Doktorsitesi.com

Vajinismus Nedir?

Aile Danışmanı Nurgül Arslan
Aile Danışmanı Nurgül Arslan
17 Temmuz 202524 görüntülenme
Randevu Al
Vajinismus biyolojik bir problem olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı pelvik taban kaslarının kasılması ve cinsel ilişkiye istemsiz bir şekilde izin verememesidir.
Vajinismus Nedir?

Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajinanın dış üçte birlik kısmındaki kasların istemsiz ve ani kasılmasıdır. Bu kasılma vajina girişini daraltarak, ilişkinin ağrılı ya da imkansız olmasına sebep olur.

Bu istem dışı kasılmalar cinsel birleşme esnasında olabileceği gibi, tampon ya da jinekolojik muayene sırasında hatta kişinin kendi parmağı ile bile olabilmektedir.

Evlenmeden önce cinselliği çok korkutucu ve iğrenç bulan, ilk gece korkuları olan ya da jinekolojik muayeneye karşı aşırı korku duyan kadınlarda vajinismus görülme olasılığı yüksektir.

Vajinismus, vajina girişinin, pelvik bölgenin, çoğunlukla bacaklara da yayılabilen, bazen sırta doğru uzanan, ve/ veya tüm vücudun kasılmasına sebep olabilen bir sorundur.

Vajinismuslu kadınlar cinsel birleşme esnasında bu kasılmalar sonucu yaşadıkları panik ile, elleri ile eşlerini iterler. Bazen bazı vajinismuslu kadınlarda panik atak benzeri bir tablo bile yaşanabilmektedir.

Vajinismusta genital bölgeye dokunma, cinsel birleşme düşüncesinin akla gelmesiyle hatta geçmişte maruz kalınan travmatik bir cinsel deneyimin ( Ensest, taciz, tecavüz ) hatırlanmasıyla bile ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda sorunu yaşayan kadına ‘Rahat ol’, ‘Nefes al ver’ , ‘Gevşe!’, ‘sakinleştirici al.’ ‘Ağrı kesici al’ gibi öneriler hiçbir işe yaramaz.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınlarda bazı ortak kaygılar ve yanlış inanışlar vardır. En yaygın olanlardan bazıları şöyledir:
• Vajinam çok dar / penis çok büyük,
• İlk cinsel deneyim çok ağrılı ve kanamalı olur,
• Kızlık zarı patlar, yada çok kalın ve sert olduğunda penis içeri giremez,
• İlişki sırasında kilitlenen ve hastaneye götürülen çiftler vardır, vb. gibi pek çok yanlış inanışlar, düşünceler vajinismusa zemin hazırlayabilmektedir.

Kadın cinsel organı kendisini penisin büyüklüğüne ya da küçüklüğüne göre hazırlar. Vajina uzayabilen, esneyebilen bir yapıdır. Buna rağmen çoğu vajinismuslu kadında vajinalarının penisi içeriye alamayacak kadar, dar ya da küçük olduğunu düşünürler. Fakat bu doğru değildir, çünkü vajina yapı itibariyle esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir. Bu yaklaşık 10 kat genişleme demektir. Kadın bu ve buna benzer yanlış inançlar ya da çocukluğundan beri bilincine yerleştirdiği hurafelerle bilinçaltında korku yaratır ve korku insan mekanizmasındaki ilkel bir savunmayı harekete geçirerek ( Savaş ya da kaç ) vajina kaslarını sıkıca kapatır. Bu tıpkı bir yangın alarmımın tehlike olmayan bir durumda çalışmasına benzer bir durumdur. Asla kadının kontrolünde değildir.

Bu bahsettiğim korku ve kaygı ile kadın eşini, vajen bölgesine yaklaştıramaz. Bazıları da güzel bir ön sevişme veya oral seksi rahatlıkla yaşar, sadece vajen girişi (penatrasyon) denemelerinde bu kasılma olur. Vajinada ki önlenemeyen kasılma sonucu, ilişki sırasında vajen içinde bir duvar var gibi algılanır ve cinsel birleşme gerçekleşmez.

ÜLKEMİZDE HER ON KADINDAN BİRİ VAJİNİSMUS SORUNU YAŞAMAKTADIR.

CİNSEL DANIŞMALIK İLE %100 ÇÖZÜLEBİLMEKTEDİR.

Yazar Hakkında

Aile Danışmanı Nurgül Arslan

Aile Danışmanı Nurgül Arslan

02.03.1981'de Kütahya'da doğan Nurgül Arslan, karmaşık aile sistemleri içinde büyüdü. Anne tarafı Yunanistan ve Bulgaristan sınırından Türkiye'ye göç etmiş, dedesi ise evlatlık verilmiş. Baba tarafı feodal ve ataerkil bir yapıya sahip olan Arslan, bu iki sistemin harmonisi ile ailesinin erkek olarak beklediği ikinci kız olarak dünyaya geldi.

Lisede kitap okuma alışkanlığı geliştiren Arslan, felsefe ve psikolojiye ilgi duydu. Davranış Bilimleri ve Sosyoloji lisanslarını tamamladıktan sonra, 16 yıldır bireysel ve aile danışmanı olarak çalışmaktadır. CİSED'den Cinsel Terapi, Psikoterapi Enstitüsü'nden Bütüncül Psikoterapi ve Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden EMDR eğitimi alan Arslan, şu anda Mudanya Üniversitesi'nde Psikoloji yüksek lisansına devam etmektedir. Ayrıca, sanat terapisi ve aile sistemleri üzerine de çalışmalar yapmaktadır.

Bireysel ve cinsel danışmanlığın yanı sıra, grup danışmanlığı ve aile dizimi çalışmaları da yürüten Arslan, grup terapilerinin bireysel terapilere kıyasla maliyet açısından avantajlı ve etkileşim açısından güçlü olduğunu vurgulamaktadır. Kendini anlayan ve geliştiren bir bireyin, başkalarını da doğru şekilde anlayabileceğine inanmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.