Parkinson hastalığı titreme yurume bozukluğu

Parkinson hastalığı titreme yurume bozukluğu

PARKİNSON HASTALIĞI

Bu hastalıkta; beyinde, kasların hareketini sağlayan ve düzenleyen beyin bölgesinde (bazal ganliyon) hasar vardır. Beyin mr filminde genelde birşey görülmez. Bazen de lekeler izlenir. Genelde 50 yaşından sonra görülür. 

Bu hastalıkla beraber bunama (demans) ve depresyon da olabilir.

Hastalık iki şekilde olabilir:

Birincisi; elde veya ayakta veya başda titremeler.

İkincisi; kaslarda sertlik, hareketlerde yavaşlama, düşme, dengesizlik, oturduğu yerden kalkamama, dönememe, katılıp kalma (kilitlenme). 

Oturduğu veya yattığı yerden kalkamama, küçük adımlarla yürüme, ellerde titreme, sık sık düşme, yazı yazmada bozulma, halsizlik, yorgunluk olabilir. 

Ayrıca; yutma güçlüğü, yazı yazmada bozulma, tansiyon düşmesi, ağızdan fazla salya gelmesi, yüzde cilt yağlanması, kabızlık, erkeklerde kamışta sertleşmeme, idrar yapamama veya idrar kaçırma, gözlerde kızarma, kolda veya ayaklarda şişme ödem olabilir.

Şikayetler ve belirtiler yıllar içinde giderek artar. 

Bu hastalık tamamen iyileştirilemez fakat ilaçla ilerlemenin yavaşlatılması mümkündür. ilaçlarla hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir. Titremeler azaltılabilir, haraket yavaşlığı düzeltilip hastanın hızlanması sağlanabilir. 

Bu hastalarda başdönmesi denge bozukluğu veya depresyon veya bunama ilk belirti olarak görülebilir.

Bu hastalar genelde ilaçla tedavi edilir. Bazen de uygun olan hastalara beyin ameliyatı veya pil takılması uygulanır. 

Elde, bacakta, çenede, başta titreme bazen farklı hastalıklarda da görülür. esansiyel tremor… gibi . aileseldir ve genç yaşlarda da görülebilir. Hasta su çay ve çorba içerken döker. heyecanlanınca, sinirlenince daha çok artar. İlaçla düzeltilebilir. 

Bazen bazı psikiyatrik ilaçların ilk kullanımı sırasında veya kesilmesi sonrasında da titremeler, katılık, hareketlerde yavaşlık gibi parkinsona benzer bulgular görülebilir.

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Oğuz Bak

Uzm.Dr. Oğuz Bak, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Ankara Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Baskent Üniversitesi'nde tamamlayarak Nöroloji uzmanı olmuştur. 

Uzm.Dr.Oğuz Bak;Evde Nöral Terapi Enjeksiyonları ile Hertürlü Ağrının Tedavisi, Evde Muayene, Evde EEG , Evde Uyku Apne Testi yapmaktadır.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Kayseri Asker Hastanesi'nde, Kayseri Kızılay Hastanesi'nde, Ankara Bilgi Hastanesi'nde Kocaeli Acıbadem Hastanesi'nde, İstanbul Bölge Hastanesi'nde, Çengelköy Medivia Hospital'de, Gebze Medical Park Hastanesi'nde, görev yapmış olan Uzm.Dr, Oğuz BAK, mesleki çalışmalarına Özel Muayenehane devam etmektedir.

Uzm. Dr. Oğuz Bak
Uzm. Dr. Oğuz Bak
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube