Deri kanseri tanı ve tedavi süreçleri hakkında

Deri kanseri tanı ve tedavi süreçleri hakkında

Deri kanserleri, ciltte bazı hücrelerin kontrolsüz şekilde anormal çoğalmaları sonucunda ortaya çıkar. Kanser gelişiminden deri hücre DNA’larındaki mutasyonlar sorumludur. Bu mutasyonlara sebep olan ana faktör ultraviyole (UV) ışınlarıdır.

En sık görülen deri kanserleri bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve melanomdur.
Deri kanserlerinin en önemli iki ana nedeni UV ışınları ve solaryum cihazlarıdır.

Deri kanserlerini önlemek ilk hedefimizdir. İkincil hedefimiz ise bu oluşumları kanser dönüşüm aşamasında veya erken kanser safhasında yakalayıp, tedavi etmektir. Deri kanserinden korunmak için;

Her ay düzenli olarak cildinizi tepeden tırnağa kontrol edin. İyileşmeyen yaralar, yeni benler olduğunda hemen dermatoloji hekimine görünün.

Uygun miktarda ve geniş spektrumlu güneşten koruyucu kremler kullanın. Cildinize uygun krem için dermatoloji hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Yaz aylarında 10:00 – 16:00 saatleri arasında direk güneş altında kalmayın ve gölge alanları tercih edin.

Güneş yanığı olmayın. Özellikle çocukluk çağındaki güneş yanıkları daha sonraki yıllarda deri kanseri riskini çok arttırmaktadır.

Solaryuma girmeyin.

Güneşten korunmak için kremler dışında, geniş kenarlı şapkalar, gözlükler ve giysiler kullanın.

Yıllık dermatoloji check-up’larınızı yaptırın.

Bu makale 5 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emel Güngör

Prof. Dr. Emel Güngör Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1989 yılında mezun olmuştur. 1989-1993 yılları arasında SB Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümünde uzmanlık eğitimini almıştır. 1992 yılında Medical College of Wisconsin Dermatoloji Bölümünde, 1999 yılında Mayo Clinic Rochester Dermatoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Bölümlerinde gözlemci olarak çalışmıştır. 1998 yılında Doçent unvanını kazanmıştır. 2001-2010 yılları arasında SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğine Şef Yardımcısı olarak çalışmıştır. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşmiştir. 2010-2018 yılları arasında Acıbadem Fulya Hastanesi ve İstanbul Liv Hastanesi’nde özel hekim olarak çalışmış ve aynı dönemlerde sırasıyl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Deri kanserleri
Prof. Dr. Emel Güngör
Prof. Dr. Emel Güngör
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube