisi olmaması vb. durumların yoğun bir kaygı yaratıp kasılmasına sebep olmasıdır.
Vajinismus ve Danışmanlık Süreci

Vajinismus tek tip değildir. Kadının kişilik özellikleri, savunmaları ve altta yatan dinamikleri vajinismus sorununu öznel olarak değerlendirmeye iter.

Ülkemizde 10 kadından birinde görülen Vajinismus, cinsel danışmanlık ile %100 çözülebilmektedir.

Cinsel danışmanlık Bilişsel-Davranışsal yöntemleri ve imajinasyon yöntemlerini içerir. Bilişsel yöntemler, kadın genital organları hakkında bilgilendirme, bununla ilgili video ve görseller ile destekleme, zihnindeki yanlış bilgileri doğru bilgiler ile yer değiştirme teknikleri olarak açıklanabilir.

Davranışsal

Vajinismus 1-5 arası sorunun şiddetine göre derecelendirilir. Bu spektruma şöyle örnek verebilirim. Bazı kadınlar vajinasına bile bakamaz, dokunamaz ve jinekolojik muayene olamazken, bazıları parmak sokabilmekte hatta kısmen eşinin penisini içine alabilmekte ve biraz kaygılı da olsa jinekolojik muayene olabilmektedir.

Derece için önemlidir çünkü danışman tekniğini ve sıklığını ona göre ayarlayarak, danışanın kişilik yapısına uygun bir süreç planlaması gerekir.

Vajinismus ilk cinsel ilişki ve sonrasında eşiyle sağlıklı bir birleşme yaşayamadığında ortaya çıkan bir sorundur. Öncesinde tahmin edilecek bir durum değildir. Evliliğin üstünden en az bir ay geçmiş ve hala eşinizle cinsel birleşme yaşayamadıysanız, vajinismus sorunu yaşıyor olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Ön görüşme sonrası vajinismus sorunu olabileceğini düşündüğüm danışanlarımı olası bir anatomik bir problemi elemek için mutlaka jinekolojik muayeneye yönlendirmekteyim. Çünkü vajinismus psikolojik bir problem olsa da bazı nadir durumlarda kızlık zarı problemi de buna eşlik etmektedir. Bunun için sizlerle ön görüşme yapmamız çok önemlidir.

Vajinismus bir kaçınma ve erteleme sorunu olduğundan, jinekolojik muayene kaygısı kişileri bu sorunu çözmek için danışmanlık almaktan alıkoymaktadır.

Çünkü zaten cinsel organına yabancı olan, kaygı ve korku duyan kişi, doktorun vajinasına spekulum veya parmak sokarak müdahale edeceğini düşünmektedir. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir.

‘İlişkiye giremedim ve bunun için fiziksel bir problemim olup olmadığına baktıracağım.’ Şeklinde bilgi vermeniz halinde, doktor zaten herhangi bir müdahale yapmayacaktır. Karşıdan bakması yeterli olacaktır.

Danışmanlığı erteleme ve kaçınmanın bir diğer nedeni ise sürecin içeriğinde parmak veya dilatör egzersizlerinin olmasından doğan endişedir. Ancak sürecin bir parçası olan parmak veya dilatör kişilere göre değişkenlik gösterir. Yani Bazı danışanlarım parmağı çok itici bulurken bazıları ise dilatörü itici bulmaktadır.

Endişelerinizi ve kaygılarınızı anlıyor, hatta haklı da buluyorum. Ancak danışmanlığın içeriği olan kendi cinsel organınızı tanıma- zihninize kodlama ve normalleştirme, olan bu süreçte, sizler hazır olana kadar, endişelendiğiniz bu egzersizlere geçilmeyecektir. Sizleri bu sürece hazırladığımızda zaten bu korkuların pek çoğu ortadan kalkmaktadır. İşin püf noktası zaten burada! Siz kendi organınızı tanımadığınız için korku ve kaygı yaşıyorsunuz. Bu süreçte bu yöntemler ile organınız ile tanışmalı ve onu içselleştirmeniz gerekiyor ki, sağlıklı bir cinsellik ve sağlıklı bir “kadın” olmayı başarabilesiniz.

Danışmanlık da size fiziksel bir müdahale kesinlikle olmayacaktır. Siz seans sırasında öğrendiklerinizi kendi mahrem ortamınızda yaparak adım adım bu sorunun üstesinden gelebileceksiniz.

