Vajina kanseri

Vajina kanseri

Vajina, dış cinsel organla rahim arasında bağlantıyı sağlayan, kaslardan oluşmuş, boru şeklinde bir yapıdır. Doğum kanalı ismi de verilir. Buranın kanseri oldukça nadir görülen bir durumdur. Daha çok yüzeyindeki hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanır. Her yaşta görülebilmesine rağmen, 60 yaş üzerindeki kadınlarda daha sıktır. Kanser başka yerden yayılarak gelmiş veya ilk buradan başlamış olabilir.

Belirtileri Nelerdir

Erken dönemde herhangi bir belirti olmayabilir. Kanser ilerledikçe aşağıdaki şikayetlere neden olur;

- Cinsel ilişkiden sonra veya menopozdan sonra beklenmedik vajinal kanama olması

- Kanlı veya kötü kokulu vajinal akıntı

- Vajinada şişlik veya kitle

- İdrarın kanlı olması

- Kabızlık

- Kasıklarda ağrı

Neden Olur

Genelde kanserler, genetik mutasyonlar sebebiyle normal hücrelerin aşırı çoğalmasıyla oluşurlar. Sağlıklı bir hücre belli bir düzen içinde büyür, çoğalır ve ölür. Kanser hücreleri ise kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve ölmezler. Böylece oluşan anormal hücreler tümör dediğimiz kütleyi oluştururlar. Yanındaki dokulara hatta daha uzaktaki dokulara dahi yayılabilirler. Vajina kanserleri için, asıl sebep tam olarak halen bilinmemektedir.

Risk Faktörleri Nelerdir

- Gebeliği sırasında düşük yapmak için diethylstilbestrol denen ilacı kullanan kadınların çocuklarında vajina kanseri gelişme riski yüksektir. Bu ilaç 1950 li yıllarda düşük için kullanılıyordu ancak şimdi yasaklanmış durumdadır.

- Cinsel yolla bulaşan HPV(Human Papilloma Virus), rahim ağzında olduğu kadar vajinada da kanser riskini artırmaktadır.

- Daha önceden cinsel bölgede kanser gelişmişse vajinada da kanser oluşma riski yüksektir.

- Fazla sayıda cinsel partnerin olması

- Cinsel ilişkiye erken yaşta başlamış olmak

- Sigara içmek

Teşhis Nasıl Konur

Normal jinekolojik muayene sırasında her hangi bir şikayetiniz olmasa bile vajinanıza bakılır ve muayene edilir. Spekulumla da vajina daha genişletilerek ayrıntılı olarak bakılır. Rahim ağzı kanseri için yapılan Pap testi burası için de uygulanabilir. Bu testin sonucunda anormalliğe rastlanırsa kolposkopi ve gerekirse biyopsi de yapılır.

Nelere Yol Açabilir

Vajina kanseri; akciğer, karaciğer ve kemik gibi vücudun her bölgesine yayılabilir.

Tedavi Nasıl Yapılır

Tedavi kanserin evresine göre değişecektir. Ameliyat ve radyoterapi yapılacaktır. Bunun yanında gerekirse kemoterapi de eklenebilecektir.

Önlemek İçin Neler Yapılabilir

Kanseri önlemek mümkün değildir. Ancak periyodik muayenelerle erken evrede yakalamak mümkündür. Böylece tedavi şansı yüksek olacaktır. 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Vajina kanseri
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube