Doktorsitesi.com

Vajinismus sorunu yaşadığınızı nasıl anlarsınız?

Aile Danışmanı Nurgül Arslan
Aile Danışmanı Nurgül Arslan
17 Temmuz 202514 görüntülenme
Randevu Al
Cinsel birleşme denemenizin üzerinden en az bir ay geçti ve bir türlü penis vajinaya giremiyorsa, veya girse bile ağrı acı kasılma hissediyorsanız. Eşinizin sertleşme problemi yoksa veya girme aşamasında erken boşalmıyorsa büyük oranda vajinismus olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bunu netleştirmek için Jinokolağa gidip, biyolojik bir problemin olmadığını teyit ettiğinizde vajinismus sorunu yaşadığınız kesindir.
Vajinismus sorunu yaşadığınızı nasıl anlarsınız?

Vajinayı çevreleyen kasların birleşmesiyle engelleyecek veya ağrı hissi yaratacak şekilde algılanması sonucu, istem dışı kasılma olarak tanımladığımız vajinismusu yaratan birincil kas grubu pubik kaslardır. Vajinanın üçte bir dış kısmında koitus’u yani cinsel birleşmeyi engelleyecek boyutta yineleyeci ve sürekli olarak istem dışı kasılma olması ilk seferde orta şiddette yaşanır, ancak çoğunlukla ilişkiye izin vermeyecek biçimde ağrılı olduğu tariflenir. Bu duruma primer vajinismus denir.

İlk cinsel birleşme girişiminde veya genital muayene sırasında açığa çıkan ve devam eden primer vajinusmusta kişi hayatında hiçbir başarılı cinsel birleşme yaşayamamıştır. Vajinismusun bu türü cinsel birleşme sürecinde veya vajinal muayene esnasında kesinlik kazanır ve bir devamlık gösterir. Primer vajinismusun altında yatan en önemli sebep korkudur.

Daha önce acılı veya acısız bir bir cinsel birleşme yaşamış kadınlarda görünenlere ise sekonder vajinismus denir. Sekonder vajinismusun nedeni büyük bir ihtimalle bir travma veya ameliyat yaşantısıdır. Yani doğum yırtıkları, düşük kürtaj, kötü ve sert yapılan jinekolog muayeneler ve ağır enfeksiyonlar sonrasında nadiren görülen bir durumdur. Bu kadınlar bahsettiğimiz durumlar ortadan kalksa da cinsel birleşme yaşayamazlar. Sekonder vajinismus, keyifli veya keyifsiz bir cinsel birleşme yaşantısı olmuş ve sonrasında vajinismusu geliştirmiş genellikle disparoniye bağlı olarak gelişirken nadiren de daha önceden danışmanlık almış kişilerde de problemin tekrarlanması şeklinde de oluşabilir. İkincil vajinismus danışmanlığında tarif edeceğimiz tüm çalışmaları yapmanın bir gereği olmayabilir. Daha öncesinde ağrısız cinsel birleşme deneyimi olmasından dolayı, bazı egzersizlerin yapılması fuzuli olabilir.

Vajinismusun türü bir kadından diğerine değişiklik gösterebilmektedir. Geçmişte yaşanmış cinsel bir travma yok ise ve parmak ile vajina girişi ve vajina içi kontrol edilebiliyorsa, ancak cinsel ilişki sırasında eşi itme ve kasılma oluyorsa bu durum ‘basit vajinismus’ olarak adlandırabilir ve nispeten çözülme süreci daha kolaydır. Bazılarında geçmişte yaşanmış cinsel bir travma öyküsü vardır ve derinlerine bastırılmıştır. Süreç ağırdır, bu durum ‘ağır vajinismus ‘ olarak adlandırılır. Terapisi/danışmanlığı çok zordur, ama mümkündür.

Bazı kadınlar ise; partneri ile olan problemleri nedeniyle istemli olarak ağrı, yanma acı ve kanama olacağından korkarak cinsel birleşme esnasında kendilerini kasarlar ve cinsel ilişkiye müsade etmezler, buna da ‘durumsal vajinismus’ denir.

Ayrıca vajinismus, herhangi bir vajinal girişe engel olurken, durumsal vajinismus, tampon yada spekulum ( Jinekolojik muayane) gibi belirli giriş tiplerine izin veren; ancak sadece ilişkinin başlaması durumunda panikleyen kadınları da ifade eder.

Yazar Hakkında

Aile Danışmanı Nurgül Arslan

Aile Danışmanı Nurgül Arslan

02.03.1981'de Kütahya'da doğan Nurgül Arslan, karmaşık aile sistemleri içinde büyüdü. Anne tarafı Yunanistan ve Bulgaristan sınırından Türkiye'ye göç etmiş, dedesi ise evlatlık verilmiş. Baba tarafı feodal ve ataerkil bir yapıya sahip olan Arslan, bu iki sistemin harmonisi ile ailesinin erkek olarak beklediği ikinci kız olarak dünyaya geldi.

Lisede kitap okuma alışkanlığı geliştiren Arslan, felsefe ve psikolojiye ilgi duydu. Davranış Bilimleri ve Sosyoloji lisanslarını tamamladıktan sonra, 16 yıldır bireysel ve aile danışmanı olarak çalışmaktadır. CİSED'den Cinsel Terapi, Psikoterapi Enstitüsü'nden Bütüncül Psikoterapi ve Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden EMDR eğitimi alan Arslan, şu anda Mudanya Üniversitesi'nde Psikoloji yüksek lisansına devam etmektedir. Ayrıca, sanat terapisi ve aile sistemleri üzerine de çalışmalar yapmaktadır.

Bireysel ve cinsel danışmanlığın yanı sıra, grup danışmanlığı ve aile dizimi çalışmaları da yürüten Arslan, grup terapilerinin bireysel terapilere kıyasla maliyet açısından avantajlı ve etkileşim açısından güçlü olduğunu vurgulamaktadır. Kendini anlayan ve geliştiren bir bireyin, başkalarını da doğru şekilde anlayabileceğine inanmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.