Danışmanlığın bilişsel evresinde sizlerin kaygı ve korkularını gidermek üzere bir takım teknikler uygulayıp arkasından kendi anatomisi ile ilgili geniş bir bilgi sahibi olduktan sonra adım adım bu evreye yani davranışsal evreye geçilir. Yani sizler danışmalığa başladığınızdaki aynı kişi olmazsınız süreç içerisinde. Danışmalık sürecinde videolar, maketler ve bilgilendirilmeler vasıtasıyla kadın, cinsel organını iyice tanır kafasında yarattığı gibi olmadığını görür ve adım adım ona dokunmaya ve bakmaya başlar ve böylelikle dilatör aşamaları için ön hazırlıklar tamamlanır. Kişi hazır olduğunda yani kendi vajinasına herhangi bir şey soktuğunda kafasındaki gibi ağrı ve acı olmadığını hisseder ve bunu zihninde etiketler.( Oradan bakınca imkansız gelebilir, ancak yüzlerce danışanım da ilk başta sizin gibi düşünmekteydi.)

Özetle vajinismus danışmalığı sizlerin düşündüğü gibi uzun süren ve size zarar veren bir süreç değildir. Kişiden kişiye danışmanlık süreci değişmekle birlikte en fazla 1 ay sürmesini hedeflemekteyim. Vajinismusun üstesinden gelme sürecinde amacımız sadece vajinaya, penisin girmesi değildir. Bunun bir uyum problemi olduğunu düşünerek çiftin haz ve doyum odaklı bir cinsellik yaşamasına da odaklanır. Bunun içinde bazı seanslara eşler de dahil edilir. Cinsellikle ilgili kapsamlı bir bilgi verilerek her iki tarafında kafasındaki olumsuz düşünceler ve yanlış bilinen, hurafeler, tabular, mitler, bilimsel bilgiler ile yer değiştirilir. Sevişme teknikleri, erotik masaj ve seks pozisyonlarının da anlatıldığı seanslar cinselliği hayatınız boyunca keyifli hale getirmenizde yardımcı olmasını sağlayacaktır. Çünkü cinsellik üremenin dışında çiftleri birbirine yaklaştıran, ilişkilerini güçlendiren önemli etkenlerden biridir.

Eğer bu sorunu yaşıyorsanız ertelemek hiç bir zaman çözüm olmayacaktır. En yakın zamanda bir cinsel danışmanlık sürecine başlamanız bu sorunun % 50 sini aşmış olmak anlamına gelir.

Kendinize ve ilişkinize bir iyilik yapın ve bu sorunu daha fazla ertelemeyin.

Yazar Hakkında

Aile Danışmanı Nurgül Arslan

Aile Danışmanı Nurgül Arslan

02.03.1981'de Kütahya'da doğan Nurgül Arslan, karmaşık aile sistemleri içinde büyüdü. Anne tarafı Yunanistan ve Bulgaristan sınırından Türkiye'ye göç etmiş, dedesi ise evlatlık verilmiş. Baba tarafı feodal ve ataerkil bir yapıya sahip olan Arslan, bu iki sistemin harmonisi ile ailesinin erkek olarak beklediği ikinci kız olarak dünyaya geldi.

Lisede kitap okuma alışkanlığı geliştiren Arslan, felsefe ve psikolojiye ilgi duydu. Davranış Bilimleri ve Sosyoloji lisanslarını tamamladıktan sonra, 16 yıldır bireysel ve aile danışmanı olarak çalışmaktadır. CİSED'den Cinsel Terapi, Psikoterapi Enstitüsü'nden Bütüncül Psikoterapi ve Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden EMDR eğitimi alan Arslan, şu anda Mudanya Üniversitesi'nde Psikoloji yüksek lisansına devam etmektedir. Ayrıca, sanat terapisi ve aile sistemleri üzerine de çalışmalar yapmaktadır.

Bireysel ve cinsel danışmanlığın yanı sıra, grup danışmanlığı ve aile dizimi çalışmaları da yürüten Arslan, grup terapilerinin bireysel terapilere kıyasla maliyet açısından avantajlı ve etkileşim açısından güçlü olduğunu vurgulamaktadır. Kendini anlayan ve geliştiren bir bireyin, başkalarını da doğru şekilde anlayabileceğine inanmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.