Ürtiker (kurdeşen) tanı ve tedavi süreci

Ürtiker (kurdeşen) tanı ve tedavi süreci

Ürtiker veya kurdeşen deride kaşıntılı kabarıklıklarla karakterize oldukça sık görülen bir durumdur. Toplumun yaklaşık beşte biri hayatlarında en az bir kez ürtiker olmuştur. Kaşıntıyla başlayan kabarıklıklar vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Bir bölgede kabarıklıkta düzelme olurken diğer bir cilt bölgesi kabarır. Ürtikerin özelliği kabarıklıkların genellikle 24 saatten kısa sürmesi ama tekrarlamalar yapmasıdır. Kaşıntılı kabarıklıklar bazen zımba deliği kadar küçük bazen tabak kadar büyük olabilir. Bazen bu kabarıklıklar birleşerek daha büyük alanlar kaplayabilir. Çoğu hastada 1-2 haftada tam iyileşme görülür. Az sayıda hastada bu durum aylar hatta yıllar sürebilir.

Ürtiker lezyonları göz etrafı, dudaklar, dil ve boğaz gibi bölgeleri tuttuğunda daha önemli ve korkutucu olabilir. Nefes darlığı, yutma güçlüğü olduğunda mutlaka hızlı bir şekilde acil servise gidilmelidir.

Ürtiker atakları 6 haftadan kısa sürdüğünde akut ürtiker olarak adlandırılır. Yaklaşık yarısında sebep bulunamazken, yarısında ürtikere neden olan faktörler; ilaçlar, enfeksiyonlar, gıdalar, daha az olarak böcek ısırıkları, soğuk, sıcak, güneş gibi dış fiziksel nedenler veya iç organ hastalıklarıdır.

Akut ürtiker de hasta sorgulanır. Şüpheli durumlar dışında genellikle tetkik yapılmaz. Tedavisi düzenlenir ve ürtikerini artıracak davranışlardan kaçınması gerektiği anlatılır.

Ürtiker atakları 6 haftadan uzun sürerse kronik ürtiker olarak adlandırılır. Kronik ürtiker nedenini bulmak akut ürtikere göre daha zor olsa da, gerekli tetkikler yapılır. Dermatoloji hekiminiz gerekli görürse deri biyopsisi de yapmak isteyebilir.

Tedavisinde ürtikeri ortaya çıkaran veya artıracak durumlardan, yiyeceklerden ve ilaçlardan kaçınmak gerekir. Ürtiker atağı olsun olmasın düzenli alınacak antihistaminik ilaçlar atakları engelleyecektir. Hangi antihistaminik ilacın sizin için uygun olacağını dermatoloji hekiminiz belirler. Doz hastanın tedaviye verdiği yanıta göre ayarlanır. Her antihistaminik ilaç her hastada aynı şekilde etki göstermez. Bazen farklı grup antihistaminik ilaçların kombinasyonu gerekir. Dirençli ürtiker hastalarında sistemik kortizon verilmesi gerekebilir, genellikle kısa süreli kortizon tedavisi verilir ve sizin kortizol dengenizi bozmaz. Acil hayatı tehdit eden durumlarda epinefrin (adrenalin) yapılması gerekir.

Bu makale 9 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emel Güngör

Prof. Dr. Emel Güngör Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1989 yılında mezun olmuştur. 1989-1993 yılları arasında SB Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümünde uzmanlık eğitimini almıştır. 1992 yılında Medical College of Wisconsin Dermatoloji Bölümünde, 1999 yılında Mayo Clinic Rochester Dermatoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Bölümlerinde gözlemci olarak çalışmıştır. 1998 yılında Doçent unvanını kazanmıştır. 2001-2010 yılları arasında SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğine Şef Yardımcısı olarak çalışmıştır. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşmiştir. 2010-2018 yılları arasında Acıbadem Fulya Hastanesi ve İstanbul Liv Hastanesi’nde özel hekim olarak çalışmış ve aynı dönemlerde sırasıyl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ürtiker tedavisi
Prof. Dr. Emel Güngör
Prof. Dr. Emel Güngör
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube